Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Fast track απολύσεις με απλό Προεδρικό Διάταγμα και χωρίς την έγκριση της Βουλής!

-Τροπολογία Μητσοτάκη-Στουρνάρα

-Δηλώσεις κομμάτων

Τροπολογία με την οποία θα αλλάζουν οι οργανισμοί του Δημοσίου με ένα προεδρικό Διάταγμα κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση.

Με την τροπολογία μπορεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός εισηγούμενοι ένα Προεδρικό Διάταγμα, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταρτίζουν, να αντικαθιστούν ή να τροποποιούν Οργανισμούς Υπουργείων, αυτοτελών δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων και Νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Ειδικότερα προβλέπεται κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών ή οργανικών μονάδων, σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, κατάργηση υφισταμένων θέσεων που πλεονάζουν ανά κατηγορία και κλάδο, σύσταση νέων κλάδων κατά κατηγορίες, συγχώνευση ή κατάργηση υφισταμένων με δυνατότητα αντίστοιχων οργανικών θέσεων, μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους, σύσταση οργανικών μονάδων χωρίς εσωτερική διάρθρωση.

Η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.

Πρόκειται ουσιαστικά για την καθιέρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγιας πρακτικής για την οργάνωση και λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Βουλής.

Παρά την ευελιξία που παρέχει στην κυβέρνηση η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της έκδοσής τους προϋποθέτει ότι γνωμοδοτεί προηγούμενως το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα των προβλεπομένων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος της τροπολογίας είναι η ορθολογική και αποτελεσματική αναδιοργάνωση των δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών ώστε να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες. Ο νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης θα αποτυπωθεί κανονιστικά με τα προεδρικά διατάγματα στα οποία θα καθοριστεί το περιεχόμενο, η έγκριση και η τροποποίηση των οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών, αναφέρεται στην έκθεση τονίζεται όμως ότι «προηγουμένως θα έχει ελεγχθεί διοικητικά και πρακτικά ως προς την εφαρμοσιμότητά του, καθώς θα έχει προκύψει με βάση υλικοτεχνικές μελέτες, σύμφωνα με τις μεθόδους της σύγχρονης διοικητικής επιστήμης».

Η επέκταση της έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγια πρακτική για το νέο χάρτη της δημόσιας διοίκησης αποτυπώνεται ουσιαστικά στην επισήμανση της αιτιολογικής έκθεσης σύμφωνα με την οποία «η επιλογή του νομικού εργαλείου του προεδρικού διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχειρούν να εμπλέξουν στην πολιτική του ακρωτηριασμού και τη δικαιοσύνη

Τη θέση ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπλέξει στην πολιτική του ακρωτηριασμού και τη δικαιοσύνη διατύπωσε ο τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

Της προσάπτει επίσης ότι λόγων των καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και των διαμαρτυριών πολλών κοινωνικών φορέων  υπαναχώρησε «από την αρχική της θέση να καταργεί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και υπηρεσίες του κράτους με απλές διυπουργικές αποφάσεις».

«Έτσι», συνεχίζει ο κ. Μητρόπουλος, «φαίνεται να επιλέγει την οδό των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα τυγχάνουν της τυπικής επεξεργασίας του αρμοδίου Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, ώστε να δημιουργήσει αναχώματα στις προσφυγές για ακύρωση των καταργήσεων υπηρεσιών και των θέσεων εργασίας».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση επιχειρεί προκλητικά να «λύσει τα χέρια της»

Η κατάθεση της τροπολογίας προκάλεσε και την αντίδραση του ΚΚΕ. «Είτε με Προεδρικά Διατάγματα είτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση επιχειρεί προκλητικά να “λύσει τα χέρια της” για να υλοποιήσει πιο γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα, να καταργήσει φορείς του δημοσίου και να απολύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που ζητούν περισσότερους ανέργους, περισσότερους απασχολήσιμους με μισθούς πείνας, περισσότερους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα». (ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr)

Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Ανεξάρτητοι Έλληνες

Βαρύγδουπες επικλήσεις δήθεν προβλημάτων «δογματικού νομοκεντρισμού» από τον κ. Μητσοτάκη δεν μπορούν να κρύψουν την απλή αλήθεια. Κι η αλήθεια είναι πως η Συγκυβέρνηση προσπαθεί για ακόμη μια φορά να παρακάμψει την Βουλή δίνοντας την δυνατότητα στους υπουργούς να κάνουν άνω – κάτω τους οργανισμούς τους.

Το ίδιο ακριβώς κόλπο ξαναέκανε ο κ. Σαμαράς όταν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου βραχυκύκλωνε την νομοθετική διαδικασία. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε αυτή την πρακτική και προειδοποιούμε τη Συγκυβέρνηση πως όποιος παίζει με βραχυκυκλώματα στο τέλος παθαίνει ο ίδιος ηλεκτροπληξία.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights