Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

“Άναψε φωτιές” η Lidl στη Λευκάδα. “Οι επιχειρήσεις του νομού μας σε κίνδυνο”, τονίζει το Επιμελητήριο – “ΟΧΙ” από το Δ.Σ. στην επέκταση του Lidl (αναν.)

12-12-2013

Αρνητική στην πλειοψηφία της ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, στο αίτημα της εταιρίας LIDL HELLAS, για επέκταση του χώρου τoυ καταστήματος της Λευκάδας στην περιοχή Περιβόλια , το οποίο συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ.  Πιο συγκεκριμένα η εταιρία LIDL HELLAS & ΣΙΑ, στις  22.11. 2013, υπέβαλε αίτηση  στο Δήμο Λευκάδας  με την οποία ζητούσε να αυξήσει τον εσωτερικό χώρο πώλησης του καταστήματός της, από 599τμ  σε 1.347τμ. Μια ενέργεια που προκάλεσε την αναστάτωση της τοπικής αγοράς , η οποία τα τελευταία χρόνια πλήττεται  από την γενική οικονομική κρίση.

Παρόντες κατά τη διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος ήταν εκπρόσωποι της προαναφερθείσας πολυεθνικής εταιρίας, ο πρώην πρόεδρος του επιμελητηρίου Γεράσιμος Γεωργάκης , ο νυν πρόεδρος του Σωτήρης Σκιαδαρέσης και για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου να συζητηθεί πρώτο και όχι προτελευταίο, όπως είχε αρχικά οριστεί.

Στην εισήγησή του ο  Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής, σύμφωνα με την οποία ζητείται από το Σώμα του Συμβουλίου η θετική ψήφος του, ώστε να μην ισχύσει η επέκταση της επιχείρησης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του στον στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης, φρόντιζε να  προτάσσει το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματικότητας, ενώ διαβεβαίωσε ότι ποτέ όλα αυτά τα χρόνια αν και είxε δεχτεί πολλές παρόμοιες αιτήσεις από πολυεθνικές εταιρίες, δεν προχώρησε σε συμφωνία μαζί τους.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος πληροφόρησε το Σώμα,  ότι πριν από 16 μήνες είχε δεχτεί την επίσκεψη του εκπροσώπου της LIDL στο γραφείο του, παρουσία της Αντιδημάρχου Ζωής  Σκιαδά, τον οποίον είχε τότε προειδοποιήσει να μην κάνει αίτηση για επέκταση χώρου, γιατί η θέση της Δημοτικής Αρχής, θα ήταν αρνητική.

Οι λόγοι για τους οποίους η Δημοτική Αρχή είναι αρνητική ως προς το αίτημα της εν λόγω εταιρίας, είναι η μη διατάραξη της ισορροπίας της μικρής τοπικής κοινωνίας , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος. «Δεν θα σώσει την Λευκάδα, αλλά ούτε θα λύσει το πρόβλημα αυτή η επιπλέον επέκταση», είπε μεταξύ άλλων.

Τον λόγο ζήτησε έπειτα ο εκπρόσωπος της εταιρίας (ο ίδιος που είχε επισκεφτεί πριν 16 μήνες τον Δήμαρχο στο γραφείο του) ο οποίος θέλησε αρχικά να διευκρινίσει  ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το εξωτερικό περίγραμμα του κτηρίου. Ουσιαστικά είπε ότι πρόκειται για μία επέκταση του εσωτερικού χώρου κατά 280 περίπου μέτρα, προκειμένου να μεγαλώσει κατά ένα διάδρομο το  κατάστημα και να γίνει πιο λειτουργικό για τους καταναλωτές. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των θέσεων εργασιών (κατά έναν ή δύο υπαλλήλους), πρόσθεσε. Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως αυτό το οποίο επιδιώκουν μέσω αυτής της επέκτασης είναι αφενός η καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, αφετέρου η προσθήκη επιπλέον προϊόντων.

Συνέχεια (lefkadanews.com)

________________________________

11-12-2013

– Το Lidl στη Λευκάδα θα κατασκευάσει κτίσμα 1.347 m2

– Επεκτείνει το αντικείμενο δραστηριότητάς του (γκάμα προϊόντων)

– Πλήγονται άμεσα οι (μικρο)επιχειρήσεις του νομού και πολλές θα οδηγηθούν σε λουκέτο

– Έρχεται ως προτελευταίο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

– Σκοπιμότητα καταλογίζει το Επιμελητήριο στον δήμαρχο Λευκάδας, Κ. Αραβανή

Η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λευκάδας έχει ως εξής!

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λευκάδας με την παρούσα ανακοίνωση θέλει να επιστήσει την προσοχή των επιχειρηματιών του Νομού Λευκάδας αναφορικά με το θέμα που πρόκειται να συζητηθεί στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας και το οποίο αφορά τη χορήγηση άδειας στην πολυεθνική εταιρεία LIDL HELLAS για την κατασκευή κτίσματος 1.347 m2.

Το θέμα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς η ενδεχόμενη έγκριση της αίτησης της εταιρείας θα δώσει τη χαριστική βολή στην βιωσιμότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων του τόπου μας, οι οποίες ουσιαστικά υπολειτουργούν στα πλαίσια της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε. Θα έχουν τεράστιο πρόβλημα τα οπωροπαντοπωλεία, οι επιχειρήσεις με είδη ένδυσης και υπόδησης, με αξεσουάρ αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας, οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται ηλεκτρικές συσκευές, υαλικά, είδη δώρων…….  

Περαιτέρω, αξίζει να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί στην 39η θέση της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά συνέπεια πρόκειται να συζητηθεί σε αρκετά προχωρημένη ώρα κατά την οποία είναι αναμενόμενο να μην υπάρχει συμμετοχή από τους ίδιους τους επαγγελματίες, που θα θιγούν ανεπανόρθωτα από το παραπάνω ενδεχόμενο.

Συνάδελφοι,

Ο επιχειρηματικός κόσμος του Νομού μας ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ! Την ίδια στιγμή που καλούμαστε να καταβάλλουμε κάθε είδους φόρους και χαράτσια -ενώ ο τζίρος μας έχει πέσει δραματικά- ο Δήμος Λευκάδας με αποφάσεις του πολλαπλασιάζει τις άδειες για το πλανόδιο εμπόριο και σε περίπτωση που εγκρίνει την αίτηση του LIDL ή οποιασδήποτε άλλης πολυεθνικής θα μας έχει εξοντώσει κυριολεκτικά! Μια θετική απόφαση για το LIDL, ουσιαστικά θα αποτελέσει την αρχή για επόμενες άδειες και άλλων πολυεθνικών, που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τα τετραγωνικά και το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους.  

Καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους να καταψηφίσουν την συγκεκριμένη πρόταση έχοντας κατά νου ότι τα χρήματα των ντόπιων επιχειρήσεων μένουν στο τόπο μας, ενώ τα χρήματα του LIDL αλλά και των άλλων πολυεθνικών φεύγουν στο εξωτερικό!!!

Για τη Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σκιαδαρέσης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights