Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Οκτωβρίου 2019

Στη σκιά πυρηνικού τρόμου η Ιαπωνία

Διαρροή ραδιενεργού νερού από τον αντιδραστήρα 2, αλλά
και σε σήραγγες υπερχείλισης – Πλουτώνιο εντοπίστηκε στο έδαφος

A.P., AFP, BBC

ΤOKIO. Ιδιαίτερα πιθανό φαντάζει πλέον το εφιαλτικό ενδεχόμενο πυρηνικού ολέθρου από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα. Η ραδιενεργός ρύπανση στον ωκεανό εξαπλώνεται, ενώ η Tokyo Electric Power, που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο, ανακοίνωσε ότι ραδιενεργό νερό έχει διαρρεύσει εκτός του αντιδραστήρα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ως ανεπαρκή την «πολύ περιορισμένη» ζώνη που έχει εκκενωθεί γύρω από το εργοστάσιο. Χθες εντοπίστηκε και ραδιενεργό νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα Νο 2, με επίπεδα ραδιενέργειας εκατό χιλιάδες φορές υψηλότερα από τα φυσιολογικά. Επίσης βρέθηκε και ραδιενεργό νερό σε σήραγγες υπερχείλισης έξω από τον αντιδραστήρα Νο 2.

Επανειλημμένα λάθη

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι τα επίπεδα ήταν δέκα εκατομμύρια φορές υψηλότερα. Τα επανειλημμένα λάθη δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σχετικά με την ορθότητα της ενημέρωσης και γενικότερα της αντιμετώπισης της κρίσης που ξέσπασε μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου. Χθες, εξάλλου, συνεργεία που πραγματοποιούν μετρήσεις ανίχνευσαν πλουτώνιο στο έδαφος εκτός της βιομηχανικής μονάδας. Εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι μόνο δύο από τα δείγματα πλουτωνίου που ελήφθησαν προέρχονταν από τους αντιδραστήρες και ότι ήταν αναμενόμενη η παρουσία του στο έδαφος. Παρά τη χαοτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Φουκουσίμα τις τελευταίες ημέρες, μόνο χθες η Tokyo Electric Power κάλεσε γαλλικές εταιρείες να δώσουν χείρα βοηθείας για να λυθεί το πρόβλημα.

Και αυτή η λύση δεν πρόκειται να έρθει στο εγγύς μέλλον καθώς φωτιές, εκρήξεις και διαρκείς διαρροές ραδιενέργειας αναγκάζουν τα συνεργεία, που εργάζονται νυχθημερόν στο εργοστάσιο, να εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Σύμφωνα με τον Ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιούκο Εντάνο, για τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ευθύνεται η μερική τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο, ενημέρωνε ότι το ραδιενεργό νερό περιοριζόταν μέσα στο εσωτερικό του εργοστασίου. Λίγες ώρες αργότερα, η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι καταμετρήθηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και σε σήραγγες υπερχείλισης του νερού που απομακρύνεται από τον αντιδραστήρα Νο 2. Μπορεί οι αξιωματούχοι της εταιρείας να υποστηρίζουν ότι οι σήραγγες δεν καταλήγουν στη θάλασσα, αλλά κανείς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απορρόφησης του ραδιενεργού νερού από το έδαφος. Ραδιενεργό νερό, εξάλλου, βρέθηκε και στις σήραγγες από τους αντιδραστήρες Νο 1 και Νο 3. Παραμένει, πάντως, άγνωστο πού ακριβώς βρίσκεται η διαρροή.

Η ιαπωνική κυβέρνηση καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά της Tokyo Electric Company, διότι την Κυριακή ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο αντιδραστήρα Νο 2 ήταν δέκα εκατομμύρια φορές υψηλότερα από τα φυσιολογικά. Κάτι τέτοιο τελικά αποδείχθηκε λανθασμένο και διαψεύστηκε από την εταιρεία. Ο Γιούκο Εντάνο, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι η σωστή καταγραφή των επιπέδων της ραδιενέργειας αποτελεί το Α και το Ω της ασφάλειας και οποιοδήποτε λάθος σε αυτόν τον τομέα είναι εντελώς απαράδεκτο.

Τέλος, η Greenpeace ανακοίνωσε ότι μέτρησε επίπεδα ραδιενέργειας έως 10 μικροσίβερ ανά ώρα σε χωριό που απέχει 40 χλμ. από το εργοστάσιο. Η ζώνη εκκένωσης των κατοίκων σήμερα φτάνει μόλις σε ακτίνα 20 χλμ. από το εργοστάσιο. Παραμένει άγνωστο πόσοι κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 20 χλμ. από τους αντιδραστήρες.

ΠΗΓΗ : kathimerini.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *