Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
10 Δεκεμβρίου 2023

Κίνηση-κόμμα στην Ελλάδα από τον ομογενή ευρωβουλευτή του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργο Χατζημαρκάκη

Τα δημοσιεύματα εδώ και αρκετούς μήνες σχετικά με την εμπλοκή του ομογενή ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη στο πολιτικό πεδίο στην Ελλάδα τον ήθελαν είτε να συμπορεύεται, να εντάσσεται στην ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη¨(αν και φέρεται να έχει δηλώσει σε παρελθόντα χρόνο ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είναι η πολιτικός που τον αντιπροσωπεύει), είτε σε κάποιο σχήμα ελληνικής “Ελιάς”. Από την πλευρά του ευρωβουλευτή άρχισαν να πυκνώνουν οι παρεμβάσεις του και η δημοσιοποίησή τους στον τύπο, ακόμα και σε περιφερειακά ΜΜΕ (η πιο παλιά, το 2011, στην επαρχιακή βολιώτικη εφημερίδα “ΘΕΣΣΑΛΙΑ“, η πρόσφατη στις 20 Οκτωβρίου 2013 στην “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” της Λάρισας), ιστοσελίδες, blogs (του meganisinews.gr συμπεριλαμβανομένου), μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούσαν στην Ελλάδα, την Κύπρο και την συνολικότερη πολιτική προσέγγιση της ΕΕ και της Γερμανίας ειδικότερα στο ελληνικό πρόβλημα, φροντίζοντας, όπως είναι φυσικό, οι παρεμβάσεις του να τονίζουν την ελληνική του καταγωγή. Ο ίδιος βέβαια είχε δηλώσει στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ” (19-8-2013) ότι σκέφτεται να κατέλθει στις ευρωεκλογές ως υποψήφιος με ελληνικό κόμμα, ενώ πιο πριν τον Απρίλιο είχε δηλώσει ότι δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα στη Γερμανία.

Απ΄ότι λοιπόν φαίνεται, το επικοινωνιακό περίγραμμα είχε στηθεί (έκανε και παρέμβαση για την Χ.Α.), η κοινή γνώμη στην Ελλάδα (σε περιορισμένη έκταση) έπρεπε για λόγους επικοινωνίας και στρατηγικής να εγκληματιστεί σιγά σιγά στην ιδέα τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Γερμανία μετά τις εκλογές, και σήμερα στο διαδίκτυο μέσω δηλώσεών του στην εφημερίδα Real.gr “σκάει” η είδηση που “αλιεύσαμε” από την ηλεκτρονική έκδοση της “Ναυτεμπορικής”, τη δημιουργία κίνησης-κόμματος στην Ελλάδα, με το timing να συμπίπτει με την “Κίνηση των 58” για την δημιουργία της Κεντροαριστεράς, αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλά ως ένα “καπρίτσιο” του χρόνου ή σύμπτωση, τουλάχιστον μέχρις ότου δώσει ο κ. Χατζημαρκάκης και ένα ιδεολογικοπολιτικό στίγμα με σαφήνεια και καθαρότητα. Την απόφασή του να αναμιχθεί ενεργά στα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα την διατυπώνει τον Αύγουστο του 2013 με σαφήνεια, έχοντας στο “οπλοστάσιό” του και ένα άρθρο της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”:

“Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του, βρίσκεται σε μια κομβική ώρα που οφείλει να πάρει “αποφάσεις ζωής”, ακολουθώντας τη συνείδηση, τη λογική και το συναίσθημά του. Γνωρίζετε ήδη πως για μένα έκλεισε ένας κύκλος πολιτικής παρουσίας στη Γερμανία και ανοίγει ένας νέος στην Ελλάδα.
Η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” θεώρησε ότι έχει ενδιαφέρον αυτή η απόφαση και ο δημοσιογράφος Γιάννης Μακρυγιάννης αναφέρθηκε με άρθρο του στην απόφαση αυτή.”

Ο κ. Χατζημαρκάκης, να σημειώσουμε, έχει εκφραστεί στο πρόσφατο παρελθόν με πλέον κολακευτικά λόγια για τον υπουργό Οικονομικών της συγκυβέρνησης κ. Γιάννη Στουρνάρα, την περίοδο που ο δεύτερος είχε μιλήσει για κούραση των βουλευτών, αλλά και για τον Αντώνη Σαμαρά. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του γνωστού μας και μη εξαιρετέου κ. Φίλιπ Ρέσλερ*, είχε δηλώσει το Φεβρουάριο του 2013:

* αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας μέχρι πριν τις εκλογές στη Γερμανία. Είχε παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του μετά την εκλογική του κατάρρευση με αποτέλεσμα να μείνει το κόμμα του εκτός βουλής

«Μετά από έξι μήνες δεν μπορούμε να πούμε ότι κουραστήκαν οι Υπουργοί, αυτός που κουράστηκε πολύ αλλά που πρέπει να μείνει είναι οπωσδήποτε είναι ο κύριος Στουρνάρας  ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά . Πιστεύω ότι στην Ευρώπη η εικόνα  αυτής της Κυβέρνησης  είναι πάρα πολύ καλή και είναι σημαντικό για να ξανακερδίσουμε αξιοπιστία στους Ευρωπαίους να μην αλλάζουμε κάθε τόσο Κυβερνήσεις, εάν ήμουν στην θέση του Πρωθυπουργού θα προσπαθούσα να συνεχίσω με αυτή την ομάδα όσο πιο πολύ μπορούσα.»

[Δείτε το σχετικό βίντεο του Αχελώος TV από το 13:00]

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης βέβαια έχει φροντίσει να καλλιεργήσει το προφίλ του δυναμικού πολιτικού. Σε μια του παρουσίαση στο κανάλι EXTRA 3 τον Ιούλιο του 2012 δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τους Έλληνες πολιτικούς όχι ιδιαίτερα τολμηρούς και θαρραλέους απέναντι στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, λέγοντας μάλιστα ότι το 10% κατέστρεψε το 90% της ελληνικής κοινωνίας. Δείτε τα βίντεο:

Τι δηλώνει ο ίδιος για την απόφασή του

“Αρκετό καιρό τώρα πολλοί ρωτούσατε τι σκοπεύω να κάνω. Χρειάστηκε κάποιος χρόνος προετοιμασίας, αλλά πιστεύω πως ήρθε η ώρα να δείξω το δρόμο που θα ακολουθήσω. Στη συνέντευξη στην εφημερίδα REAL NEWS μιλώ ξεκάθαρα για αυτό. Στόχος είναι η δημιουργία μιας δυνατής φωνής των Ελλήνων πολιτών στην Ευρώπη. Είναι η ώρα των μεγάλων και κρίσιμων αποφάσεων που θα επηρεάσουν τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Είναι η ώρα της μάχης για να ξεφύγει η Ελλάδα από τη θηλιά της λιτότητας και να προχωρήσουν μπροστά οι Έλληνες, όπως ξέρουν όταν έχουν τις ευκαιρίες, με αισιοδοξία και όνειρα. Χρειάζεται μεγάλη διεκδίκηση στην Ευρώπη. Ξεκινάμε από τις ευρωεκλογές. Επιθυμία και σκοπός μου στην προσπάθεια αυτή είναι να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή των πολιτών. Υπάρχουν ήδη αρκετοί άνθρωποι που συμμετέχουν, αλλά δεν ξεκινούμε να φτιάξουμε ένα κόμμα μεταξύ μας και να το παρουσιάσουμε στον κόσμο. Σας προσκαλώ όλους να λάβετε ενεργό μέρος. Όχι τυπικά, ουσιαστικά. Να αποφύγουμε τα “ξύλινα” λόγια και τις μεγάλες θεωρίες. Να δουλέψουμε συστηματικά, όπως στην καθημερινή μας ζωή, με στόχο τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια και κυρίως των παιδιών μας.

Αυτή η “ευρωπαϊκή λίστα” είναι ανοιχτή. Τίποτα δεν έχει σχηματιστεί και κανένας δε αποκλείεται. Δεν είναι λίστα εξουσίας, είναι λίστα δουλειάς. Θέλουμε να φτάσουμε στον Όλυμπο, αλλά δεν ψάχνουμε ελικόπτερο. Θα σκαρφαλώσουμε όλοι μαζί. Η ζωή έχει αποδείξει πως τις καλύτερες ιστορίες τις φτιάχνουν οι παρέες. Γιατί όχι; Είναι μια πρόκληση και η πρόσκληση μου ισχύει για όλους και για όλες. Η φωνή της Ελλάδας πρέπει να είναι ηχηρή εκεί που πραγματικά παίρνονται οι αποφάσεις σήμερα. Για να μην παίρνονται αποφάσεις για μας χωρίς εμάς.

Φιλικά

Γιώργος Χατζημαρκάκης”

 

Ακολουθεί το ρεπορτάζ της “Ναυτεμπορικής

“Τη δημιουργία κίνησης ελλήνων πολιτών με την οποία θα κατέλθει στις ευρωεκλογές του επομένου Μαΐου στην Ελλάδα ανακοίνωσε με συνέντευξή του στη REAL NEWS ο ελληνικής καταγωγής γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.

“Ο κ. Χατζημαρακάκης επισημαίνει ότι η κίνηση – κόμμα που αυτές τις μέρες συγκροτείται από νέους ανθρώπους όχι μόνον στην ηλικία αλλά και στην πολιτική θα έχει σαφώς φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση και θα έχει ως στόχο να μπορέσει η Ελλάδα να παίξει ρόλο στις εξελίξεις στην Ευρώπη..

«Οραματιζόμαστε μια Ε.Ε. που θα στηρίζει τα ασθενέστερα μέλη της, θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες των Εθνών και θα αντιμετωπίσει καίρια το πρόβλημα της νεανικής ανεργίας. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη, στις οποίες η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο», σημειώνει.

Αναφερόμενος στο θέμα του κατοχικού δανείου ο ευρωβουλευτής δηλώνει ότι η χώρα μας πρέπει να το θέσει επίσημα και μάλιστα προτείνει συγκεκριμένα «να επιστραφούν τα χρήματα σε ετήσιες δόσεις και να δοθούν στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Αυτό λογικά», συνεχίζει, «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συμβολή στην βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων κι όχι πλήγμα».”

 

Σχετικά

  • Άλλες συνεντεύξεις του Γ. Χατζημαρκάκη εδώ (επίσημη ιστοσελίδα)
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights