Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Ιανουαρίου 2022

Νέες συγχωνεύσεις, καταργήσεις, υποβαθμίσεις ή ιδρύσεις σχολείων. Ειδική μνεία για το Δημοτικό Σχολείο στο Μεγανήσι από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λευκάδας “Άγγελος Σικελιανός” στην παρέμβασή του

Ενημέρωση από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας “Άγγελος Σικελιανός”

“για το Δημοτικό Σχολείο Μεγανησίου δεν θα πρέπει να αγνοήσετε ότι λειτουργεί κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες σε ένα νησί που θα πρέπει να κρατήσει τους μόνιμους κατοίκους του”

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ«ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ»           Γ. Μεσσήνη 7,  31100  ΛευκάδαΤηλ.- Fax: 2645026165 – Κιν. 6974815958

Εmail: sepelefkadas@yahoo.gr

Αρ. Πρωτ.  29

Προς :  τη Διεύθυνση  Α΄ Βάθμιας

Εκπ/σης Λευκάδας, τον τύπο  

Θέμα : Έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας για νέες συγχωνεύσεις, καταργήσεις, υποβαθμίσεις ή ιδρύσεις σχολείων.

Το Υπουργείο Παιδείας, με πρόσφατο έγγραφό του (169106/Δ4, της 7-11-2013), με θέμα : «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολικού έτους 2014-15», καλεί τους Διευθυντές Διεύθυνσης να προτείνουν σχολεία που πρέπει να καταργηθούν, να συγχωνευθούν, να υποβαθμιστούν ή και νέα σχολεία που πρέπει να δημιουργηθούν.

  • Νομίζουμε (και είναι γνωστό σε όλους), ότι δεν υπάρχει ούτε λόγος, ούτε ανάγκη, για κατάργηση, συγχώνευση ή υποβάθμιση κανενός σχολείου στην περιοχή μας, ακόμη και σε περιπτώσεις σχολείων που με βάση το νόμο, λόγω μείωσης του μαθητικού δυναμικού,  θα δικαιολογούνταν η υποβάθμισή τους μια και τα σχολεία αυτά προέρχονται από καταργήσεις άλλων σχολείων. Επίσης, για το Δημοτικό Σχολείο Μεγανησίου δεν θα πρέπει να αγνοήσετε ότι λειτουργεί κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες σε ένα νησί που θα πρέπει να κρατήσει τους μόνιμους κατοίκους του.

Δεν «περισσεύει» κανέναν σχολείο. Δεν «περισσεύει» καμιά οργανική.

Αντίθετα υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την ίδρυση και λειτουργία ενός κλασικού τμήματος  νηπιαγωγείου, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες φοίτησης για όλα τα νήπια – προνήπια και για να μην υπάρχουν τμήματα των 25 νηπίων- προνηπίων σε αίθουσες που δεν πληρούν τις προδιαγραφές, όπως συμβαίνει σήμερα.

  • Χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους η κάλυψη των αναγκών των μαθητών σε σχολεία, αλλά και η κάλυψη των δαπανών των σχολείων. Η παιδεία είναι υποχρέωση του κράτους σύμφωνα με το σύνταγμα που ισχύει ακόμα στη χώρα μας (άρθρο 16).
  •  Ζητάμε να κοινοποιήσετε και στο Σύλλογό μας τις απαντήσεις σας προς το Υπουργείο, ώστε να ενημερώσουμε κι εμείς τα μέλη του Συλλόγου μας.

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ«ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ»           Γ. Μεσσήνη 7,  31100  ΛευκάδαΤηλ.- Fax: 2645026165 – Κιν. 6974815958

Εmail: sepelefkadas@yahoo.gr

Αρ. Πρωτ.  29

Προς :  τη Διεύθυνση  Α΄ Βάθμιας

Εκπ/σης Λευκάδας, τον τύπο  

Θέμα : Έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας για νέες συγχωνεύσεις, καταργήσεις, υποβαθμίσεις ή ιδρύσεις σχολείων.

Το Υπουργείο Παιδείας, με πρόσφατο έγγραφό του (169106/Δ4, της 7-11-2013), με θέμα : «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολικού έτους 2014-15», καλεί τους Διευθυντές Διεύθυνσης να προτείνουν σχολεία που πρέπει να καταργηθούν, να συγχωνευθούν, να υποβαθμιστούν ή και νέα σχολεία που πρέπει να δημιουργηθούν. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση τους ζητά «να ζητήσουν εγγράφως τη γνωμοδότηση των Δημοτικών Συμβουλίων επί των προτάσεων για κάθε είδους σχολική μεταβολή (ίδρυση, προαγωγή, συγχώνευση, υποβιβασμό, κατάργηση ή μετατροπές)». (Επισυνάπτουμε το σχετικό έγγραφο).

Φυσικά, με το γνώριμο και σ΄εσάς ύφος του και στα πλαίσια της χρόνιας πολιτικής του, που φορτώνει το κόστος της λειτουργίας των σχολείων και της μεταφοράς των μαθητών στους Δήμους (δηλάδή τελικά ξανά στους πολίτες), απαιτεί από σας να δηλώνετε ταυτόχρονα και τη δυνατότητά σας να αναλάβετε αυτές τις λειτουργικές δαπάνες. Κι όλα αυτά μέχρι 20/11/13.

Τα προβλήματα των σχολείων της περιοχής ευθύνης σας είναι γνωστά και σ΄ εσάς όσο και σ’ εμάς. Γι αυτό σας παρακαλούμε, πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, να λάβετε σοβαρά υπόψη σας και τη θέση του Συλλόγου μας, η οποία συνοψίζεται ως εξής :

1. Δεν υπάρχει ούτε λόγος, ούτε ανάγκη για κατάργηση, συγχώνευση ή υποβάθμιση κανενός σχολείου στο Δήμο μας, ακόμη και σε περιπτώσεις σχολείων που με βάση το νόμο, λόγω μείωσης του μαθητικού δυναμικού, θα δικαιολογούνταν η υποβάθμισή τους μια και τα σχολεία αυτά προέρχονται από καταργήσεις άλλων σχολείων.

2. Αντίθετα υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την ίδρυση και λειτουργία ενός κλασικού τμήματος νηπιαγωγείου, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες φοίτησης για όλα τα νήπια και προνήπια και για να μην υπάρχουν τμήματα των 25 νηπίων- προνηπίων σε αίθουσες που δεν πληρούν τις προδιαγραφές, όπως συμβαίνει σήμερα.

3. Επειδή η λογική της εγκυκλίου είναι η μετακύλιση στους Δήμους, άρα στις πλάτες των Δημοτών, της ευθύνης και του κόστους για τη μεταφορά των μαθητών αρχικά στα προς κατάργηση ή συγχώνευση σχολεία σάς προτείνουμε:

Στην απάντησή σας να τονίσετε ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους η κάλυψη των δαπανών των σχολείων. Η παιδεία είναι υποχρέωση του κράτους σύμφωνα με το σύνταγμα που ισχύει ακόμα στη χώρα μας (άρθρο 16).

Παρακαλούμε επίσης :
1. Να μας καλέσετε στις συνεδριάσεις των επιτροπών ή των δημοτικών συμβουλίων που θα συζητήσουν αυτό το θέμα.
2. Να κοινοποιήσετε και στο Σύλλογό μας τις απαντήσεις σας προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας, ώστε να ενημερώσουμε κι εμείς τα μέλη του Συλλόγου μας.

Σχετικά

Πάμε για νέο κύκλο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων; – Θα πρέπει να αποφανθούν τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια σύμφωνα με το Υπ. Παιδείας

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *