Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Αυγούστου 2021

“Βιονικά γυαλιά” δίνουν φως σε τυφλούς

Επαναστατικά «βιονικά γυαλιά» φαίνεται ότι δίνουν κυριολεκτικά το φως τους σε ανθρώπους με τύφλωση. Ηλικιωμένος Ελληνας της Αμερικής, που έχασε την όραση του πριν από πέντε χρόνια εξαιτίας μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας, κατάφερε χάρη στα ειδικά γυαλιά να δει λάμψεις φωτός και ελπίζει ότι μια μέρα θα μπορέσει να δει πρώτη φορά στη ζωή του τον εγγονό του, που γεννήθηκε αφότου εκείνος έχασε την όρασή του.

Ίσως τελικά η μόνη διέξοδος για την ανεξαρτησία και για την αυτονομία των ΑμεΑ να είναι η τεχνολογία. Σε κάθε άλλη περίπτωση όλες οι άλλες φυσικές και κοινωνικές παροχές εξαρτώνται από κάθε είδους κρίση. Μόνο η τεχνολογία είναι υπεράνω των κρίσεων…

Η συσκευή που έδωσε ελπίδες στον Ηλία Κωνσταντόπουλο είναι παρόμοια με τα εμφυτεύματα κοχλία που επιτρέπουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με κώφωση να ακούσουν. Εντάσσεται στον αναπτυσσόμενο τομέα της νευροτροποποίησης (neuromodulation), της επιστήμης δηλαδή που βοηθάει ανθρώπους που έχουν χάσει διάφορες ικανότητες και αισθήσεις, όπως η όραση, η ακοή και η κίνηση, να τις ανακτήσουν με τη διέγερση του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού ή των νεύρων.

Στην περίπτωση των «βιονικών γυαλιών» μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα που τοποθετείται πάνω σ’ αυτά λαμβάνει τις εικόνες και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα που προωθούνται σε μια συστοιχία ηλεκτροδίων τα οποία έχουν εμφυτευτεί χειρουργικά στο μάτι του ασθενούς. Τα οπτικά σήματα εκπέμπονται στο οπτικό νεύρο και στη συνέχεια στον εγκέφαλο, και ο ασθενείς τα αντιλαμβάνονται ως λάμψεις ή θολά σχήματα. Η συσκευή που εφαρμόστηκε στον 72χρονο Ελληνα ονομάζεται «Argus II», κατασκευάζεται από την εταιρεία Second Sight με έδρα την Καλιφόρνια και πήρε πρόσφατα το πράσινο φως και από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος δεν είναι ο μόνος που έσπευσε να επωφεληθεί από την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο που βρίσκεται σε φάση τριετούς πειραματικής εφαρμογής. Η συσκευή, που κοστίζει 100.000 δολάρια, έχει τοποθετηθεί σε δεκατέσσερις ασθενείς στις ΗΠΑ και σε άλλους δεκαέξι στην Ευρώπη.

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια φθείρει σταδιακά τα ραβδία και τους κώνους του αμφιβληστροειδούς, που είναι οι υποδοχείς της εικόνας και μας βοηθούν να βλέπουμε το φως, να αναγνωρίζουμε τα χρώματα και να βλέπουμε τις λεπτομέρειες.

ΠΗΓΗ : Espressonews.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *