Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Ιανουαρίου 2022

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το διήμερο εθελοντικών υποβρυχίων καθαρισμών στο Μεγανήσι από τους Υδροναύτες

  • Οι καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές: Βαθύ, Σπήλια, Αθερινός, Πασουμάκι και Πόρτο Κουτελάδες
  • Η σφοδρή κακοκαιρία και η συνεχής βαριά βροχόπτωση δεν πτόησαν τους εθελοντές
  • Ύπαρξη πολλών ανθρωπογενών ρύπων σε φυσικούς κόλπους με μοναδική ομορφιά
  • Τα αποτελέσματα του διημέρου δράσεων στο Μεγανήσι, ξεπέρασαν κατά πολύ κάθε προσδοκία

“Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ σε συνεργασία με το Δήμο Μεγανησίου Λευκάδας και την ομάδα εθελοντών Μεγανησίου “ώρα για δράση”, ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία διήμερο εθελοντικών υποβρυχίων καθαρισμών στο Μεγανήσι, στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2013.

Η σφοδρή κακοκαιρία και η συνεχής βαριά βροχόπτωση δεν ήταν καθώς φαίνεται αρκετές για να  πτοήσουν  τους εθελοντές που έφεραν εις πέρας μια πραγματικά δύσκολη αποστολή καθώς κατάφεραν να ανελκύσουν από τους βυθούς του Μεγανησίου ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες ρύπων κάθε είδους, δίνοντας μια ακόμα ανάσα στην βιοποικιλότητα της περιοχής και φέρνοντας την εικόνα των βυθών ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή που θα έπρεπε να είναι και σε αυτή που αξίζει σε έναν νησί – κόσμημα.

Συμμετείχαν συνολικά 18 εθελοντές αυτοδύτες που προέρχονταν τόσο από την κεντρική οργάνωση όσο και από το παράρτημα Υδροναυτών Ηλείας το οποίο και παρείχε και την επιστημονική υποστήριξη των δράσεων.

Οι εθελοντές ταξίδεψαν με μισθωμένο πούλμαν και τα έξοδα τους καλύφθηκαν από τον Δήμο Μεγανησίου.

Οι καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές: Βαθύ, Σπήλια, Αθερινός, Πασουμάκι και Πόρτο Κουτελάδες. Εντύπωση προκάλεσαν τόσο οι ποσότητες όσο και τα είδη των ρύπων που συγκεντρώθηκαν, τα οποία περιελάμβαναν από αλιευτικά εργαλεία, ποδήλατα και έπιπλα, μέχρι χαλιά και μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές. Ιδιαίτερα δυσάρεστη ήταν η διαπίστωση της ύπαρξης πολλών ανθρωπογενών ρύπων σε φυσικούς κόλπους με μοναδική ομορφιά, οι οποίες επιλέγονται κυρίως ως αγκυροβόλια τουριστικών σκαφών αναψυχής τους θερινούς μήνες.

Το θετικότερο όλων είναι η ευαισθησία ως προς τα ζητήματα του περιβάλλοντος των κατοίκων του Μεγανησίου η οποία εκφράζεται με τις προσπάθειες που πραγματοποιούνται από την Δημοτική αρχή αλλά και από ανεξάρτητες ομάδες ευαισθητοποιημένων κατοίκων που προσπαθούν να κάνουν ότι είναι δυνατό για να προστατέψουν το πανέμορφο νησί τους.

Στα πλαίσια αυτής της ευαισθησίας εντάσσεται και η συνεργασία που πραγματοποιήθηκε με την οργάνωσή μας, η οποία δεν πρόκειται να περιοριστεί στην συγκεκριμένη δράση αλλά ελπίζουμε να ήταν μόνο η αρχή μιας σειράς δράσεων σε πολλά επίπεδα, των οποίων οι βάσεις έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Ο κ. Παν. Τασιαδάμης

Παράλληλα με τις δράσεις πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στον χώρο εκδηλώσεων του Δήμου στην οποία ο Πρόεδρος της οργάνωσής μας κος Παναγιώτης Τασιαδάμης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει προς την Δημοτική αρχή και του παρευρισκόμενους το όραμα της οργάνωσης και τους ουσιαστικούς στόχο της εκστρατείας εθελοντικών δράσεων «Φωνή Βυθού»*, η οποία όπως υπογράμμισε δεν είναι σε καμία περίπτωση η απορρύπανση, αλλά η κοινωνική ευαισθητοποίηση που ακολουθεί την ανάδειξη των προβλημάτων ρύπανσης από τους συμμετέχοντες εθελοντές.

Η κ. Άννα Χαρίση

Πάνω στην ίδια βάση, η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της οργάνωσης κα Άννα Χαρίση μίλησε για την σημασία που έχει για τα παιδιά η ενεργός συμμετοχή στις εθελοντικές δράσεις που πραγματοποιούνται και στο αδιαμφισβήτητο δικαίωμα τους για ένα καλύτερο και περισσότερο υγιές περιβάλλον.

Η οργάνωσή μας έχει μάθει να «ζυγίζει» το μέγεθος της επιτυχίας των δραστηριοτήτων της, όχι με τους τόνους των σκουπιδιών που συγκεντρώνει σε κάθε δράση, αλλά με τα συναισθήματα που προκαλούν τα σκουπίδια που ανελκύονται από τους βυθούς μας και τα ερεθίσματα που αυτά δίνουν για ευαισθητοποίηση, νέες προσπάθειες και διάθεση για ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας στον καθένα μας.

Ακριβώς γι αυτό λοιπόν θεωρούμε πως τα αποτελέσματα του διημέρου δράσεων στο Μεγανήσι, ξεπέρασαν κατά πολύ κάθε μας προσδοκία.

Θεωρούμε χρέος μας να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Μεγανησίου κο Ευστάθιο Ζαβιτσάνο, το δημοτικό συμβούλιο και τους εργαζόμενους στον Δήμο τόσο για την πρόσκληση και την τόσο ζεστή φιλοξενία, όσο και γιατί πραγματικά έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που προέκυπταν λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στον κο Αριστοτέλη Λάζαρη, μέλους της ομάδας των τοπικών εθελοντών, του οποίου η βοήθεια τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην πραγματοποίηση του διημέρου δράσεων ήταν κυριολεκτικά καθοριστικής σημασίας.

Ευχαριστούμε επίσης τους τοπικούς εθελοντές και τους κατοίκους που συμμετείχαν στην προσπάθεια συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία της.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε φυσικά τους εθελοντές που ταξίδεψαν 800 χιλιόμετρα για να συμμετάσχουν στην δράση και που κατάφεραν να αποδείξουν πως οι αντιξοότερες των συνθηκών δεν είναι κάτι που μπορεί να κάμψει εύκολα την διάθεση τους για προσφορά και την πίστη τους στο όραμα που δημιούργησε και συνεχίζει να οδηγεί τους Υδροναύτες.

Σας ευχαριστούμε, από τα βάθη της καρδιάς μας.”

 

ΜΝ: Η φωτό της ανάρτησης είναι από τον Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου

* ΦΩΝΗ ΒΥΘΟΥ

Το δικό μας «Μνημόνιο» με το βυθό

Το πρόγραμμα «Φωνή Βυθού» αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια περιβαλλοντικών δράσεων που έχουν κύριο στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων ρύπανσης στους Ελληνικούς βυθούς αλλά και την κοινωνική ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. H εκστρατεία μας υποστηρίζεται από επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, αλλά και φορείς που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση αυτών.

Όπως ακριβώς και το όνομα της αφήνει να εννοηθεί, στόχος του είναι η μεταφορά της «φωνής» των βυθών στην επιφάνεια, μέσω των ανθρωπογενών ρύπων που θα συγκεντρωθούν από τους αυτοδύτες και από τους εθελοντές επιφανείας. Η «Φωνή Βυθού» δεν έχει κανένα απολύτως γεωγραφικό προσδιορισμό ενώ είναι η καλύτερη απόδειξη για τον τρόπο που μπορούν να συμπράξουν φορείς με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό δραστηριοτήτων, στα πλαίσια μιας κοινής προσπάθειας και ενός κοινού οράματος.

Σχετικά

Η θαλάσσια ρύπανση έφτασε και στο Μεγανήσι;

8 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *