Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Απριλίου 2024

Και επίσημα “στο σφυρί” η ΕΥΑΘ

Ξεκίνησαν και επίσημα πλέον οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης μετά και την  ανακοίνωση της πρόσκλησης από το ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση ποσοστού συμμετοχής της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε (ΕΥΑΘ).

Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα αποτελέσει βαρύ χτύπημα για τους Θεσσαλονικείς-αν τελικά προχωρήσει- γιατί η εν λόγω εταιρεία κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή για τα επόμενα περίπου 18 χρόνια σύμφωνα με σύμβαση που έχει υπογραφεί το 2001.

Το δημόσιο έχει μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ το 74%  της ΕΥΑΘ εκ του οποίου προς πώληση βγαίνει το 51% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ να γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τις 19.04.2013 ενώ στην δεύτερη φάση η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 μήνες θα αξιολογηθούν οι ενδιαφερόμενοι, θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και θα επιλεγεί η προτιμητέα προσφορά.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβρη του 2013 και αφορά τόσο το 51% της εταιρείας (και συγκεκριμένα την εμπορική εκμετάλλευση ύδρευδης και αποχέτευσης) όσο και το management. Όσον αφορά το υπόλοιπο 23% που βρίσκεται προς πώληση- αναμένεται να βγει στο σφυρί σε μεταγενέστερο χρονοδιάγραμμα.

Μία ακόμη κερδοφόρα επιχείρηση στο σφυρί

Η ΕΥΑΘ, με 21.000.000 καθαρά κέρδη, και 26.000.000 ευρώ στα ταμεία της, αξιολογείται στα 80.000.000 ευρώ πως πώληση από την κυβέρνηση σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων. “Η Κυβέρνηση θα παραχωρήσει για 30 χρόνια σε ιδιώτες το πολυτιμότερο αγαθό της Φύσης έναντι 157 ευρώ ανά υδρόμετρο!” τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και εν μέσω κρίσης η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης παρουσίασε αύξηση κερδών, κατά 12,79%, το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011 παρά τη μείωση του τζίρου, σε ποσοστό 1,63%.

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, ο τζίρος ανήλθε στο ποσό των 19,2 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 19,5 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μείωση 1,63%. Το κόστος των πωλήσεων έπεσε στα 10,4 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 10,6 εκατομμυρίων (μείωση 2,24%), ενώ τα προ φόρων κέρδη έφτασαν στο ποσό των 7,88 εκατομμυρίων (από 7,28 που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2011) αυξανόμενα κατά 8,24%. Αντίστοιχα, τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στο ποσό των 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 5,5, σημειώνοντας αύξηση 12,79%.

ΠΗΓΗ : alterthess (Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπακιρτζή)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights