Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Απριλίου 2024

Η Τρόικα υιοθέτησε πρόταση του Ξενοφώντα Βεργίνη

Από τις επιδοτήσεις των αγροτών θα κρατούνται οι οφειλές προς τον ΟΓΑ

Ο διοικητής του ΟΓΑ κρούει  τον κώδωνα του κινδύνου, όχι για την καταβολή των συντάξεων, για την οποία δεσμεύεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά για την απώλεια της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ασφαλισμένων, που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση χρεών η οποία «τρέχει», όχι με ικανοποιητικό ρυθμό.

Το ύψος των εσόδων από την είσπραξη τρεχουσών εισφορών δεν είναι το αναμενόμενο. Συγκεκριμένα για το Α΄ εξάμηνο 2012, οι απαιτήσεις επί των τρεχουσών εισφορών ανέρχονταν στα  203,9 εκατ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις μέσω ΕΛ.ΤΑ στα  141,2 εκατ. ευρώ και  για το Β΄ εξάμηνο του 2012, οι απαιτήσεις ανέρχονταν στα  203, 3 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις μέσω ΕΛ.ΤΑ στα 112,6 εκατ. ευρώ. Το ύψος των εσόδων από την είσπραξη καθυστερούμενων εισφορών ομοίως, δεν είναι ενθαρρυντικό. Συγκεκριμένα για το Α΄ εξάμηνο του 2012, οι απαιτήσεις επί των καθυστερούμενων εισφορών ανέρχονταν στα  462,7 εκατ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις μέσω ΕΛ.ΤΑ στα  29,07 εκατ. ευρώ και για το Β΄ εξάμηνο του 2012 οι απαιτήσεις ανέρχονταν στα 468,4 εκατ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις μέσω ΕΛ.ΤΑ στα  5,169 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στη ρύθμιση «Νέα Αρχή», από τις 28 Ιουλίου, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αίτησης για ρύθμιση «Νέα Αρχή», μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί 2.457 αιτήσεις. Ο αριθμός αυτός κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός. Βέβαια, η ΗΔΙΚΑ δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με τις εισπραχθείσες, μέσω ρύθμισης, εισφορές. Να σημειώσω όμως, ότι για το Α΄ εξάμηνο 2012 έχουν εισπραχθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς  – πρώην ΑΤΕbank επιπλέον εισφορές ποσού  16,169 εκατ. ευρώ, ενώ για το Β΄εξάμηνο 2012 επιπλέον εισφορές ποσού  9,776 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με τον κ. Βεργίνη, μεγάλη πληγή είναι η αύξηση των ασφαλισμένων, που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Περίπου 285.000 από τις 620.000 που είναι οι άμεσα ασφαλισμένοι, δεν πληρώνουν εισφορές. Και ο ρυθμός αυξάνεται, ενώ μέχρι σήμερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη φθάνουν περίπου τα 800 εκατ. ευρώ.

Στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει στο θέμα της είσπραξης των οφειλών, ο Διοικητής του ΟΓΑ, μιλώντας στο Capital.gr επισημαίνει ότι με δεδομένη την παραδοχή ότι η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να γίνεται στην ώρα της, γιατί συνδέεται άμεσα με την καταβολή των συντάξεων αλλά και την απόκτηση βιβλιαρίου υγείας, είναι προτιμότερο  οι εισφορές να παρακρατούνται στην πηγή, ώστε να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα, με όλες τις συνέπειες που προκύπτουν από την διαδικασία αυτή για τους αγρότες και τη δημόσια  υγεία. Αυτό που προτείνει στην πράξη, ο κ. Βεργίνης είναι να κρατούνται από τις αγροτικές επιδοτήσεις, οι ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα, επισημαίνει ότι ακόμη και νομικοί από την ευρωπαϊκή ένωση, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα νομιμότητας στην πρότασή του, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταρχήν εγκριθεί από την τρόικα των δανειστών.

Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση διοχετεύει τα χρήματα των επιδοτήσεων στην Ελλάδα και το ελληνικό δημόσιο, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ διανέμει τα χρήματα, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς  στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του δικαιούχου. Εκεί, ΟΓΑ θα παρακρατεί τα χρήματα, ώστε να μην θεωρούνται κοινοτικά κονδύλια αλλά ατομικά κεφάλαια του κάθε ασφαλισμένου. Απομένει η διευθέτηση τεχνικών λεπτομερειών, προκειμένου το σχέδιο να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο στην Τρόικα, όμως ο κεντρικός μηχανισμός είναι έτοιμος, αφού θα στηρίζεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Ολοκληρωμένο Σύστημα  Διαχείρισης Επιδοτήσεων, όπου καταβάλλονται οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις προς όλους εκείνους που έχουν «δικαιώματα».

Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνει ο κ.  Βεργίνης, αφενός εξασφαλίζεται η μελλοντική σύνταξη των ασφαλισμένων, αφετέρου διασφαλίζεται η λήψη βιβλιαρίου υγείας και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Ρούλα Σαλούρου

ΠΗΓΗ : capital.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights