Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Μαΐου 2022

Ποδοσφαιρικό κατεστημένο με “ντόπιες” ξεπερασμένες πρακτικές ο ΠΑΣ Μεγανησίου; (αναν.)

Δήλωση του δημάρχου Μεγανησίου στο meganisitimes.gr  επιβεβαιώνει το άρθρο του meganisinews σχετικά με το “ρήγμα” στις σχέσεις της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας (ΠΑΣ Μεγανησίου) με την δημοτική αρχή. Η δήλωση του δημάρχου αναφέρει (σημ. ΜΝ, 10-12-2014: Η δήλωση του δημαρχου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Μεγανησίου μεταγενέστερα, σε μορφή pdf)

Με αφορμή την ομιλία του εκπροσώπου της διοίκησης του ΠΑΣ Μεγανησίου, στην ετήσια χοροεσπερίδα του, κρίνουμε αναγκαίο να ανοίξουμε και να διευκρινίσουμε το θέμα της σχέσης Δήμου και ποδοσφαιρικής ομάδας.

 Κατά αρχήν θέλουμε να επισημάνουμε στον εκπρόσωπο της διοίκησης, ο οποίος μίλησε με απαξιωτικό και ειρωνικό ύφος για τη μη παρουσία του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής στη χοροεσπερίδα  τους, ότι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, δεν είχαν καμία πρόσκληση ή ενημέρωση, όπως για παράδειγμα στην περυσινή χοροεσπερίδα τους. Επίσης, καμία πρόσκληση και καμία ενημέρωση δεν είχαν για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους, που έγινε δύο μέρες μετά. Νομίζουμε ότι δεν ήταν τυχαίο και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

 Πέρα από αυτά όμως, επειδή ο Δήμος έχει μια θεσμική λειτουργία, να δούμε και να διευκρινίσουμε τρία βασικά θέματα:

 1ο. Η ευαισθησία και η προτεραιότητα του Δήμου, στα θέματα της παιδείας, του πολιτισμού, της νεολαίας και του αθλητισμού είναι προφανής και αποδεδειγμένη.  Ειδικότερα για τον αθλητισμό, πιστεύουμε ότι πάνω απ’ όλα είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία κατά  την οποία  αναδεικνύονται οι αρχές της άμιλλας, του ομαδικού πνεύματος, του σεβασμού του αντιπάλου, της πειθαρχίας και της κοινής προσπάθειας στα πλαίσια κανόνων. Στη κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος επενδύει σε αθλητικές υποδομές, λειτουργεί γυμναστήριο, οργανώνει αθλητικά προγράμματα (π.χ άθληση για όλους) και αθλητικές οργανώσεις, όπως ο ποδηλατικός γύρος και γενικότερα ενθαρρύνει την δημιουργία αθλητικών τμημάτων.

 2ο. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να συστήνει ένα ποδοσφαιρικό σωματείο. Το θέμα είναι η φιλοσοφία, οι στόχοι και οι σκοποί.

 Αν για παράδειγμα, αυτό εξυπηρετεί παραγοντίστικες λογικές, μέσα από ένα κλειστό κύκλο ατόμων,  κάτι σύνηθες στο ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας, ο Δήμος δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί, και οι παράγοντες του σωματείου έχουν την αποκλειστική ευθύνη.

 Αντίθετα, ένα σωματείο συμβατό με το πλαίσιο δράσης του Δήμου, με επιστημονική υποστήριξη, χωρίς αποκλεισμούς και με κανόνες διαφάνειας και συμμετοχικότητας όλων των δημοτών μας, μπορεί να έχει την έμμεση και άμεση υποστήριξη του Δήμου. 

 3ο. Ο Δήμος έχει υποστηρίξει το συγκεκριμένο σωματείο, με ό,τι βασικά του έχει ζητηθεί, όπως για παράδειγμα τη διάθεση χώρου για τα αποδυτήρια, τα υλικά κατασκευής και άλλα πολλά. Δεν το κάναμε για να μας αναγνωριστεί από την διοίκηση, αλλά, επειδή δεν παύει να είναι μια συλλογική προσπάθεια, με εμπλοκή δημοτών μας που αποδεδειγμένα αγαπάνε και εκφράζονται μέσα από το άθλημα του ποδοσφαίρου.

 Στη βάση αυτή, σε μέλη της διοίκησης και δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία εκπροσώπου της διοίκησης, ο Δήμαρχος προσκάλεσε την διοίκηση του ΠΑΣ Μεγανησίου, να συναντηθούν στο γραφείο του και να δουν όλα τα θέματα και τις ανάγκες του σωματείου. Η διοίκηση του σωματείου όμως, απαξίωσε και συνεχίζει να απαξιώνει αυτή την πρόσκληση…  

 Το Μεγανήσι έχει ανάγκη ένα ποδοσφαιρικό σωματείο, το οποίο κόντρα στο ποδοσφαιρικό κατεστημένο και σε «ντόπιες» ξεπερασμένες πρακτικές, να εμπνέει, να διαπαιδαγωγεί, να ενώνει τους δημότες μας και να δίνει ευκαιρία χαράς και άθλησης στη νεολαία του Νησιού μας. Και σε όλα αυτά δεν υπάρχει μόνο η συλλογική ευθύνη αλλά και η ατομική.

Ευστάθιος Ζαβιτσάνος

Δήμαρχος Μεγανησίου

 

Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε  ότι τελευταία ο δήμαρχος Μεγανησίου κ. Ευστ. Ζαβιτσάνος είχε θέμα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων όπου κι εκεί του μεταφέρθηκαν διαστρεβλωμένες πληροφορίες  για τις συζητήσεις των γονέων σε συνέλευσή του, με αποτέλεσμα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα με εκείνες του τις δηλώσεις . Σήμερα λόγω πληροφοριών του,  πιθανόν από τα ίδια “κέντρα”,  χωρίς να έχει ιδία αντίληψη, επιτίθεται στον εκπρόσωπο της ομάδας που απλά εξέφρασε την πικρία του για την απουσία της δημοτικής αρχής (αλλά και σύσσωμων των οπαδών της, όπως διαπιστώσαμε εμείς). Καμία ειρωνεία και καμια απαξίωση, ούτε κατά διάνοια, τουλάχιστον εμείς δεν αντιληφθήκαμε.

Κοινό μυστικό, επίσης, είναι ότι  ούτε ο Σύλλογος Επαγγελματιών Μεγανησίου αρέσει στον δήμαρχο και γι΄ αυτό φροντίζει με σπουδή  να κρατάει τους “δικούς” του απ΄ έξω που τυγχάνει να είναι οι ίδιοι μ΄ εκείνους που απουσίαζαν την βραδιά του χορού του ΠΑΣ Μεγανησίου.  Αλλά και με τους άλλους  Συλλόγους του νησιού σε “ρήξη”  βρίσκεται! Και καλά μέχρι πρότινος υπήρχε δημοτική παράταξη  (την οποία διέλυσε) που έριχνε τις ευθύνες , αλλά σήμερα από ποιόν θεωρεί  άραγε ότι κινδυνεύει ;

Μήπως μην έχοντας να παρουσιάσει έργο με την δημοτική του παράταξη στην οκταετία, κυνηγά ανεμόμυλους στο Μεγανήσι;  Εκτός πια εάν περιμένει τις εκλογές για να καταλάβει ότι η παντοδυναμία του ΠΑΣΟΚ απ ‘ όπου αντλούσαν ο ίδιος και οι ομοίοι του την δύναμη και την πολιτική εξουσία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η έξοδός του από τον πολιτικό στίβο και τα δρώμενα του  Μεγανησίου αποτελούν πλέον μονόδρομο. Δίπλα στη Λευκάδα  οι “κομματικοί του φίλοι” το αντιλήφθηκαν έγκαιρα κι αποχώρησαν. Στον ίδιο μάλλον πρέπει να του τον υποδείξουν! Μόνο έτσι δύναται ν΄αντιληφθεί ποιος  αποτελεί το κατεστημένο στο Μεγανήσι.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

  1. Μήπως τελικά η απόλυτη ομογενοποίηση, που παρατηρείται στην συμπεριφορά της «ομάδας» που στηρίζει την υπάρχουσα δημοτική αρχή, ακόμη και σε τέτοιες εκδηλώσεις, (καλά κανείς δεν ενημερώθηκε και δεν προσκλήθηκε, όπως επικαλείται ο κύριος δήμαρχος) αμφισβητεί τον αρχηγικό ρόλο του κυρίου δημάρχου στην εφαρμογή της πολιτικής της διχόνοιας (ή με εμάς ή στο περιθώριο) και ενισχύει τον υποδεέστερο ρόλο αυτό του «μπροστινού» ή του εκλεκτού (λόγω προθυμίας) της ΟΜΑΔΑΣ που επιθυμεί διακαώς να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική, διότι ίσως έτσι ικανοποιεί την ψευδαίσθηση της ¨ανωτερότητας¨ των μελών της ότι αποτελούν την πνευματική και οικονομική ελίτ της κοινωνίας περνώντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι αυτοί και μόνο αυτοί δικαιούνται να διοικούν το Δήμο?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *