Στη λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας με τους υπό κατάργηση οργανισμούς και φορείς, βρίσκεται και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας. Ήδη το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε ζητήσει με έγγραφό του στις 7.1.2013 στοιχεία των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, για να τις «εξορθολογήσει».
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας στεγάζεται σε ιστορικά διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα, διαθέτει 60.000 τόμους βιβλίων, χειρόγραφα, παλαίτυπα, σύγχρονο υλικό, ψηφιακό, Μουσείο (με 200 μεταβυζαντινές εικόνες και κειμήλια από το 15ο αι.), χαρακτικά και χάρτες απ’ το 16ο αι. – στον 1ο όροφο στεγάζεται η Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων και Θρησκευτικών κειμηλίων από το 16ο αιώνα και μεταγενέστερα-, κειμήλια επιφανών Λευκαδίων, Συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης, μια δημόσια βιβλιοθήκη με εκδοτικό και πολιτιστικό έργο.
Η ίδρυσή της είναι αποτέλεσμα προσπαθειών κάποιων πνευματικών ανθρώπων, όπως ο ιστορικός Πάνος Ροντογιάννης, ο δικηγόρος Τάκης Μαμαλούκας και άλλοι που ήθελαν να υπάρξει βιβλιοθήκη στον τόπο τους αλλά και να διασωθούν διάφορα κειμήλια που υπήρχαν διάσπαρτα στο νησί.
Είναι η μοναδική Δημόσια Βιβλιοθήκη σε ευρύτατη περιοχή που εξυπηρετεί άρτια τόσο τους πολίτες της Λευκάδας όσο και των γύρω νομών, ενώ, σύμφωνα με το έγγραφο της κ. Μαρίας Ρούσου (Α.Π. 21/23-1-2013) που απευθύνεται στον βουλευτή Λευκάδας κ. Θοδ. Σολδάτο, στο Δήμαρχο Λευκάδας κ. Κ. Αραβανή και στον αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Βερύκιο, υπηρετεί σε αυτήν ένας (!) μόνιμος υπάλληλος, που με την αρωγή αποσπασμένων εκπαιδευτικών και εθελοντών, κατορθώνουν και φέρουν εις πέρας ένα αξιοθαύμαστο έργο. Να σημειωθεί δε ότι το Εφορευτικό Συμβούλιο δεν επιβαρύνει οικονομικά το κράτος.
Οι φωτογραφίες 3,4,5,6,7,8,9 είναι από τον ιστότοπο iskiosiskiou.com.