Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
31 Μαρτίου 2023

“Βουλιάζει” η μισή πόλη της Λευκάδας

Βυθισμένη πολιτεία το Μεσολόγγι, στη θέση του οποίου απομένει μια βραχονησίδα λίγων μέτρων, ενώ τουλάχιστον επτά νησιά βρίσκονται εκεί που παλαιότερα υπήρχε λιμνοθάλασσα. Το λιμάνι και η παραλία της Θεσσαλονίκης μαζί με την παραλία της Πιερίας και τις δυτικές ακτές της Χαλκιδικής «καταποντίζονται» στη θάλασσα, η οποία φτάνει πλέον ως τα Γιαννιτσά. Ο Πύργος Ηλείας γίνεται λιμάνι, η μισή πόλη της Λευκάδας «βουλιάζει», ενώ καράβια πλέουν εκεί που κάποτε υπήρχε η ΝΑΤΟϊκή βάση του Ακτίου!

Δεν πρόκειται για αποκύημα επιστημονικής φαντασίας αλλά για τον χάρτη της Ελλάδας όπως αυτός θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αν δεν ληφθούν εγκαίρως προστατευτικά μέτρα.

Μη αναστρέψιμη κατάσταση

Σύμφωνα με όλες τις νεότερες επιστημονικές μελέτες, τις οποίες αναμένεται να ενσωματώσει επισήμως και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της επακόλουθης τήξης των πάγων και μπορεί να φτάσει έως και τα δύο μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα, αντί για ένα μέτρο που ήταν η πρόβλεψη μέχρι πρότινος. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και αναφορές σε συνέδρια κάνουν λόγο για μη αναστρέψιμη κατάσταση, ακόμα κι αν σταματήσει τώρα η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κάνει λόγο για απώλεια πάνω από 2.000 τ.χλμ. ακτογραμμής στην Ελλάδα και ριζικές αλλαγές στο χάρτη της χώρας.

Εάν συνεχιστούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας και η συνεπακόλουθη άνοδος της θαλάσσιας στάθμης, παραλιακοί οικισμοί και υποδομές θα αποτελέσουν μέσα στις επόμενες δεκαετίες παρελθόν.

Τις μεταβολές αυτές περιγράφει και η επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής αλλαγής σε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (Ιούνιος 2011).

Επιπλέον μελέτη της Greenpeace αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν δεν αλλάξει η πολιτική για την αλλαγή του κλίματος, τότε μέχρι το τέλος του αιώνα η Θεσσαλονίκη, η Βενετία και η Αλεξάνδρεια θα εξαφανιστούν.

Ντόμινο

Ακόμα και 30 εκατοστά να ανέβει η στάθμη, δημιουργείται ένα καταστροφικό ντόμινο για τις ακτές», δηλώνει στην «R» ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Αθήνας Δημήτρης Παπανικολάου.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, καθηγητής Κώστας Συνολάκης, σε πρόσφατη δήλωσή του, έκανε λόγο «αναθεώρηση των μελετών, οι οποίες δίνουν πλέον αύξηση της στάθμης από0,90 έως 2 μέτρα», προσθέτοντας πως «στα επόμενα χρόνια ο γεωγραφικός χάρτης της Ελλάδας θα αλλάξει άρδην, καθώς θα μετατοπιστούν τα όρια του αιγιαλού».

Άνοδος

Τα τελευταία 100 χρόνια η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει προοδευτικά κατά 17 εκατοστά, ενώ για χιλιετίες ήταν σταθερή.

 

Απόσπασμα, φωτ.: Realnews, 14 Ιουλίου 2013. Ρεπορτάζ του ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΤΖΕΛΗ

Μια προσομοίωση του σεναρίου ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά 2 μέτρα στον χάρτη ελληνικών περιοχών μπορεί να μας δώσει μια εικόνα ενός όχι και τόσο απίθανου σεναρίου, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Σε πιλοτικό πρόγραμμα τηλεμετρίας οικιακών ηλεκτρικών καταναλώσεων η Λευκάδα

Θα τοποθετηθούν άμεσα 20.000 νέοι  μετρητές από την ΔΕΔΔΗΕ Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΚΠ 011) εντάχθηκε η […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights