Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Μάι 2021

Ενημέρωση για τη σύσκεψη για την πορεία των ερευνών των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Λευκάδας και Μεγανησίου, κ.κ. Κώστας Αραβανής και Ευστάθιος Ζαβιτσάνος –

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ  ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Κέρκυρα: 09/04/2013

Προς : Μ.Μ.Ε.

Σύσκεψη για την πορεία των ερευνών των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, πραγματοποιήθηκε  σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Κέρκυρας  υπό τον Υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο, μετά από αίτημα, του Δημάρχου  Κέρκυρας και Προέδρου της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων,  Γιάννη Τρεπεκλή.

Την εισήγηση έκανε ο Υπουργός, ενημερώνοντας ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί, και αναμένεται η ανάλυση των ευρημάτων από ειδικευμένα εργαστήρια .

«Από τον Μάιο θ’ αρχίσει η διεθνοποίηση των δεδομένων,  για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις εταιρίες, ώστε το πρώτο μισό του 2014 να προσδιοριστούν τα οικόπεδα εξόρυξης»,  δήλωσε χαρακτηριστικά ο  ΥΠΕΚΑ.

Ο κ Λιβιεράτος επεσήμανε ότι υπάρχει χρόνος για να συζητηθεί το θέμα  διεξοδικά και ευχαρίστησε το Δήμαρχο Κέρκυρας για την πρόσκληση, ώστε να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των τοπικών  κοινωνιών των Ιονίων.

«Είναι  η πρώτη  φορά που γίνεται τέτοια σύσκεψη και είμαστε ανοικτοί στο διάλογο» είπε ο Υπουργός.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος  Κέρκυρας  Γιάννης Τρεπεκλής,  ευχαρίστησε  τον κ. Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση  του, στο αίτημα για παροχή ενημέρωσης.

«Χρειάζεται παροχή ενημέρωσης ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια  και να είναι ενημερωμένες οι τοπικές κοινωνίες.  Θεωρώ ότι το ζήτημα  των υδρογονανθράκων  είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει λοιπόν να δούμε  μια σειρά θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος  τα ανταποδοτικά οφέλη  και οι ασφαλιστικές δικλίδες για την λειτουργία τους. Επίσης πρέπει να εξασφαλίσουμε  την απρόσκοπτη ανάπτυξη του τουρισμού», είπε ο Δήμαρχος Κέρκυρας. Την πρώτη αυτή σύσκεψη θα  ακολουθήσει   σειρά ενημερωτικών  συσκέψεων της τοπικής  αυτοδιοίκησης,  για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και τη λήψη αποφάσεων.

Τέλος ο Περιφερειάρχης  Ιονίων,  Σπύρος Σπύρου, συνεχάρη το Δήμαρχο Κέρκυρας  για την πρωτοβουλία του και τον Υπουργό ΠΕΚΑ για την δυνατότητα  ενημέρωσης  με τα πραγματικά  και επιστημονικά  δεδομένα  που υπάρχουν  μέχρι σήμερα.

«Πρέπει να  διαχειριστούμε  το θέμα των υδρογονανθράκων με την δέουσα  σοβαρότητα  και ρεαλισμό,   ώστε  να υπάρξουν  πλεονεκτήματα χωρίς  υπερβολές περιορίζοντας τους κινδύνους»,  είπε ο κ. περιφερειάρχης.

Στην Σύσκεψη Συμμετείχαν :

Ο Υπουργός κ Λιβιεράτος, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής,  ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοίλης, η κ Σδούκου Αλεξάνδρα,  Διευθύντρια Γραφείου Υπουργού,  η κ. Σταματάκη Σοφία  σύμβουλος και πρόεδρος επιτροπής υδρογονανθράκων, Μποζίκης Στέφανος Δήμαρχος Ζακύνθου, Κασιάνος Ιωάννης Δήμαρχος  Ιθάκης, Αραβανής Κωνσταντίνος Δήμαρχος Λευκάδας,   Ζαβιτσιάνος  Ευστάθιος  Δήμαρχος Μεγανησίου, Μπογδάνος Σπύρος Δήμαρχος Παξών, Πυλαρινός Δημήτρης  Αντιδήμαρχος Τ.Υ Κεφαλονιάς,  Μεσσάρης Δημήτρης συνεργάτης αντιδημάρχου Κεφαλονιάς, Αναστασία Σαλλή Παπασαλή Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστήμιου, Χοντρογιάνης Γιώργος Πρόεδρος Επιμελητήριου

Σπίγγος Νίκος πρόεδρος ΤΕΕ, Κουρής Νίκος, ταμίας τουριστικών καταλυμάτων, Μπράμος Παναγιώτης πρόεδρος  ένωσης ξενοδόχων,  Διαβάτης  Δημήτριος  πρόεδρος ταξιδιωτικών πρακτόρων,  Λούβρου Χριστίνα πρόεδρος ΕΑΣΚ,  Σοφία Λίβερη πρόεδρος εργατικού κέντρου,  Μωραΐτης Σπύρος αντιδήμαρχος οικονομικών,  Δήμου Κέρκυρας, Πανταζής  Γιώργος  αντιδήμαρχος Τ.Υ Δήμου Κέρκυρας,

Οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Κέρκυρας,  Αυλωνίτης Αλέκος,   Χαραλάμπους Χαράλαμπος,   Γιώργος Ρεδεστινός, Μερόπη Υδραίου  και ο πρόεδρος του συλλόγου περιβάλλοντος   Κοσκινάς Αριστοτέλης.

Ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου παρείχαν οι: Σδούκου Αλεξάνδρα και Σταματάκη Σοφία.

[wzslider autoplay=”true” interval=”5000″ height=”400″ transition=”‘slide'” lightbox=”true”]

 

0 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *