Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Απριλίου 2024

Στο σφυρί οι περιουσίες των δήμων; (του Γ. Γαβρίλη)

Σύμφωνα  με Εγκύκλιο του Υπουργείου  Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης προς τους  καλλικρατικούς δήμους  όλης της χώρας,  καλούνται  στο αμέσως  προσεχές διάστημα  να καταγράψουν  τα περιουσιακά τους στοιχεία,  όπως αυτά προέκυψαν κατόπιν των συγχωνεύσεων  με  τους καποδιστριακούς  δήμους, πράγμα το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει ήδη  γίνει.

Σκοπός της καταγραφής, σύμφωνα πάντα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, είναι η εκποίηση  κτηρίων  και δημοτικών εκτάσεων των καποδιστριακών δήμων  αξίας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, πόσο που καλύπτει μόλις το 5% των αναγκών των νέων δήμων.

Και επειδή δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστη η  είδηση,  εγώ να υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με το μνημόνιο, το οποίο αποτελεί  διεθνή  συμφωνία κι επομένως υπερισχύει νομικά του συντάγματος , οι περιουσίες των δήμων είναι υποθηκευμένες κι αυτές  μέχρι την αποπληρωμή του δάνειου. Εύχομαι  να μην είναι η απαρχή  της ιδιωτικοποίησης των πάντων και, κυρίως,  ξεπούλημα κοινοχρήστων χώρων  πρασίνου, γηπέδων, σχολείων κλπ, γιατί αυτό αποτελεί την  κόκκινη  γραμμή των πολιτών,  θέλω να πιστεύω. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι την επίθεση  που δεχόμαστε στα εισοδήματά μας θ’ ακολουθήσει ένα δεύτερο στα κοινωνικά αγαθά κι ένα τρίτο στην προσωπική ελευθερία. Από μας λοιπόν εξαρτάται  η επιτυχία του εγχειρήματος και σας ενημερώνω από τώρα,  γιατί τη μοίρα των  καποδιστριακών δήμων αργά ή  γρήγορα θ’ ακολουθήσει  και το Μεγανήσι,  ασχέτως αν  κάποιοι  το  κρύβουν  επιμελώς. Εκτός,  βέβαια,  αν μας δώσουν ικανοποιητική απάντηση  στο γιατί  όλοι οι δήμοι πλην Μεγανησίου και Παξών αντιπροσωπεύονται  με σύμβουλο στην Περιφέρεια,  αλλά , κυρίως, που θα βρουν τα χρήματα για  τη λειτουργία του δήμου.  Είναι σχεδόν σίγουρο πως κάτω από την πίεση των γεγονότων, η κουβέντα,  έστω μετεκλογικά,  θ’ ανοίξει.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights