Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Μαΐου 2024

“Καρμανιόλα” για μικρές επιχειρήσεις, μισθωτούς και συνταξιούχους το νέο φορολογικό της κυβέρνησης – Φόρος και στο επίδομα ανεργίας

Στο 80% ανεβαίνει η προκαταβολή φόρου για τις μικρές επιχειρήσεις, αυξάνεται από 20% στο 25% ο φόρος στις αποζημιώσεις απόλυσης άνω των 100.000 ευρώ, επιβαρύνονται οι άνεργοι ενώ καταργείται η έκπτωση φόρου 10% για τη διατροφή μεταξύ διαζευγμένων συζύγων με το νέο φορολογικό.

Η πιο τρανταχτή αλλαγή που φέρνει το νέο φορολογικό είναι πως καταργεί, από το 2014, το μέτρο των αποδείξεων, το οποίο ταλαιπώρησε τους φορολογούμενους χωρίς να φέρει τα αναμενόμενα έσοδα.

Τα πιο επώδυνα μέτρα – Γιατί θα πληρώσουμε παραπάνω φόρο

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα είναι και πάλι τα μεγάλα θύματα αφού θα χάσουν από το παράθυρο περίπου ένα μισθό.
Αυτό θα γίνει γιατί με το νέο φορολογικό καταργείται η έκπτωση του 1,5% που υπήρχε στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.
Πολύ απλά αυτό σημαίνει πως τα συνήθη κορόιδα, μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα εισπράττουν κάθε μήνα λιγότερα χρήματα αφού αυξάνεται η παρακράτηση φόρου.

Απο το νέο φορολογικό δεν γλιτώνουν όμως ούτε όσοι έχουν μικρές επιχειρήσεις (Ο.Ε. και Ε.Π.Ε) καθώς αυξάνεται στο 80% η προκαταβολή φόρου!

Συνέχεια στο ρεπορτάζ της Ισμήνης Λέντζου (newsit.gr)

Ακόμη με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδημάτων που θα ισχύει εφόσον ψηφιστεί απο την βουλή, αλλάζουν πλέον τα κριτήρια για το εάν φορολογείται το επίδομα ανεργίας ή όχι .

Συγκεκριμένα σύμφωνα με διάταξη του ΚΦΕ μπαίνει κριτήριο που ορίζει ότι εφόσον ο άνεργος που λαμβάνει επίδομα ανεργίας έχει εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ από οποιαδήποτε πηγή εκτός από το επίδομα ανεργίας, το επίδομα θα επίκειται σε φόρο ανάλογα με τον συντελεστή που θα φορολογείται ο υπόχρεος.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος άνεργος έχει εισοδήματα 10.001 ευρώ ή ακόμη εάν έχει τεκμήρια διαβίωσης που υπερβαίνουν το ποσό αυτό, το επίδομα ανεργίας θα φορολογείται με τον συντελεστή που καθορίζει ο ΚΦΕ.

Η διάταξη του ΚΦΕ που αναφέρει την συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ο κάτωθι:

Άρθρο 14

Το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ στους δικαιούχους ανέργους, απαλλάσσεται από φόρο  εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει ετησίως τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. (ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights