Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
16 Απριλίου 2024

Αρχαιοκάπηλοι στο Μεγανήσι βεβήλωσαν την εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου στο Κεφάλι

Φαίνεται ότι η πολύ διαφήμηση για τ΄αρχαία  άνοιξε την όρεξη  σε αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι καλά ενημερωμένοι και για την ελλειπή φύλαξη , προέβησαν σε “ανασκαφές” τόσο στην περιοχή όσο και στο εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Γρηγορίου στο Κεφάλι, όπως διαπίστωσε και με αυτοψία η Εφορία Αρχαιοτήτων προ ολίγων ημερών.

Ο/οι   άγνωστος/οι  πρέπει να ήταν πολύ καλά πληροφορημένοι για την περιοχή, αλλά και διαβασμένοι κι επηρεασμένοι από ιστορίες για θησαυρούς που για να σωθούν από τους Τούρκους τους έθαβαν οι πιστοί κάτω από την Αγία Τράπεζα. Βέβαια δεν στάθηκαν καθόλου μα καθόλου τυχεροί, γιατί το Μεγανήσι την περίοδο της Τουρκοκρατίας δεν ευημερούσε ιδιαίτερα και οι κάτοικοι μόλις μετά βίας κατάφερναν  να επιβιώσουν. Ωστόσο η πράξη φανερώνει την γύμνια και τον ηθικό ξεπεσμό μιας κοινωνίας που δεν διστάζει μπροστά στον εύκολο πλουτισμό  να ξεπουλήσει  τα ιερά και τα όσια των προγόνων της  και ν΄ακυρώσει τους όποιους ηθικούς φραγμούς μιας που η πράξη απαιτεί την καταστροφή μιας εκκλησίας.

Όλοι επίσης γνωρίζουμε ότι αρχαίοι ναοί καταστράφηκαν και στην θέση τους χτίστηκαν εκκλησίες αλλά και  αυτή η περίπτωση δεν ισχύει για τον Άγιο Γρηγόριο ο οποίος είναι χτισμένος σχετικά πρόσφατα (1870).

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η αναζήτηση του/των ενόχων βρίσκεται  σε καλό δρόμο κι ότι σύντομα θα υποβληθεί μήνυση και θ΄απαγγελθούν κατηγορίες.

Δείτε σχετικά: Ο Άγιος Γρηγόριος στο Κεφάλι – Η ξεχασμένη (;) εκκλησία

Χάρτης: Γυμνάσιο Μεγανησίου, Σέγκος Στυλιανός ΠΕ20
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Να καλυφθεί άμεσα η θέση του γενικού ιατρού στο Μεγανήσι ζητά ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς από τον υπουργό Υγείας

Κύριε βουλευτά ο καιρός γαρ εγγύς* Την άμεση κάλυψη της θέσης του γενικού ιατρού στο Μεγανήσι ζητά από τον υπουργό […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights