Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Αυγούστου 2022

Κούρεμα και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 Ευρώ

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal προκαλεί αναταράξεις καθώς αποκαλύπτει σχέδιο οδηγίας της Ε.Ε. για την εκ των έσω διάσωση των τραπεζών με με κούρεμα με τη συμμετοχή και των μικροκαταθετών, δηλαδή εκείνων που έχουν καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ.

Οι καταθέσεις κάτω από το όριο των 100.000 ευρώ θεωρούνται ως σήμερα “ιερές” και σε περιπτώσεις όπως αυτή της Κύπρου κανείς δεν “τολμά” να τις αγγίξει, ωστόσο φαίνεαι πως πλέον είναι υποψήφιες για κούρεμα, έστω και ως τελευταία λύση, ακόμη και αυτές.

Κατά την WSJ, το κείμενο της τελευταίας οδηγίας της Ε.Ε φαίνεται να κινείται σε σκληρότερη γραμμή από τα προηγούμενα: Όχι μόνο βάζει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στην σειρά για haircut (παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο), αλλά και διευρύνει την λίστα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών που θα «κουρεύονται».

Επίσης, σύμφωνα με την “ΗΜΕΡΗΣΙΑ” κατηγοριοποιεί και τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, επιφυλάσσοντας ευνοϊκότερη μεταχείριση στους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις που θα κουρεύονται μόνο ύστερα από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους senior ομολογιούχους.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *