Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Μάι 2021

Τρόικα: Βρείτε λεφτά ή κουρέψτε καταθέσεις

Σαφής και χωρίς περιστροφές είναι η θέση της τρόικας για τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank αλλά και για τις υπόλοιπες τράπεζες: Τα κεφάλαια είναι δεδομένα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν υπάρχει δυνατότητα να εξευρεθεί ούτε ένα παραπάνω ευρω για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Όπερ σημαίνει, ότι η ελληνικη κυβέρνηση μπορεί να πράξει ότι επιθυμεί αρκεί να μην φορτώσει το χρέος και να μη δεσμεύσει κεφάλαια που προορίζονται για άλλους κλάδους.

Το πλαίσιο που θέτει η τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να υλοοιποιήσει οποιοδήποτε σχεδιασμό αρκεί να μην επιβαρύνει το Δημόσιο χρέος. Όπως αποκάλυψε στο Sofokleousin.gr αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αν η Ελλάδα προχωρήσει στη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και χρειασθούν σε δεύτερη φάση πρόσθετα κεφάλαια που δεν βρεθούν από ιδιώτες και τις αγορές τότε θα υποχρεωθεί σε κούρεμα καταθέσεων ώστε να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις της Βασιλείας ΙΙΙ.

Η εναλακτική του κουρέματος καταθέσεων δεν τίθεται επί τάπητος σε καμία περίπτωση για την ελληνική κυβέρνηση, ούτε για τους τραπεζίτες, οπότε σταθμίζοντας τα νέα δεδομένα και την αδυναμία να πιστοποιηθεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζας θα είναι πλήρως καλυμμένες η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε σιωπηρή υπαναχώρηση.

Στην πραγματικότητα το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει ανταλλαγή μετοχών με καταθέσεις, σε εθελοντική βάση, πράγμα που σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές θα είναι πιο προσοδοφόρο για τους κατόχους τους, αλλά ανατρέπει τα δεδομένα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα προκαλέσει νέα έξαρση της κινητικότητας κεφαλαίου.

Η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα που διήρκεσε δυόμιση ώρες κρίθηκε ατελέσφορη και θα υπάρξει συνέχεια το Σάββατο. Για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό.

πηγή: sofokleousin.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *