Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Ιανουαρίου 2022

51 φάρμακα δεν θα καλύπτονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία

 

Γνωστά παυσίπονα όπως το salospir 500, η ασπιρίνη (extra 650+65), το kalmol extra, το φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση των ιλίγγων vomex, τα γνωστά αντιισταμινικά phenergan και clarityne, το buscopan για τις γαστρεντερικές παθήσεις, το fucidin-h για τις φλεγμονές του δέρματος και τα βλεννολυτικά – αντιβηχικά σιρόπια bisolvon, mucosolvan, mucothiol και sinecod δεν θα συνταγογραφούνται από γιατρούς. Για την ακρίβεια, ακόμη κι αν συνταγογραφούνται, το κόστος τους δεν θα καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τα εν λόγω φάρμακα και άλλα 38 περιλαμβάνονται στην περίφημη «αρνητική λίστα φαρμάκων».

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς και σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος, τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει αγώνα για την εφαρμογή τουαντικαπνιστικού νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας είχε εισηγηθεί πριν από περίπου πέντε μήνες, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων διακοπής καπνίσματος από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η εισήγηση προέβλεπε συμμετοχή 25% των ασφαλισμένων που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, προέβλεπε συμμετοχή 75% για τους υγιείς καπνιστές που απευθύνονται σε κέντρα διακοπής καπνίσματος.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, από την «αρνητική λίστα φαρμάκων» εκτιμάται ότι θα εξοικονομούνται 140 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επίσης, έχει συνταχθεί και η «θετική λίστα» των φαρμάκων που θα συνταγογραφούνται και θα καλύπτονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τιμολόγησής τους από το υπουργείο Ανάπτυξης.Δείτε ποια είναι τα 51 φάρμακα τα οποία δεν θα καλύπτονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όταν η «αρνητική λίστα» τεθεί σε εφαρμογή,εδώ.

ΠΗΓΗ: tovima.gr,24/3/2011

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Απεργίες, κινητοποιήσεις απάντηση στα μέτρα-σφαγείο

ΑΠΕΡΓΙΕΣ-ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ: ΜΕΤΡΟ,ΤΡΑΜ,ΗΣΑΠ, ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ,ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ,ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ,ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ,ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ, διαμαρτυρόμενοι για […]

1 Σχόλιο

  1. Θα μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι το άρθρο του Βήματος έχει πολλές ανακρίβειες. Καταρχήν πολλά από τα φάρμακα που αναφέρονται είναι εκτός λίστας εδώ και 8 μήνες, δε θα βγούν τώρα. Άλλα επίσης ανήκαν στην κατηγορία “life style” και δε συνταγογραφούνται εδώ και ενάμιση χρόνο, παρά μόνο σε πολύ ειδικες περιπτώσεις. Η “αρνητική λίστα”, όπως λέγεται, πράγματι αναμένεται να επεκταθεί, όχι με 51, αλλά με κάπου 500-600 φάρμακα, τα περισσότερα κοινότατα (κυκλοφορικό, αποχρεμπτικά, αντιφλεγμωνώδη κτλ). Μας έχει αποσταλεί σχετικός κατάλογος. Ήταν να εφαρμοστεί τον Φλεβάρη αλλά την πήραν πίσω και μάλλον θα σκάσει μύτη μετά το Πάσχα. Η εξοικονόμηση για τα Ταμεία θα είναι μάλλον κάπου κοντά στα 650 εκατομμύρια/έτος. Φυσικά αυτά τα χρήματα θα τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους. Ή δεν θα τα πληρώνουν καθόλου. Ο απώτερος στόχος είναι αυτά, τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ, να φτάσουν κάποτε στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αυτά τα ολίγα προς ενημέρωση, εκ των ένδον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *