Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Ιουλίου 2024

Ισόβια για τον Παπαγεωργόπουλο χωρίς ελαφρυντικά

Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς ελαφρυντικά καταδικάστηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση, δια παραλήψεως, κατ’ εξακολούθηση στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα και καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη Παπαγεωργόπουλο- Σαξώνη- Λεμούσια. Tο δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, τόσο στον πρώην δήμαρχο και υπουργό, όσο και στον Λεμούσια με το σκεπτικό ότι “έκλεβαν και πριν από το 1999.” Μάλιστα ο εισαγγελέας έκανε λόγο για “ψυχότροπη διάθεση” των κατηγορουμένων προς αυτές τις ενέργειες. Αυτή ήταν η πρωτόδικη απόφαση, στην οποία αναμένεται να ασκηθεί έφεση.

Σύμφωνα με το seleo.gr, υποβασταζόμενος από τη σύζυγό του και έτοιμος να κλάψει βγήκε από το δικαστήριο ο πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος, μετά την πρόταση του εισαγγελέα για να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σύμφωνα με το thestival.gr το δικαστήριο καταδικάζει:

– Παναγιώτη Σαξώνης: Ισόβια Κάθειρξη για υπεξαίρεση, φυλάκιση τριών ετών και νομιμοποίηση εσόδων κάθειρξη οκτώ ετών, χρηματική 1,779 εκ. ευρώ, 18 μηνών για πλαστογραφία

Ισόβια για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση

Για τον Μιχάλη Λεμούσια προτείνει: Ισόβια για υπεξαίρεση, 18 μήνες για πλαστογραφία

15 έτη στον Γκόλα

10 έτη στον Γκϊτατζή

Την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου πρότεινε το δικαστήριο καθώς «γνώριζε και ενέκρινε τα πάντα αλλά άφηνε τον χειρισμό στο Μ. Λεμούσια».

Στη δίκη για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε, σύμφωνα με το thestival.gr:

– Ένοχο τον Παναγιώτη Σαξώνη για την υπεξαίρεση και την πλαστογραφία όλου του ποσού- Αθώο για τις προ του 1999 υπεξαιρέσεις

– Ένοχο τον πρώην γ.γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια.

– Ένοχο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση

Για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης η απόφαση αναφέρει ότι “γνώριζε τα πάντα και η σιωπηρή του στάση στο παρασκήνιο άφηνε να εκτελούνται οι συγκεκριμένες πράξεις”. Τονίστηκε δε ότι προσδοκούσε να λαμβάνει κι ο ίδιος χρήματα.

Για τη σχέση Λεμούσια Παπαγεωργόπουλου, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, σχολίασε: “Λεμούσιας και Παπαγεωργόπουλος είχαν ταυτιστεί τόσο πολύ από το 1990 οπότε και αποσπάστηκε ο πρώην γγ στο γραφείο του τότε βουλευτή, που ο Λεμούσιας θεωρούνταν το alter ego του Παπαγεωργόπουλου”.

– Ενόχους τους διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας (Γκόλας και Γκαϊτατζής) για παροχή άμεσης συνδρομής στον υπεξαιρετή. Όπως αναφέρθηκε, βοηθούσαν τον Σαξώνη να υπεξαιρεί.

– Αθώους τους πρώην αντιδημάρχους οικονομικών Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζαρπίδη και Θόδωρο Αθανάσαρο καθώς επίσης και τους υπόλοιπους 10 κατηγορούμενους υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα για τις ποινές των ενόχων. Η δίκη διεκόπη, προκειμένου να ακολουθήσει η πρόταση των ποινών απότον εισαγγελέα της έδρας. Λίγο πριν την διακοπή, ο Μιχάλης Λεμούσιας σηκώθηκε από το έδρανό του και φώναξε “Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη. Το κατηγορητήριο στηρίχθηκε σε αυτόν εδώ” είπε δείχνοντας τον Παναγιώτη Σαξώνη.

Tο ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου ζήτησαν οι συνήγοροι του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, όπως επίσης και να ληφθεί υπόψη η συνολική προσωπικότητα του κατηγορούμενου. Το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς ζητήθηκε και για τον Μιχάλη Λεμούσια.

Ο εισαγγελέας πρότεινε να αναγνωριστέι το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου σε όλους όσους κρίθηκαν ένοχοι.

ΠΗΓΗ : spirospero.gr

Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947, ενώ έλκει την καταγωγή του από το Αίγιο.

Αποφοίτησε από το Ε’ Γυμνάσιο και εν συνεχεία από το Α’ Λύκειο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του χειρουργού Οδοντιάτρου. Άσκησε το επάγγελμα του Οδοντιάτρου μέχρι το 1981, οπότε και εκλέχτηκε Βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Αθλητική δραστηριότητα

Υπήρξε σημαντικός δρομέας ταχύτητας στην Ελλάδα. Αναδείχθηκε αρκετές φορές πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης στα 100μ. και κατέκτησε τρία ευρωπαϊκά μετάλλια. Το πρώτο στο Ελσίνκι το 1971, το δεύτερο το 1972 στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και το τρίτο το 1976 στο Μόναχο.

Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972) και του Μόντρεαλ το 1976 (ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής). Το 1980 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Υπήρξε αθλητής του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου ΑΕΤΟΣ.

Πρωταγωνίστησε επί πολλά χρόνια στους διεθνείς στίβους, ισοφάρισε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα 100 μέτρα, κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 100 μέτρα επί 21 συνεχή χρόνια.

Το 1972 πρωταγωνίστησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το δε 1976 ήταν σημαιοφόρος της Ελληνικής Ομάδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Πλέον των άλλων διακρίσεων κατέκτησε, τρία μετάλλια Πανευρωπαϊκών Αγώνων. Ανακηρύχθηκε το 1971 και 1972 καλύτερος αθλητής της χρονιάς από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.[εκκρεμεί παραπομπή]

Συμμετοχή στα κοινά

Το 1978 έθεσε υποψηφιότητα στις Δημοτικές Εκλογές και εκλέχθηκε πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Το 1980 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Από το 1981 έως και το τέλος του 1998 εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής. Το 1991-92 διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της κατασκευής Αθλητικών Έργων. Το 1998 παραιτήθηκε από Βουλευτής για να αναλάβει τα καθήκοντα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, μετά από εκλογή με ποσοστό 54,21%.

Την πολιτική του σταδιοδρομία την ξεκίνησε στις εκλογές του 1981 όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης. Επανεξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 1996. Την περίοδο 1991 – 1992 διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού. Στις Δημοτικές εκλογές του 1998 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης απέναντι στον Θρασύβουλο Λαζαρίδη (τότε Δήμαρχο Καλαμαριάς) και εξελέγη. Στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (2002 με βασικό αντίπαλο τον Σπύρο Βούγια και 2006 με βασικό αντίπαλο την Χρύσα Αράπογλου) επανεξελέγη Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η θητεία του ως δημάρχου ολοκληρώθηκε το 2010, ενώ συνοδεύτηκε από μεγάλη κριτική και αμφισβήτηση.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων για υπεξαίρεση ύψους 30 εκ. Ευρώ, ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει την ποινική δίωξη υπαλλήλου του, που θεώρησε ο ίδιος ο Παπαγεωργόπουλος υπεύθυνο. Επίσης ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι το συνολικό ποσό των υπεξαιρέσων δεν ξεπερνάει τα 3 εκ. Ευρώ.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2013 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα και καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και συνεργούς Παναγιώτη Σαξώνη και Μιχάλη Λεμούσια για την υπόθεση της υπεξαίρεσης που τελικά έφτασε τα 18 εκατ. ευρώ στο δήμο.

ΠΗΓΗ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights