Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Απρίλιος 2021

Ζαχαρής Κατωπόδης. Ο μεγαλύτερος φαρσέρ της παλιάς Λευκάδας

Η φάρσα με τις γάτες

Του Ηλία Π. Γεωργάκη

Ο Ζαχαρής Κατωπόδης ήταν ο μεγαλύτερος φαρσέρ της παλιάς Λευκάδας. Ο άνθρωπος-χαμόγελο. Σατανικό μυαλό. Μοναδικό χιούμορ. Μυθικές οι φάρσες του. Η καλύτερη όμως φάρσα που σκάρωσε είχε σχέση με εμπόριο. Με γάτες!!!! Για καιρό σκάρωνε αυτή τη φάρσα. Με μεθοδικότητα. Στην αρχή έλεγε για τα Ιταλικά καράβια που έρχονται να πάρουν χέλια από το Ιβάρι. Μίλησε για τις σχέσεις του με Ιταλούς εμπόρους και διέδωσε εντέχνως ότι του ανέθεσαν την οργάνωση μια ξεχωριστής λαϊκής αγοράς στη Λευκάδα. Κυκλοφόρησε, λοιπόν- παραμονή Πρωταπριλιάς- στην πόλη και στα χωριά ένα  φέιγ βολάν που έγραφε τα εξής:

“Ιταλική Λαϊκή Αγορά. Σας ανακινούμε ότι αύριον έρχεται στη Λευκάδα και θα παραμείνει 24ωρες μια περίεργη Ιταλική Λαϊκή Εταιρεία η οποία θα διαθέτει προς πώληση διάφορα ενδιαφέροντα είδη λαϊκής τέχνης. Έχει π.χ. σπουδαία μηχανήματα που θα εκθέσει εις το κινηματογραφοθέατρο ‘Τσιρίμπαση’. ‘Ενα άλλο είδος που θα διαθέσει είναι πολλά και διάφορα είδη σκυλιών παγκοσμίου προελεύσεως. Ο ίδιος όμιλος ενδιαφέρεται και θα αγοράσει από δω ό,τι εντόπιο προϊόν της αρεσκείας του. Το ενδιαφέρον θα είναι για όλους μας αρκεί να σημειωθεί ότι θα προβούν εις αγοράν και ζώων π.χ. γάτες κλπ. Πληροφορίες παρέχει ο κ. Γ…Λ…(καφενείον).”

Αυτό ήταν το περιεχόμενο του φέιγ βολάν. Έξυπνα γραμμένο. Και φυσικά σε κανένα δεν πέρασε από το μυαλό ότι πρόκειται για φάρσα. Το νέο κυκλοφόρησε παντού. Σε όλο σχεδόν το νησί. Και έγινε της κακομοίρας. Όλοι έτρεχαν να πιάσουν γάτες. Τσουβάλια με γάτες, αυτοκίνητα με γάτες, φορτηγάκια με γάτες. Στην πόλη ένας έβγαλε από την κάμαρα τα παιδιά του και τις γέμισε με γάτες. Άλλος έκλεισε σε τσουβάλια γάτες και όταν η ανύποπτη γυναίκα του άνοιξε την πόρτα έπεσε λιπόθυμη γιατί νόμισε ότι το σπίτι γέμισε φαντάσματα. Ταξί από χωριά του νησιού ήρθαν στην πόλη γεμάτα γάτες. Πολλοί ήταν και οι αγρότες που κουβάλησαν και τους σκύλους τους. Τα παιδιά στους δρόμους που δεν άφηναν τις γάτες στην ησυχία τους, δεν σταματούσαν να μαζεύουν γάτες. Ένα πραγματικό πανδαιμόνιο.

Η Κυριακή της Πρωταπριλιάς ήρθε. Ο Ζαχαρής – με υποσχέσεις για χρήματα- έπεισε τους συνεργάτες του να κουβαλήσουν καρέκλες και τραπέζια στο «Φοίνικα», το θερινό κινηματογράφο στην παραλία. Και όλοι περίμεναν με αγωνιά το αυτοκίνητο της Ιταλικής εταιρείας. Ο Ζαχαρής(… ως γάτα), την «κοπάνησε» για την Αθήνα. Και όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος άρχισε να  δυσανασχετούσε. Και μέσα σε λίγες ώρες όταν έγινε αντιλόπη η φάρσα γέμισε η Λευκάδα από αδέσποτους σκύλους και γάτες. Το γεγονός είναι αληθινό. Και δείχνει ότι η παλιά Λευκάδα ήταν θρυλική. Και ανεπανάληπτη.

Περισσότερα ακόμα εδώ.

Συνιστούμε να διαβάσετε ανεπιφύλακτα τις “Αγιομαυρίτικες ιστορίες” του Ηλία Π. Γεωργάκη εδώ.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Επίσκεψη αντιπροσωπειών των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ όμορων νομών στο Άκτιο

Ενημερωτική επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα  αντιπροσωπείες όμορων νομών  των Νομαρχιακών Επιτροπών Λευκάδας, Πρέβεζας και  Αιτωλοκαρνανίας  του ΣΥΡΙΖΑ, στο αεροδρόμιο του Ακτίου. Οι αντιπροσωπείες είχαν […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *