Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Απριλίου 2024

«Όχι στις ιχθυοκαλλιέργειες στον Μύτικα και στα νησιά του Ιονίου Κάλαμος, Καστός, Λευκάδα, Μεγανήσι»

Επιστολή 290 αλλοδαπών προς τον Πρωθυπουργό για τα ιχθυοτροφεία

Ιταλοί και Γάλλοι αντιδρούν στην δημιουργία των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας.

Διακόσιοι ενενήντα αλλοδαποί, Ιταλοί, Γάλλοι και άλλες εθνικότητες έστειλαν επιστολή στα Ιταλικά και στα Αγγλικά, προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με την οποία εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους στη δημιουργία ιχθυοκαλλιεργητικού πάρκου στην προβλεπόμενη από το χωροταξικό ζώνη Α3.

Επίσης μας έστειλαν στο blog μας τα ονόματα τους, την εθνικότητα τους καθώς και τα e-mail τους, όσοι διαθέτουν, τα οποία και τα αναρτούμε.

Η συγκεκριμένη επιστολή δημοσιεύτηκε στα Ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων ΑΝSΑ, ASCA και AGI.

Ρώμη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΜΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΚΑΛΑΜΟΣ, ΚΑΣΤΟΣ, ΛΕΥΚΑΔΑ, ΜΕΓΑΝΗΣΙ.

Αξιοσέβαστε Πρόεδρε Σαμαρά,

Είμαστε μια πολυπληθής ομάδα τουριστών, Ιταλών, Γάλλων, και άλλων Ευρωπαϊκών εθνικοτήτων, που αγαπάει την Ελλάδα και ιδιαίτερα την περιοχή της Λευκάδος-Μεγανησίου-Καλάμου-Καστού-Μύτικα. Μερικοί από εμάς έχουν αγοράσει κατοικίες, πολλές εκ των οποίων τις ανακαινίσαμε και τις ξαναφέραμε στην ομορφιά περασμένων χρόνων.

Η περιοχή είναι τόσο όμορφη και μοναδική με μία θάλασσα που δεν υπάρχει πλέον σε κανένα μέρος της Ευρώπης, που μας φάνηκε ειλικρινά απίστευτο όταν μάθαμε ό,τι σε αυτά τα παρθένα μέρη σχεδιάζεται η κατασκευή ιχθυοκαλλιεργειών.

Η ανησυχία δεν είναι μόνο δικιά μας, αλλά και του κόσμου που κατοικεί δεκαετίες δεκαετίων στην περιοχή: ψαράδες, αγρότες, και άλλοι που διαμένουν εκεί, για διαφορετικούς λόγους σε αυτά τα νησιά. Δεν καταλαβαίνουμε πως είναι δυνατόν να καταστραφούν τέτοια μέρη -προσανατολισμένα στον τουρισμό που ειδικά φέτος ήταν σε πλήρη ανάπτυξη -με πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου.

Δεν είμαστε αντίθετοι στις ιχθυοκαλλιέργειες. Στις χώρες μας έχουμε πολλές, αυτό όμως που μας φαίνεται απίστευτο είναι ότι κάποιοι θέλουν να κατασκευάσουν σε αυτή την περιοχή.

Η Ελλάδα έχει εκατοντάδες χιλιομέτρων ακατοίκητης και μη τουριστικής ακτογραμμής. Γιατί λοιπόν να μην κατασκευασθούν εκεί;

Αγαπητέ Πρόεδρε μπορούμε να σας φέρουμε ένα παράδειγμα;

Είναι σαν εμείς στην Ιταλία να θέλαμε να κατασκευάσουμε fish-farm στο νησί του Capri ή οι Γάλλοι στα παράλια της Κυανής Ακτής. Δυστυχώς αρνητικά παραδείγματα υπάρχουν και στην Ιταλία: στο Orbetello στην Τοσκάνη υπάρχει από χρόνια μια τεράστια ιχθυοκαλλιέργεια που μολύνει την περιοχή, διαχέει αηδιαστικές μυρωδιές και χαρακτηρίζεται από αύξηση κουνουπιών και θαλάσσιων φυκιών.

Πολλοί από εμάς, αν αυτή η πρωτοβουλία συνεχιστεί θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μην περνούν τις διακοπές τους στην περιοχή (κάποιοι συχνάζουν σε αυτές τις θάλασσες περισσότερο από 20 χρόνια) και να πουλήσουν τα ακίνητα τους με θλίψη και θυμό.

Θα μπορούσαμε να σας ζητήσουμε να ξανασκεφτείτε αυτές τις επιλογές οι οποίες μας φαίνονται ότι δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη της αγαπητής και αγαπημένης μας Ελλάδας;

Με πολύ σεβασμό
Renzo Santelli
(εκπρόσωπος των πρώτων 290 που υπογράφουν το γράμμα)

renzo.santelli@fnsi.it
Κινητό τηλέφωνο 00393355325534

ΠΗΓΗ: http://mytikaspress.blogspot.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights