Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Απριλίου 2024

Καταπέλτης η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση για τις ιχθυοκαλλιέργειες σε Κάλαμο-Καστό

Το θέμα του αμαρτωλού χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, που ψηφίστηκε με σκανδαλώδη και παράνομο τρόπο σε μία νύκτα λίγο πριν αλλάξει η Κυβέρνηση Παπανδρέου, έφερε στην Ευρωβουλή ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Guido Milana όπως σας είχαμε ενημερώσει με σχετική μας ανάρτηση στις 3 Οκτωβρίου.

Η μετάφραση της ερώτησης του Ευρωβουλευτή Guido Milana.

Εδώ και μερικές εβδομάδες υπάρχει μια διαμαρτυρία από ψαράδες, κατοίκους, ξένους διαμένοντες και τουρίστες στα ελληνικά νησιά Λευκάδα, Κάλαμος και Καστός (στο Ιόνιο) ενάντια στο σχέδιο για την μαζική κατασκευή μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών σε αυτή την ακτογραμμή. Η πραγματοποίηση αυτών των μονάδων θεωρείται ότι θα καταστρέψει όχι μόνο το πανέμορφο και παρθένο οικοσύστημα αλλά επίσης και τον τουρισμό ξένο και εγχώριο που βρίσκεται ξανά σε ανοδική πορεία.

Τούτων δοθέντων, μπορεί η Επιτροπή να απαντήσει αν:

– Γνωρίζει αυτά τα σχέδια;

– Έχουν χρηματοδοτηθεί αυτά τα σχέδια, και αν ναι, τι είδους χρηματοδότηση είναι;

– Οι μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών σέβονται τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ένωσης, ειδικά, την οδηγία Habitat, Natura 2000, επίσης αν σέβονται την οδηγία για την στρατηγική που αφορά στο θαλάσσιο περιβάλλον;

Και δείτε τι απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

ΙΤ

P-011538/2013

Απάντηση από Janez Potocnik

στο όνομα της Επιτροπής

(12.11.2013)

Η Επιτροπή δεν είναι εις γνώση των σχεδίων στα οποία αναφέρεται ο Ευρωβουλευτής. Το εργαλείο που διαθέτει η ΕΕ γα την χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών είναι το ευρωπαϊκό ταμείο για την αλιεία (FEP). Από την αρχή της λειτουργίας του προγράμματος, δηλαδή, από το 2007 δεν πιστώθηκαν κεφάλαια από το FEP για την πραγματοποίηση σχεδίων ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Αφού το εν λειτουργία πρόγραμμα της FEP εφαρμόζεται σε καθεστώς διαχείρισης ανταγωνισμού, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη της προκαταρκτικής εξουσιοδότησης από την Επιτροπή για να εκκινήσει τέτοια σχέδια. Εντούτοις, μια προληπτική εκτίμηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοια σχέδια ιχθυοκαλλιεργειών στο περιβάλλον είναι θεμελιακή απαίτηση για την πρόσβαση στην χρηματοδότηση.

Ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ των νησιών στα οποία αναφέρεται ο Ευρωβουλευτής περιλαμβάνεται στην οδηγία Habitat 92/43/CEE ως ειδική ζώνη διατήρησης για την προστασία στο πλαίσιο τoυ δικτύου Natura 2000. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας σε μια τέτοια περιοχή πρέπει να εκτιμηθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας και να εγκριθεί αφού έχει εξακριβωθεί ότι δεν θα βλάψει την περιοχή. Είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να εγγυηθεί τον σεβασμό αυτών των απαιτήσεων. Η Επιτροπή δημοσίευσε ειδικούς προσανατολισμούς για την εφαρμογή τέτοιων διατάξεων για την δραστηριότητα των ιχθυοκαλλιεργειών.

Η οδηγία για την στρατηγική που αφορά στο θαλάσσιο περιβάλλον (2008/56/CE) δεν θέτει ειδικές απαιτήσεις για ξεχωριστά σχέδια ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά, προβλέπει την επίτευξη μέχρι το 2020 μιας καλής οικολογικής κατάστασης των θαλάσσιων νερών και αυτό πρέπει να εγγυηθεί από τα Κράτη-Μέλη.

ΠΗΓΗ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Aπάντηση του παρέδρου Βαθέος κ. Μάτζαρη Πάνου σε καταγγελία του συνδυασμού «Μεγανήσι με…όραμα» του Παύλου Δάγλα

Ο κος Παύλος Δάγλας, μάλλον έχει χάσει την ψυχραιμία του. Χωρίς να έχει ιδία αντίληψη των γεγονότων, παρασύρεται από ορισμένους […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights