Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουνίου 2024

Το Μεγανήσι θύμα της ΝΑTURA 2000

Με αφορμή την αναφορά της κίνησης ενεργών πολιτών, σε σχέση με τη ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που καταδικάζει το Μεγανήσι σε αφανισμό και προς ενημέρωση όλων των Μεγανησιωτών, σας παραθέτουμε τις σχετικές διατάξεις που έχουν δημοσιευθεί στα αντίστοιχα Φ.Ε.Κ:

Α) Σύμφωνα με το Ν.3851/4-6-2010 (ΦΕΚ 85/2010),άριθρο 9, παρ. 7, που τροποποίησε την περ. α΄, παρ. 6 του άρθρου 56 του ν.2637/1998
” Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του οικείου Νομού ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας,εκτός από τη γεωργική εκμετάλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές, είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεσή τους για άλλες χρήσεις είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους,αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ……”
Β) Σύμφωνα με την ΚΥΑ 168040 των παραπάνω Υπουργών (ΦΕΚ 1528/7-9-2010) άρθρο 3: Μεταξύ των κριτιρίων παραγωγικότητας της αγροτικής γης, περιλαμβάνεται και ” Η γειτνίαση (του αγροτεμαχίου) με κάθε μορφής προστατευόμενες περιοχές: α) των παρ. 1,2,3 και 4 του άρθρου 19 του Ν. 1650/86 ” για την προστασία του περιβάλλοντος”, β)………και γ) των ορίων των περιοχών του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000″ (natura).
Γ) ” Μια τέτοια έκταση (αγροτεμάχιο δηλαδή)της παραπάνω περίπτωσης, που βρίσκεται σε ζώνη περιμέτρου 300 μέτρων από το όριο των περιοχών αυτών (natura δηλαδή), χαρακτηρίζεται ως Γεωργική ( Αγροτική γη Υψηλής Παραγωγικότητας) αφού ως γειτνιάζουσα συνιστά ……..”.
Η ρύθμιση αυτή έλαβε χώρα στις 7-9-2010.Βγήκε στον αέρα ένα μήνα περίπου μετά τις εκλογές!!! Και εμείς ξεκινάμε τώρα τη συζήτηση για το ΣΧΟΑΠ. Κάπως αργά βέβαια. Μας πρόλαβε αγαπητοί φίλοι, η Μπιρμπίλη, η οποία όπως είναι φανερό μας έλυσε με τη μία όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού, για τα οποία τόσος θόρυβος έχει ξεσηκωθεί. Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να φωτίσει τους αρμοδίους….

Λευτέρης Π. Κατωπόδης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights