-Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες!
– Η ΚΕΔΕ έθεσε το θέμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο για να το υποστηρίξει!
– Θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα το ΕΣΠΑ.
– Δεν αποκλείεται η λήψη νέων μέτρων.
– Σύνδεση με τις εθνικές εκλογές. Φοβούνται μην πάρει την εξουσία η αντιπολίτευση.
– Άμεσες απολύσεις χωρίς αξιολόγηση θα ζητήσει ο Τόμσεν που θα έρθει.
– Εξαρτημένη η κυβέρνηση από την Μέρκελ και τις εκλογές στην Γερμανία.
– Δεδομένη θεωρείται η σύσταση «ευρωπαϊκού κόμματος» από τον Αντ. Σαμαρά.
«Του Βασίλη Σκουρή
v.skouris@realnews.gr
Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μετάθεσης των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών από τον Ιούνιο του 2014 στον Οκτώβριο του 2015, ενώ επιδιώκει μέχρι τις γερμανικές εκλογές να κλείσει μεγάλα θέματα στο εσωτερικό της χώρας, με στόχο να μην υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις έως τότε.
Το θέμα της αποσύνδεσης του χρόνου διεξαγωγής των ευρωεκλογών από τον χρόνο πραγματοποίησης των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται ήδη, σύμφωνα με κορυφαίες πηγές, στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζουν ασφυκτικά οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, στις συναντήσεις τους με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ το αίτημα έχει μεταφερθεί από την ΚΕΔΕ στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος φέρεται να το έχει υποστηρίξει στον πρωθυπουργό.
Ως αφορμή για την αλλαγή του νόμου Ραγκούση, που προέβλεπε το στήσιμο διπλής κάλπης τον Ιούνιο του 2014 προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες, αποτελεί πλέον η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να διεξαχθούν τελικά οι ευρωεκλογές έναν μήνα νωρίτερα, στις 22 Μαΐου. Εάν τροποποιηθεί ο νόμος Ραγκούση με τροπολογία που θα φέρει η κυβέρνηση, οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2015, με πρόσχημα την ύπαρξη χρόνου για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
Απαραίτητη προϋπόθεση, πάντως, είναι η εξεύρεση χρημάτων-από πηγές που θα εγκρίνει η τρόικα- ώστε να υπάρξει μια επιπλέον εκλογική αναμέτρηση σε μια χώρα που τελεί υπό χρεωκοπία.
Δεν επηρεάζει
Η όπια απόφαση, πάντως, για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν επηρεάζει τα σχέδια του μεγάρου Μαξίμου για εθνικές κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές το 2014, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η Real News. Ο φόβος, άλλωστε, της κυβέρνησης είναι μήπως η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέξουν μέχρι τότε και αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκλογές νωρίτερα, εξέλιξη που θα συνιστά ουσιαστικά παράδοση της εξουσίας στην αντιπολίτευση ή και δημιουργία κλίματος ακυβερνησίας. Φόβος που επιτείνεται, καθώς παρά το εξάμηνο «μορατόριουμ» με την τρόικα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει τη λήψη νέων μέτρων έως το καλοκαίρι, ενώ ο Τόμσεν και η «παρέα» του διαμηνύουν πως επιστρέφοντας στη χώρα θα επιμείνουν σε άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο, χωρίς τον «μανδύα» της αξιολόγησης. Η δε υλοποίηση των νέων μέτρων δεν αποκλείεται να αλλάξει εκ νέου το τοπίο στις δημοσκοπήσεις και η πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 20 Φεβρουαρίου να αποτελέσει το «φιτίλι» αναζωογόνησης –σε κάποιο βαθμό- των κοινωνικών αγώνων.
Οι γερμανικές εκλογές, πάντως, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς αφενός αναμένει από το Βερολίνο νέο «κούρεμα» του χρέους ώστε το πρόγραμμα να καταστεί βιώσιμο και αφετέρου να είναι η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης παρούσα στις διεργασίες για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική –«να είναι πάνω στη βάρκα», όπως συνηθίζει να λέει ο Κώστας Καραμανλής. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, που θα στηθούν οι κάλπες στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα έχει κριθεί οριστικά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση το στοίχημα της διακυβέρνησης της χώρας.
Ο Αντ. Σαμαράς, μάλιστα, φέρεται να εκτιμά πως αν υλοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό τα συμφωνηθέντα, θα μπορέσει να διεκδικήσει το καλοκαίρι χαλάρωση –έστω και σε μικρό βαθμό- της λιτότητας. Όπως, δε, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την προηγούμενη Κυριακή στην «R», το πρώτο αίτημα που τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αίτημα που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Ο Αντ. Σαμαράς, άλλωστε, ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τη χώρα, όχι μόνο γιατί οι σχετικές προτάσεις στελεχών, όπως των πρώην υπουργών Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Χριστοδουλάκη, δεν βρίσκουν απήχηση στην αντιπολίτευση, αλλά και γιατί οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν προτίθενται να πληρώσουν τα δάνεια που έχει παραχωρήσει το Ταμείο ώστε να αποχωρήσει. Παράλληλα, και ανεξαρτήτως του τι λέγεται δημοσίως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν προτίθεται να προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής για την ΕΛΣΤΑΤ, ακόμα κι αν έρθει φάκελος για Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου στη Βουλή –και παρά την επιμονή βουλευτών της Ν.Δ.- καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα διαταράσσονταν επικίνδυνα οι σχέσεις με το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες, ενώ θα κινδύνευε η κυβερνητική συνοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σκέψεις ακόμα και αναβολής του ανασχηματισμού, ο αρχικός σχεδιασμός του οποίου ήταν για τα τέλη Μαρτίου, μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό πιστεύουν πως όσο οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση και η κοινωνική αμφισβήτηση δεν λαμβάνει διαστάσεις, ο ανασχηματισμός –εκ της φύσης του κίνηση μεγάλου πολιτικού ρίσκου – μπορεί να προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκονται. Για τον ίδιο λόγο φαίνεται πως παραπέμπονται για αργότερα οι κινήσεις για ανασύσταση του κομματικού σκηνικού, με την πρωτοβουλία Σαμαρά για σύσταση «ευρωπαϊκού κόμματος», να θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Εντός του 2013, άλλωστε, είναι προγραμματισμένο και το συνέδριο της Ν.Δ.»
ΠΗΓΗ : Realnews, έντυπη έκδοση, Κυριακή 03.02.2013, σελ. 10