Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
14 Οκτωβρίου 2019

Ενημέρωση (ανακοινώσεις) από την Ι.Μ. Λευκάδος & Ιθάκης

Οι γονείς πάνε κατασκήνωση

Ιερά Πανήγυρις Υπεραγίας Θεοτόκου Καθαριωτίσσης

Τήν ἐρχόμενη ΚΥΡΙΑΚΗ  8  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2013  πανηγυρίζει κατά τήν ἐκκλησιαστική τάξη καί μέ τή δέουσα λαμπρότητα ἡ  ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  ΚΑΘΑΡΩΝ  ΙΘΑΚΗΣ  τήν ἑορτή τοῦ Γενεσίου τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καί τή σύναξη τῆς πολιούχου καί προστάτιδος τῆς νήσου Ἰθάκης, Ὑπεραγίας Θεοτόκου τῆς Καθαριωτίσσης στήν πόλη τοῦ Βαθέος, σύμφωνα μέ τό ἑξῆς πρόγραμμα:

 ΣΑΒΒΑΤΟ, 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ωρα 07.30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός

ΚΥΡΙΑΚΗ, 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ωρα 07.00 π.μ.: ορθρος

ωρα 07.45 π.μ.; καταβασιες

ωρα 08.30 π.μ.: ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΩΡΑ 10.30 Π.Μ.: ΛΙΤΑΝΕΥΣΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ

ωρα 06.30 μ.μ.: ΜΕΘΕΟΡΤΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠαρακλητικΟς ΚανΩν πρός τήν υπεραγία Θεοτόκο

Ὅλων τῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν θά προεξάρχει ὁ σεπτός Ποιμενάρχης μας,

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος καί Ἰθάκης κ. Θεόφιλος.

Προσκαλοῦνται πάντες οἱ εὐσεβεῖς Χριστιανοί.

(Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς)

Κατασκήνωση στην Πόλη 2013

Με ολοφάνερη τη χαρά στα πρόσωπα των παιδιών και έκδηλο τον ενθουσιασμό στις χαρωπές φωνές τους πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη «Κατασκήνωση στην Πόλη», που διοργάνωσε το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης για μία εβδομάδα (19-25 Αυγούστου 2013) στην πόλη της Λευκάδας –και συγκεκριμένα στην «Καταφυγή», ένα πολυδύναμο και φιλόξενο κτίριο που διαθέτει η τοπική μας Εκκλησία για νεανικές κ.ά. δραστηριότητες στην καρδιά της πόλης.

Μια κεφάτη ομάδα σαράντα παιδιών Δημοτικού, αγόρια και κορίτσια, με τη Χάρη του Θεού και χάρη στην πατρική ευλογία και το άγρυπνο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου,  με τη φροντίδα είκοσι πέντε μαθητών Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητών και υπό την οργανωτική ευθύνη του Διακόνου π. Ιωαννικίου Ζαμπέλη, ακολούθησαν ένα αλλιώτικο κατασκηνωτικό πρόγραμμα, πλούσιο και φροντισμένο, γεμάτο αξέχαστες ευκαιρίες αληθινής ψυχαγωγίας και πνευματικής οικοδομής.

Η φετινή πρώτη «Κατασκήνωση στην Πόλη» ήταν αφιερωμένη στο σεπτό πρόσωπο της Παναγίας, της Μεγάλης Μάνας μας, που είναι «Των Χριστιανών το Καταφύγιον», όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε η περίοδος, ενώ οι ομάδες έλαβαν προσωνυμίες της Παναγίας μας (Πολεμίστρια, Ζερβάτη, Βηθλεεμίτισσα, της Τήνου, Βρεφοκρατούσα, Τριχερούσα και Γλυκοφιλούσα).

Με όρεξη και τη γλυκειά προσμονή της ομαδικής ζωής, κατασκηνωτές και στελέχη ξυπνούσαν καθημερινά και συνάζονταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, απέναντι από την «Καταφυγή» για την πρωινή τους προσευχή και το συναξάρι της ημέρας. Έπαιρναν, στη συνέχεια, το πρωινό τους στην αυλή της «Καταφυγής», προετοιμασμένο από την «ομάδα υποστήριξης» (τα μεγαλύτερα παιδιά), παρακολουθούσαν το καθημερινό αγιογραφικό ανάγνωσμα και χωρίζονταν σε τέσσερις ομάδες δημιουργικής απασχόλησης (χορευτικό, με υπεύθυνη την κ. Παναγιώτα Κάτσενου· χορωδία, με υπεύθυνη την κ. Μαρία Κακλαμάνη και δύο ομάδες για καλλιτεχνικές κατασκευές, με υπεύθυνες τις κ.κ. Καίτη Κακαβούλη και Ευαγγελία Ορφανού) μέχρι τις 11.00 π.μ., οπότε εξορμούσαν σε αξιοθέατα και μνημεία της πόλης της Λευκάδας και της γύρω εξοχής, προκειμένου να τα γνωρίσουν με βάση οργανωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, να γευματίσουν όλοι μαζί και να παίξουν· να παίξουν πολύ!

Τα παιδιά είχαν έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα:

-Τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013 την περιοχή της Κουζούντελης, συμμετέχοντας στο «Κατασκηνωτικό Πρωτάθλημα Στίβου» που διοργανώθηκε στο καφενείο του «Αμερικάνου» και στο κοινό τραπέζι που όλοι απόλαυσαν στο διπλανό εξοχικό κέντρο «Κουζούμ Μπέη», όπου ακόμη έπαιξαν, τραγούδησαν και κουβέντιασαν σε κύκλο.

-Την Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 το Φράγκικο Κάστρο της Αγίας Μαύρας, όπου προσκύνησαν το εκκλησάκι της πολιούχου της πόλης μας· την πλωτή μας γέφυρα, πάνω στην οποία στάθηκαν καθώς άνοιγε και παρακολούθησαν τα πλοία να περνούν το «Δίαυλο»· την παραλία του Κάστρου, όπου κολύμπησαν και έπαιξαν παιχνίδια στην αμμουδιά, καθώς και το αλσύλλιο δίπλα στο παλιό εργοστάσιο του Τ.Α.Ο.Λ., όπου κάθισαν στη σκιά για να γευθούν σπιτική πίτσα, να τραγουδήσουν, να παίξουν ομαδικά.

-Την Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013 τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας και το Μουσείο Μεταβυζαντινών Εικόνων, αφού προηγουμένως έπαιξαν ατομικά πρωταθλήματα (ψάρεμα, μπόουλινκγκ, προκοποδοσφαιράκι, στοχοβολία, uno κ.ά.) στον κήπο της Βιβλιοθήκης, ενώ κατόπιν ξεναγήθηκαν στο Μουσείο από την προϊσταμένη κ. Μαρία Ρούσσου και γνώρισαν τα αξιόλογα εκθέματα με τη βοήθεια κατάλληλων φύλλων εργασίας. –Η μέρα περιελάμβανε, βέβαια, κι άλλες εκπλήξεις, όπως το νηστίσιμο γεύμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Παναγίας των Ξένων και κατασκευές με πηλό, υπό την καθοδήγηση της κ. Κατερίνας Μαρτίνη – Κεμαλίδη.

-Την Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 το ιστορικό και γραφικό εξωκλήσι της Παναγίας των Βλαχερνών στον Κάμπο της Λευκάδας, όπου είχαν ορκιστεί οι Φιλικοί της περιοχής το 1821 και το εξωκλήσι του Αη-Γιάννη του Αντζούση, στην ομώνυμη παραλία, όπου είχε κηρύξει μέσα στη σπηλιά ο Απόστολος Παύλος. Στο πρώτο έκαναν την προσευχή τους, δραστηριότητες σε ομάδες και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ στο δεύτερο παρακολούθησαν το αγιογραφικό ανάγνωσμα, γευμάτισαν κάτω από τους ίσκιους των δέντρων και επιδόθηκαν σε διασκεδαστικά παιχνίδια.

-Την Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013 τις παλιές εκκλησίες της Λευκάδας, χάρη στο συναρπαστικό παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλεως· το Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας, όπου ξεκουράστηκαν και κουβέντιασαν με άνεση· το παλιό Γυμνάσιο με το σκιερό πλάτανο, στη ρίζα του οποίου έκαναν ένα αλλιώτικο πικ-νικ, έπαιξαν σε σταθμούς και διαγωνίσθηκαν στους πρωτότυπους ύμνους των εφτά ομάδων της κατασκήνωσης.

-Το Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013 το εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, μετόχι της Ι. Μονής Φανερωμένης, στο οποίο εκκλησιάσθηκαν με την ευκαιρία της πανήγυρης του Αγίου· το μοναστήρι της Παναγίας μας, όπου προσκύνησαν την εικόνα της Κυράς και πολιούχου του νησιού μας και έλυσαν πλήθος αποριών γύρω από την πίστη και τη ζωή της Εκκλησίας μας· τις Εκκλησιαστικές Μαθητικές Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεώς μας, όπου ξαναείχαν την ευκαιρία να χαρούν τα τουρνουά ποδοσφαίρου και βόλεϊ, το αγαπημένο παιχνίδι του δάσους, ό,τι έβγαλε η θράκα για το κοινό τραπέζι και, βέβαια, να συμμετάσχουν στο ιερό μυστήριο της μετάνοιας και της εξομολόγησης.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, 25 Αυγούστου 2013. Προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία για τους κατασκηνωτές και τους γονείς τους, με ενεργό συμμετοχή στην ψαλμωδία και πάνω απ’ όλα στο «Ποτήριον της Ζωής» και ακολούθησε ένα αυτοσχέδιο λουνα-παρκ στην παρακείμενη πλατεία με πολλά και διασκεδαστικά παιχνίδια, που οδηγούσαν στο σιντριβάνι της σοκολάτας! Όταν συγκεντρώθηκαν γονείς και παιδιά στη μεγάλη αίθουσα της «Καταφυγής» για να ξαναθυμηθούν όσα έζησαν με τη βοήθεια του φωτογραφικού υλικού και να τραγουδήσουν για μια τελευταία φορά τα αγαπημένα τους κατασκηνωτικά τραγούδια, να πάρουν το αναμνηστικό «δίπλωμα του κατασκηνωτή» και να αποχαιρετηθούν, κανείς δεν ήθελε να φύγει…

Ανανέωσαν όμως όλοι το ραντεβού τους για «μια ημέρα για τους γονείς», που θα οργανωθεί στην Κατασκήνωση την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου και τις παιδικές και νεανικές συντροφιές που σύντομα θα αρχίσουν!

– Βίντεο από την «Κατασκήνωση στην Πόλη 2013» μπορεί να αναζητήσει κανείς στο κανάλι της Ι. Μ. Λευκάδος & Ιθάκης στο “Youtube”, στο σύνδεσμο:
 

 

Λευκάδα, 29 Αυγούστου 2013

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

Προς τους αποφοίτους των Λυκείων μας

και τους εισαγομένους στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές

Αγαπητά μου παιδιά,

Με ιδιαίτερη αγωνία περίμενα μαζί σας, ως πατέρας σας πνευματικός, να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων της περασμένης σχολικής χρονιάς. Γνωρίζοντας πλέον τα ονόματα των εισακτέων, θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους όσους δώσατε τον «αγώνα τον καλό» για την εισαγωγή σας στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές της Πατρίδος μας.

Όσοι βλέπετε σήμερα το όνειρό σας να εκπληρώνεται και ετοιμάζεστε ήδη ν’ ανοίξετε τα φτερά σας για το μεγάλο ταξίδι στους απέραντους ορίζοντες της Γνώσης και της Επιστήμης, ας έχετε πάντοτε το Θεό μας οδηγό στη ζωή σας, θεμέλιο ακλόνητο και «λυδία λίθο» για κάθε σας επιλογή. Χωρίς Εκείνον, η γνώση γίνεται «ψευδώνυμη», η πορεία μας αποδεικνύεται εγωκεντρική και οι δυνάμεις μας παραμένουν ατελείς…

Όσοι θεωρείτε ότι δήθεν «αποτύχατε», επειδή θα χρειαστεί να ξαναδείτε την επιλογή σας ή να προσπαθήσετε και πάλι, λησμονείτε ότι δώσατε απλώς μια μάχη μέσα στον καθημερινό πόλεμο της ζωής. Μια μάχη, που σας ανέδειξε πιο ισχυρούς, περισσότερο ώριμους, εξοπλισμένους με δύναμη και αντοχή για να κερδίσετε –με τη Χάρη του Θεού- τους ουσιαστικούς αγώνες του ήθους και της αρετής στη συγχυσμένη κοινωνία μας.

Συγχαρητήρια σε όλους, αγαπητά μου παιδιά!

Ο Ποιμενάρχης σας, να ξέρετε, χαίρεται με τη χαρά σας, συμπάσχει στην αγωνία σας για το αύριο, συνοδοιπορεί μαζί σας στο μακρύ δρόμο της ζωής και στρέφει προς εσάς τις ελπίδες του –μαζί με τους αξιέπαινους γονείς και όλους τους οικείους σας, μαζί με την τοπική μας Εκκλησία και κοινωνία- για μια κοινωνία αγιότερη και τελειότερη χάρη στη δική σας εποικοδομητική και αγωνιστική παρουσία!

Πατρικά σας εύχομαι ο Θεός να φωτίζει πάντοτε και να κατευθύνει τα βήματά σας στην πρόοδο, την αρετή, τον αγιασμό!

Με ολόθερμες πατρικές ευχές και την εν Χριστώ αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *