Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Μάι 2021

ΠΙΝ:Υποβολή προτάσεων στα στρατηγικά έργα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας “Ελλάδα – Ιταλία”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 23 Απριλίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                       

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού

                   49100, Κέρκυρα                                       

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Συνεργασία Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την υποβολή προτάσεων στα στρατηγικά έργα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας ¨ Ελλάδα – Ιταλία¨

Στην Πάτρα μετέβη την Δευτέρα15 Απριλίου, και την Τρίτη16 Απριλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης, Κέρκυρας κ. Χρήστος- Ηρακλής Σκούρτης, στο πλαίσιο συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την υποβολή προτάσεων στα στρατηγικά έργα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας ¨Ελλάδα- Ιταλία¨.

Ο κ. Σκούρτης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είχε διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες επιλέξιμες Περιφέρειες του Προγράμματος Ελλάδα- Ιταλία, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφέρεια Απουλίας Ιταλίας με στόχο την κοινή υποβολή προτάσεων στην ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Οι προτάσεις, που ωριμάζουν τους τελευταίους μήνες στις Περιφέρειες, θα κατατεθούν στους άξονες τουρισμού- πολιτισμού, βιοποικιλότητας- προστασίας περιβάλλοντος και ενίσχυσης αγροτικών προϊόντων, θεματικοί άξονες- πρωταρχικοί άξονες.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει επενδύσει στη σύναψη στενών σχέσεων  συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών, προσδοκώντας στη μεγιστοποίηση των ωφελειών που μπορεί να λάβει από την αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αλλά και την ισχυροποίηση του θεσμού των Περιφερειών, εν γένει.

Προς αυτό ο κ. Σκούρτης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη, κ. Σπύρου, είχε συνάντηση και με τους Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα,  και Πελοποννήσου κ. Τατούλη, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Αγγελόπουλο, και την κ. Καλογιάννη Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου.

Στη συνάντηση, ενημερώθηκαν από στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Regio), για την εγκαθίδρυση Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής Αδριατικής -Ιονίου και τις συνέργειές της με το Ε.Π. Ελλάδα- Ιταλία 2014-2020 και των ΕΥΔ των ΕΠ του Στόχου ¨Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία¨.

Η συμμετοχή των Περιφερειών στη Μακροπεριφέρεια θα είναι ύψιστης σημασίας για την επόμενη Προγραμματική περίοδο, καθώς οι Περιφέρειες θα έχουν ενεργητικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής με βάση τις ανάγκες τους και συνεπώς τις ανάγκες των πολιτών τους.

Σημειώνεται πως η πολιτική Mακροπεριφέρειας Αδριατικής- Ιονίου θα ενταχθεί ως εθνική πολιτική στο σύμφωνο εταιρικής συνεργασίας της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Για τη Μακροπεριφερειακή πολιτική έχουν συμφωνήσει οι Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Αλβανία.

Τα τέσσερα πεδία δράσης της Μακροπεριφερειακής πολιτικής, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τα Υπουργεία Εξωτερικών είναι: Μεταφορές, τουρισμός, περιβάλλον, αλιευτικά και θαλάσσια θέματα, ενώ υπάρχουν και οι οριζόντιοι πυλώνες της διοικητικής ικανότητας έρευνας και καινοτομίας.

Μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι η συμφωνία των ελληνικών αρχών για διεκδίκηση της λειτουργίας της διαχειριστικής του Προγράμματος Southeast Gateway που θα λειτουργήσει την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα είναι υποψήφια για τη λειτουργία του προγράμματος (πρώην SouthEast Europe και Adriatic), λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

0 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *