Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
16 Απριλίου 2024

Ομόφωνο «ΟΧΙ» Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για την εκποίηση του «Ερημίτη»

Παρουσία μελών της Κίνησης ενάντια στο ξεπούλημα του «Ερημίτη» και της Συντονιστικής Αγώνα, μελών του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα, μελών Περιβαλλοντικών Συλλόγων αλλά και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Κασσιώπης, έγινε η συζήτηση του θέματος για τον «Ερημίτη» στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.

Βασική εισηγήτρια του θέματος ήταν η κ. Αντωνία Λαχανιώτη, επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια», επί του θέματος τοποθετήθηκαν όλοι – σχεδόν – οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ενώ ο Περιφερειάρχης, Σπ. Σπύρου, ενημέρωσε το σώμα αναφορικά με την εκδίκαση της προσφυγής της Περιφέρειας στο Σ.τ.Ε. κατά της εκποίησης του «Ερημίτη», σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Για το ίδιο θέμα, το λόγο έλαβαν, επίσης, κ. ο Δημήτρης Φατήρας, από τη Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης ενάντια στο ξεπούλημα του «Ερημίτη», καθώς και ο Πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, Σταμάτης Πελάης.

 Η απόφαση

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ομόφωνα αποφάσισε:

1) Να ανακληθεί η Απόφαση της Κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση επί 99 χρόνια της Δημόσιας Έκτασης “ΕΡΗΜΙΤΗΣ” στην Κασσιώπη – Κέρκυρας.

2) Να υλοποιηθεί η Απόφαση της Π.Σ. υπ’αρίθμ. 12/2011, καθώς και της Δ.Σ. του Δήμου Κέρκυρας, να ανακηρυχθεί η περιοχή σαν ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, απολύτου προστασίας, να μην ιδιωτικοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε να οικοδομηθεί, όπως ήδη προβλέπεται στο από 19/06/2012 Π.Δ. ΦΕΚ 229 “για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων” στο οποίο έχει ενταχθεί ο “ΕΡΗΜΙΤΗΣ”.

3) Το Π.Σ. συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων Κασσιώπης και των μαζικών φορέων της Κέρκυρας και θα στηρίξει τους αγώνες τους.

4) Να συμπαρασταθεί έμπρακτα, σε συνεργασία με το Δήμο Κέρκυρας, ώστε να διανοιχθούν τα μονοπάτια και να περιφραχθεί ο χώρος. Γι’ αυτό προτείνει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες μελέτες από το Δήμο Κέρκυρας.

5) Κάθε απόφαση να προσβάλλεται από τον αρμόδιο φορέα, με τη συμπαράσταση της ΠΙΝ με κάθε νόμιμο τρόπο.

6) Να ζητηθεί και η συνδρομή του Δήμου Κέρκυρας σε όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του.

7) Να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την εθνική μας ασφάλεια και να γίνει σεβαστή, ως αναγκαία, η ύπαρξη στο χώρο φυλακίων του Πολεμικού Ναυτικού που διαθέτει και ραντάρ.

8) Η Απόφαση αυτή του Π.Σ. να δημοσιευθεί στον Αθηναϊκό και τοπικό Τύπο και να σταλεί στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας,  Δ.Σ. ΤΑΙΠΕΔ, αρχηγούς Κομμάτων και Βουλευτές Ιονίων Νήσων.

Η εισήγηση – «Συνέπειες  και  επιπτώσεις  από  την  παραχώρηση της περιοχής «Ερημίτης – Κέρκυρας»

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών ξεπουλήματος του Ερημίτη, σύμφωνα με τα σχέδια του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου» (ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ) που έχει αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις για λογαριασμό του κράτους, επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο Σαμαράς στις συναντήσεις του με την τρόικα δεν πηγαίνει για να «αναδιαπραγματευτεί» ή να «διεκδικήσει» αλλά για να «δώσει».

Να δώσει πρώτα απ’ όλα εγγυήσεις ότι η χώρα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχουνε υπογράψει στο όνομά της, οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου αλλά και η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Να διαβεβαιώσει τους πιστωτές μας ότι οι νέες περικοπές των 11,5 δις που ζητάει για την διετία 2013-14 η τρόικα θα υλοποιηθούν. Στο ακέραιο. Όσος σκληρές και απάνθρωπες και να είναι οι συνέπειες τους για τους εργάτες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τους φτωχούς – τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δηλαδή- στην χώρα μας. Και να υπογραμμίσει πάνω απ’ όλα, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων – το πρόγραμμα του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου το οποίο τόσο ανυπόμονα περιμένουν οι «επενδυτές».  Αυτή τη λεηλασία εννοεί όταν μιλάει για «ανάπτυξη» ο Σαμαράς.

Μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας συγκυβέρνησης ήταν να αλλάξει τη διοίκηση του διαβόητου ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ με στόχο την εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου με διαδικασίες fast track. Με τον ιδρυτικό του νόμο μια ολόκληρη σειρά από κινητές και ακίνητες «αξίες» του δημοσίου πέρασαν αυτόματα στην ιδιοκτησία του. Με βάση και πάλι τον ίδιο νόμο τα έσοδα από την πώληση αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Το αποτέλεσμα είναι το ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ να έχει γίνει θερμοκήπιο σκανδάλων-διεθνών διαστάσεων. Το Ταμείο ελέγχεται από ένα πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και μια Επταμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.   Η τρόικα έχει αυτοδίκαια από το νόμο δύο θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και 3 στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Οι υπόλοιπες θέσεις-τι περίεργο- μοιράστηκαν τότε στους εκλεκτούς των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Φέτος το καλοκαίρι, λίγο μετά τις εκλογές και το σχηματισμό της νέα κυβέρνησης, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ έδωσαν στο Σαμαρά την παραίτηση τους.

Στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρωταγωνιστής των σκανδάλων ήταν η ίδια η Κομισιόν, που όρισε πέρσι σαν εκπρόσωπό της στην επιτροπή την Άννα Μπουμπενίκοβα. Η κυρία Μπουμπενίκοβα ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ιδιωτικοποιήσεων της Σλοβακίας. Η εμπειρία της στις αποκρατικοποιήσεις ήταν υποτίθεται τεράστια. Στην πραγματικότητα το ΣΔΟΕ της Σλοβακίας ανακάλυψε μεγάλα ύποπτα ποσά στους λογαριασμούς της. Η Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων την απέλυσε. Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε μια ολόκληρη σειρά από ύποπτες συναλλαγές με πρωταγωνιστές υπουργούς ευρωπαϊκών χωρών και στελέχη πολυεθνικών που είχαν πρωταγωνιστήσει στο όργιο των ιδιωτικοποιήσεων της Σλοβακίας. Η Κομισιόν φυσικά δεν ήξερε τίποτα! Η παραίτησή της από την έδρα της στη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ δεν εμπόδισε το Σαμαρά να συνεχίσει να διαβεβαιώνει ότι η διαδικασίες πώλησης δημόσιου πλούτου μέσω ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ όχι μόνο θα συνεχιστούν  αλλά και θα επιταχυνθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Ε. Παπακωνσταντίνου (κόρη του Μ. Παπακωνσταντίνου,  υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη του ’90 αλλά και ξαδέλφη του πρώην υπουργού οικονομικών) πασίγνωστη για το σκάνδαλο με τη Λίστα Λαγκάρντ  αφού υπήρξε μέλος σε διάφορες πολυεθνικές μεταξύ αυτών και της εταιρίας του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Κυριακόπουλου ήταν επίσης εμπειρογνώμονας στο  ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ.!

Συνεπώς, η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ για την πώληση του Ερημίτη ότι πρόκειται «για την πρώτη άμεση 100% διεθνή επένδυση σε δημόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια, ύψους 100εκατ. Ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 23εκατ ευρώ αφορούν το οικονομικό αντάλλαγμα για την εκποίηση του δικαιώματος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3εκατ ευρώ αφορούν την πιθανή συμμετοχή του  ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ στην μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από 6 χρόνια, ενώ σε 75εκατ ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο» δεν πείθει κανέναν.

Στην ουσία η  NCH Capital, η οποία αποκτά πια το 100% των μετοχών της Ανώνυμη; Εταιρίας Ειδικού Σκοπού στην οποία το ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ θα μεταβιβάσει το δικαίωμα της επιφάνειας του ακινήτου για 99 χρόνια θα δαπανήσει συνολικά 23εκατ ευρώ για την εξαγορά του δικαιώματος, δηλαδή η δαπάνη του επενδυτή θα είναι 233 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.!

Ποια είναι η εταιρεία επένδυσης στον «Ερημίτη»

Η εταιρία NCH Capital έχει έδρα τη Νέα Υόρκη χειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5δις δολαρίων, όσον αφορά το Real Estate και λειτουργεί 21 επενδυτικά κεφάλαια (funds) με πελάτες μεγάλες εταιρίες και τράπεζες παντού : ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία.

Όταν λοιπόν το αμερικανικό μεσιτικό fund συζητά για «ήπια» επένδυση στον Ερημίτη αναφέρεται σε ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας και βιλών πολυτελείας χωρίς βέβαια να είναι γνωστά ακόμα τα ακριβή σχέδια των επενδυτών ή αν τα ακίνητα αυτά θα δοθούν στο δημόσιο ή θα πρέπει να πληρώσει για να τα αποκτήσει μετά το πέρας των 99 ετών!

Όπως πολύ σωστά αναφέρει η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής της «Κίνησης Ενάντια στο Ξεπούλημα του Ερημίτη» ο Αρταβάνης «παραχωρείται για 100 χρόνια για να κατασκευαστεί παραθεριστικό χωριό». Αυτό σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της κίνησης σημαίνει ότι  ο «επενδυτής» θα μπορεί να κατασκευάσει κατοικίες, τουριστικό λιμάνι, εμπορικά καταστήματα, Super Market, εστιατόρια, cafe, SPA, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις και ότι άλλο θεωρεί ότι θα εξυπηρετεί, εντός της επένδυσής του, τις «ανάγκες» και την ψυχαγωγία των πελατών του.

  • Στα σχέδια, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 0,2 που σημαίνει ότι  σ’ αυτό το κομμάτι της γης, θα μπορούν να οικοδομηθούν 50 στρέμματα και στον κανονισμό οικοδόμησης δεν προβλέπεται το που θα γίνουν τα κτίρια, ώστε αυτό να το αποφασίσει ο «επενδυτής» για να χτίσει  κατά το πώς τον βολεύει. (φανταστείτε τι θα γίνει).

Δεν προβλέπεται ελάχιστο εμβαδό, οι αποστάσεις από τις γειτονικές επαγγελματικές, ή άλλες ομοειδείς δραστηριότητες, η πυκνότητα των κλινών ανά στρέμμα, ούτε ακόμα και η προσπελασιμότητα. (μιλάμε μετά για μονοπάτια…). Η  πολεοδόμηση εντός της περιοχής θα γίνει με ευθύνη του «επενδυτή» που θα εγκρίνεται με απλή υπουργική απόφαση.

  • Δεν υποχρεώνεται ο «επενδυτής» να συμμορφώνεται με τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου που ισχύουν για όλους εμάς, τους άλλους πολίτες, και θα έχει τη δυνατότητα (προσέξτε το αυτό) να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση (ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ) γειτονικών περιοχών, γύρω  του, εφόσον το απαιτεί η επένδυσή του.
  •  Θα έχει την αποκλειστική χρήση του αιγιαλού και της παραλίας, εμείς οι ντόπιοι ούτε να πλησιάσουμε δεν θα μπορούμε.
  • Θα έχει το δικαίωμα να κατασκευάσει μαρίνα, ακόμα και με την πρόσχωση του θαλάσσιου χώρου, και στη συνέχεια, αφού ο «επενδυτής» (αποικιοκράτης πλέον) θα θελήσει να τη νοικιάσει, θα μπορεί χωρίς κανένα εμπόδιο να τη νοικιάσει σε άλλον.

Το όχι των κατοίκων

Γι’ αυτούς τους λόγους οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ομόφωνα εκφράσει στις αλλεπάλληλες λαϊκές συνελεύσεις τους το αίτημα για την προστασία του Ερημίτη και δηλώνουν πάλι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους ότι  «ας κλείσουμε τα αυτιά σε αυτούς που, είτε από συμφέρον, είτε από άγνοια μας παραμυθιάζουν για δήθεν «ανάπτυξη», «εισροή χιλιάδων τουριστών στα ενοικιαζόμενά μας και στα μαγαζιά μας», και «θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας»: είναι παραπλανητικά για να μην αντιδράσουμε. Τίποτα δεν είναι αλήθεια…».

Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι πρόκειται για σπάνιο οικοσύστημα και παρθένα περιοχή άπειρου φυσικού κάλους καταλαβαίνει εύκολα ότι αν οικοδομηθεί θα καταστραφεί προκαλώντας οικολογική και περιβαλλοντική ζημιά με τεράστιες συνέπειες στην ήδη διαταραγμένη περιβαλλοντική και οικολογική ισορροπία του νησιού συνολικά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων με αριθμό απόφασης 131-12/2011 στις 23/7/2011 είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία ότι «Aναγνωρίζει την μοναδικότητα και την τεράστια οικολογική αξία (σαν κυρίαρχο στοιχείο της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Νήσου Κέρκυρας) του οικοσυστήματος «Ερημίτης», σαν ενιαίο σύνολο ( 2.000 στρεμ. βραχονησίδα «Περιστέρα» -Καπαρέλι- τρεις παράκτιες λίμνες υδροβιότοποι – Άκολη, Βρωμολίμνη, Σαβούρα – Αυλάκι) όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω, συνοπτικά, στην εισηγητική έκθεση, αποφασίζει, εισηγείται και γνωμοδοτεί αρμοδίως:

Απολύτου προστασίας ο «Ερημίτης»

1) Το χαρακτηρισμό της περιοχής ΕΡΗΜΊΤΗ, 2.000 στρεμ. Περίπου, όπως αυτή εκτείνεται κατά μήκος της ακτής της Β.Α. Κέρκυρας, από τις θέσεις Αυλάκι, Κάλαντρο, Αρταβάνη, μέχρι τον Όρμο του Αγ. Στεφάνου, συμπεριλαμβανομένης της βραχονησίδας Περιστέρα «Καπαρέλι» (σπάνιο οικοσύστημα και περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλους, βασικό στοιχείο της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας που χρίζει ιδιαίτερης προστασίας) ως «προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός» (Protected Natural Formation) άρθρο 5 του ν.3937/2011 (αντικαθιστά το άρθρο 19 του ν. 1650/1986) παραγ. 5,β με μοναδικές επιτρεπόμενες δραστηριότητες, εντός του, αυτές που εξυπηρετούν το οικοσύστημα στην διαιώνισή του και την αξιοποίησή του σε πάρκο οικολογικού και περιπατητικού τουρισμού.

2) Την δρομολόγηση και ολοκλήρωση όλων αναγκαίων και προβλεπομένων από το νόμο διαδικασιών από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, για την έκδοση της σχετικής απόφασης από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων (άρθρο 6 παραγρ.3 του ν.3937/2011).

3) Όσον αφορά τα 489.560 τ.μ. της δημόσιας έκτασης, η οποία βρίσκεται στην περιοχή «Αρταβάνης –Ερημίτης», και τη διαχείρισή της έχει η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.), το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει την δρομολόγηση και ολοκλήρωση των προβλεπομένων διαδικασιών ώστε:

Πρώτο, να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 11 παράγρ. 2 του Εφαρμοστικού Νόμου του Μεσοπρόθεσμου που αφορά τα εξαιρούμενα αξιοποίησης δημόσια ακίνητα.

Δεύτερο: για την εκχώρησή του στο Δήμο Κέρκυρας και την μετατροπή του σε πάρκο αναψυχής, οικολογικού και περιπατητικού τουρισμού, με φορέα Διαχείρισης Νομικό πρόσωπο αποτελούμενο από τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων Γιμαρίου, Νησακίου, Σινιών, του προέδρου της Δημοτικής κοινότητας Κασσιώπης και τους προέδρους των πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

4) Η παρούσα απόφαση – θετική εισήγηση του περιφερειακού Συμβουλίου και του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, καθώς και η απόφαση για προστασία των εν λόγω δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων της περιοχής «Ερημίτη», στο σύνολό του, ως «Προστατευόμενου Φυσικού Σχηματισμού», του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε καμιά περίπτωση δεν θίγει, δεν αλλοιώνει και δεν φέρει καμιά μεταβολή στο ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς της (άρθρα 9 & 10 του ν. 3208/2003 –ΦΕΚ 303/Α/2003).

Με την προσθήκη το εν λόγω οικοσύστημα να χαρακτηριστεί ως απολύτου προστασίας».

Απέναντι στη λογική του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ, με μόνο στόχο τον πλουτισμό των επενδυτών και την κερδοφορία των τραπεζιτών, χρειάζεται να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση σε ποιες ενέργειες προχώρησε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση του συγκεκριμένου συμβουλίου. Η απάντηση στο ποιες ενέργειες έγιναν κατά την άποψή μας ξεκαθαρίζει και το αν η διοίκηση της περιφέρειας συμφωνεί ή όχι στην πώληση του Ερημίτη και την καταστροφή του.

Πρόκειται για έγκλημα

Ως Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια πιστεύουμε ότι πρόκειται για έγκλημα το οποίο έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση εις βάρος της συγκεκριμένης περιοχής και αν δεν το σταματήσουμε δεν θα είναι το τελευταίο. Χρειάζεται ανατροπή αυτής της πολιτικής που ξεπουλάει δημόσια περιουσία για να εξυπηρετήσει τη λυκοσυμμαχία «επενδυτών» και «δανειστών» με την οποία η κυβέρνηση συντάσσεται πλήρως πανηγυρίζοντας για «ανάπτυξη» και «επενδύσεις». Μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα δώσουμε τη μάχη για να παραμείνουν δημόσια περιουσία όσα η κυβέρνηση ξεπουλάει.

Ζητάμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων να διεκδικήσει την ανάκληση της απόφασης για την πώληση του Ερημίτη από το ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ στην NCH Capital και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για το χαρακτηρισμό του εν λόγω οικοσυστήματος ως απολύτου προστασίας.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Παρέμβαση Σπύρου Λύγδα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λευκάδας , αναδεικνύει σοβαρό πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου οικοπέδων

Πάνω από 400 οι εκκρεμείς υποθέσεις εκδόσεων άδειας οικοδομής σε εκτός σχεδίου οικόπεδα. Σε απροσδιόριστο νούμερο  είναι τα αιτήματα προς […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights