Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Ιουνίου 2024

«Μαθήματα ιδιωτικοποιήσεων» στους αιρετούς της συγκυβέρνησης από τον Johannes Hahn στην Π.Ι.Ν.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προσκεκλημένος στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων επί τη ευκαιρία της επίσκεψης του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Hahn βρέθηκε και ο δήμαρχος Μεγανησίου κ. Στάθης Ζαβιτσάνος, σε μια προσπάθεια των Γερμανών, οι οποίοι με κάθε πρόσφορο μέσο επιδιώκουν ν’  αναλάβουν ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας που έχει σχέση με την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς  υποδομών που ανήκουν στους δήμους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως λ.χ. η διαχείριση των απορριμμάτων, η ύδρευση και η αξιοποίηση της δημόσιας δημοτικής περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Στα «ευήκοα ώτα»  της σφαίρας επιρροής της συγκυβέρνησης και ο δήμαρχος Μεγανησίου που πρώτος και πριν το μνημόνιο, έσπευσε, με την έγκριση του  δημοτικού του συμβουλίου, να  ιδιωτικοποιήσει  το κεντρικό λιμάνι του νησιού,  έφερε  προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο την ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω  της  ΕΥΔΑΠ (θέμα 15ο), ενώ αντιστάθηκε σθεναρά στην κοινωνία που απαιτούσε ψήφισμα ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Η ευκολία με την οποία οι αιρετοί μας σπεύδουν να  παρακολουθήσουν μαθήματα για

  • το πώς θα επιβάλλουν τοπική φορολογία στους πολίτες,
  • το πως θα ιδιωτικοποιηθούν δημοτικές υπηρεσίες,
  • πως θα απαλλαγούν από υπηρεσίες δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα,
  • με ποια διαδικασία θα δώσουν τα απορρίμματα σε ιδιώτες επιχειρηματίες,
  • πως ενδεχομένως θα γίνουν οικονομικές ζώνες γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα κ.λ.π.

φανερώνει πως δεν έχουν καμία επαφή  με τα  δεινά που περνάνε οι  δημότες τους εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής της λιτότητας και της υπερφορολόγησης μέσω των μνημονίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συγκυβέρνησης, της Τρόϊκας  και του ΔΝΤ.

Μένει πλέον ο λαός στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε οι «σύμμαχοι» αυτής της πολιτικής να συνταξιοδοτηθούν μια για πάντα.

_____________________

Το ΔΤ της Π.Ι.Ν.

Κέρκυρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Johannes Hahn στην Κέρκυρα – Συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου

Η αποτελεσματικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων, που είναι η κυριότερη πηγή δημοσίων επενδύσεων για την Ελλάδα, ήταν ο σκοπός της επίσκεψης του κ. Johannes Hahn, Επιτρόπου της Ε.Ε. για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σήμερα Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.

Ο κ. Hahn ξεκίνησε την «περιοδεία» του στην Κέρκυρα με επίσκεψη στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, ο οποίος τον υποδέχτηκε μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες Ζακύνθου, Διον. Μυλωνά, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Σωτ. Κουρή, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, Χρ. Ανθη και Τζόγια Γρουζή, τον Προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Π. Οικονόμου και υπηρεσιακά στελέχη, ενώ παρών – μεταξύ άλλων – ήταν και ο κ. Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε, τέθηκαν στον κ. Χαν από τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρου, τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια, αιτώντας από τον Ευρωπαίο Επίτροπο να συνδράμει στην κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων, διευθέτησης εκκρεμοτήτων και διευκόλυνσης διαδικασιών.

Η συζήτηση ήταν στοχευμένη και αφορούσε παρελθόντα ζητήματα, όπως τα ημιτελή έργα του 3ου Κ.Π.Σ., τα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και εκείνα που αφορούν στη νέα προγραμματική περίοδο.

Εκτενής διάλογος ανταπτύχθηκε, κυρίως, γύρω από το θέμα υδροδότησης της νήσου Κέρκυρας, μέσω των φραγμάτων, ενώ ο ίδιος ο Επίτροπος ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά για το έργο υδροδότησης της Ζακύνθου και τους λόγους καθυστέρησής του.

Πολύς λόγος έγινε, επίσης, για το θέμα της ωρίμανσης των έργων, της χρονοβόρας διαδικασίας προετοιμασίας μελετών αλλά και απαιτούμενων εγκρίσεων και το χαμένο χρόνο, ένεκα των πολλών γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Το έργο των φραγμάτων

   Αναλυτικότερα, για το έργο των φραγμάτων στην Κέρκυρα, που τέθηκε επιτακτικά από τον κ. Σπύρου, τονίζοντας τη σκοπιμότητά του καθώς και τη μεγάλη αναγκαιότητα κατασκευής του, ο κ. Χαν δήλωσε ότι θα είναι έργο πρώτης προτεραιότητας για τη νέα προγραμματική περίοδο, ωστόσο μετέφερε την ανησυχία των αρμοδίων της Ε.Ε. αναφορικά με το θέμα ικανότητας διαχείρισης ενός τόσου μεγάλου έργου (καθώς υπάρχουν αρνητικά παραδείγματα από τη Ρόδο και την Κρήτη), καθώς και για την τιμολογιακή πολιτική για την οποία υπάρχει πεποίθηση ότι θα πρέπει να συμβάλει το ελληνικό κράτος.

Υδροδότηση Ζακύνθου

  Αναφερόμενος ο κ. Χαν στο έργο υδροδότησης Ζακύνθου και κατά πόσο πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αφορούν στην ποιότητα του νερού, τόνισε ότι οφείλουν να δουν το θέμα τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος από τη σκοπιά ότι το νησί το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες και οι συνέπειες – από την κακή ποιότητα νερού – θα είναι μεγάλες. Υπάρχουν τεχνικές, πρόσθεσε και μετά τις συνεχείς πιέσεις από τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, που οφείλουν οι αρμόδιοι ν’ ακολουθήσουν για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού.

Χρονοβόρες διαδικασίες

  Σε ότι αφορά, τέλος, στη μακρόχρονη «περιπέτεια» για την προετοιμασία των έργων, που έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης, Σωτ. Κουρής, ο κ. Χαν παραδέχτηκε ότι όντως υπάρχουν καθυστερήσεις εξαιτίας αυτών των διαδικασιών, ωστόσο σημείωσε ότι την ευθύνη τη φέρουν αποκλειστικά οι ελληνικές υπηρεσίες, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι, για να είμαστε αποτελεσματικοί, οφείλουμε να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες αλλά να σεβόμαστε και τους κανονισμούς της Ε.Ε. για την εκτέλεση των έργων.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights