Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
22 Ιανουαρίου 2022

Να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις από τους ΟΤΑ ζητά Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Ο Ηλίας Θεοδωρίδης, Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονία,  θέλει να βάλει φρένο στην κατάτμηση έργων και ζητά από τον υπουργό εσωτερικών να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις από τους ΟΤΑ και προτείνει

α) Οι απευθείας αναθέσεις έργων με προϋπολογισμό μικρότερο ή ίσο με 8.000 ευρώ να μην μπορούν να υπερβούν συνολικά το 10% της ΣΑΤΑ που δικαιούται κάθε ΟΤΑ και

β) όλα τα υπόλοιπα έργα ανεξαρτήτως προϋπολογισμού να γίνονται με διαγωνισμούς σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Του Άρη Τσελίκου στην topikifoni.gr,13/3/2013

Μια από τις παθογένειες που ταλάνισε κατά καιρούς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία όμως «γέννησε» το ίδιο το σύστημα είναι οι απευθείας αναθέσεις έργων από τους ΟΤΑ.

Πρακτική που οδήγησε σε κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, σχέσεις μεταξύ τοπικών αρχόντων και εργολάβων, έργα τα οποία δεν πληρώθηκαν ποτέ και έμειναν μόνο στα χαρτιά και πολλά άλλα περίεργα τα οποία εξοργίζουν την κοινή γνώμη όταν δουν το φως της δημοσιότητας.

Το θέμα απασχόλησε τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη ο οποίος προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη ρυθμίσεων για την κατανομή της ΣΑΤΑ με στόχο να μπει φραγμός στην κατάτμηση έργων και την απευθείας ανάθεσή τους από τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Γ.Γ. απευθύνεται στον Υπουργό Εσωτερικών μετά τις διαπιστώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη διάρκεια  των  ελέγχων που διενήργησαν στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ και ιδιαίτερα στις αποφάσεις κατανομής της ΣΑΤΑ, όπου παρατήρησαν ότι πλήθος έργων που συμπεριλαμβάνονται, έχουν προϋπολογισμούς έως 7.200 Ευρώ. Τα έργα αυτά είναι διάσπαρτα σε Τοπικές Ενότητες , αφορούν ίδιο φυσικό αντικείμενο, μπορούν να γίνουν χωρίς μελέτη, να δοθούν σε εργολάβο με απευθείας ανάθεση και εν τέλει να παραληφθούν από επιτροπή Δημοτικών Συμβούλων.

«Το καθεστώς αυτό», επισημαίνει σε έγγραφό του ο κ. Θεοδωρίδης, συντηρεί την αδιαφάνεια, υποκρύπτει “νομιμοφανείς” κατατμήσεις έργων τα οποία ανατίθενται  στην πλειοψηφία τους χωρίς έκπτωση, με αποτέλεσμα την απώλεια οικονομικών πόρων για το δημόσιο και εν τέλει οδηγεί σε κακής ποιότητας έργα λόγω έλλειψης μελέτης και παραλαβής από τεχνικούς.

Προκειμένου λοιπόν να ελεγχθεί το συγκεκριμένο καθεστώς προτείνει: Οι απευθείας αναθέσεις έργων με προϋπολογισμό μικρότερο ή ίσο με 8.000 Ευρώ, να μην μπορούν να υπερβούν συνολικά το 10% της ΣΑΤΑ που δικαιούται κάθε ΟΤΑ.

Όλα τα υπόλοιπα έργα ανεξαρτήτως προϋπολογισμού να γίνονται με διαγωνισμούς σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. «Έτσι, καταλήγει στο έγγραφό του ο Γενικός Γραμματέας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, μπορούμε να εξασφαλίσουμε αφενός την διαφάνεια στην διαδικασία της εκτέλεσης των έργων και την εξοικονόμηση πόρων και αφετέρου οι ΟΤΑ να έχουν την δυνατότητα εκτέλεσης έργων με επείγοντα χαρακτήρα».

Σχολιάζοντας στην Τ.Φ. τις προτάσεις του ΓΓ Ηλία Θεοδωρίδη, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαίλης, τόνισε ότι ενέργειες οι οποίες έχουν στόχο την εξυγίανση και την διαφάνεια στους ΟΤΑ τον βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *