Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Απριλίου 2024

Δια νόμου η επιβολή συναίνεσης στην Αυτοδίοικηση;

Aνατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος προτείνει ο Στυλιανίδης! –

Την ανατροπή του υφιστάμενου συστήματος εκλογής και ανάδειξης των αιρετών οργάνων στους δήμους και τις περιφέρειες δηλώνει ότι θα εισηγηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης.

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», σκέφτεται σοβαρά να προτείνει στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της συγκυβέρνησης «κάτι ανατρεπτικό, τολμηρό και πλήρως αντισυμβατικό» για να εξοβελιστεί πλήρως από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κομματισμός. Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Εσωτερικών στις σκέψεις του είναι να καταρτίζεται ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο οι πολίτες θα ψηφίζουν για το δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη που επιθυμούν. Σε άλλο ψηφοδέλτιο, το οποίο θα είναι ενιαίο θα μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν τους δημοτικούς ή περιφερειακούς συμβούλους που επιθυμούν να αναδείξουν στα νέα αιρετά όργανα του πρώτου και του δευτέρου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως υποστηρίζει ο Ε. Στυλιανίδης, μέσα απ’ αυτό το σύστημα θα αναδειχθούν προσωπικότητες σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης «εδραιώνοντας την αξιοσύνη ως κριτήριο επιλογής, εμπεδώνοντας κουλτούρα συνεργασίας χωρίς ιδεοληψίες και γκρεμίζοντας τα στεγανά του μικροκομματισμού των παρατάξεων και τη διαπλοκή των τοπικών κυκλωμάτων …θα απομονωθούν τα άκρα και οι ακρότητες και θα αρχίσει το ξήλωμα ενός εξαντλημένου και ξεπερασμένου παλαιοκομματικού συστήματος».

Αν και η σχετική πρόταση δεν έχει κατατεθεί επίσημα στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατυπώνουν επιφυλάξεις καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να αναδειχθεί ένα περιφερειακό δημοτικό συμβούλιο στο οποίο ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης δε θα διαθέτει ικανοποιητική πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτή δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα είναι όμηροι δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, των συμφερόντων που ενδεχομένως θα εκφράζουν και των προσωπικών τους επιδιώξεων. Ωστόσο δεν λείπουν φωνές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης που εκτιμούν ότι μπορεί να επιχειρείται «μεταφορά» και στους δήμους του μοντέλου συνεργασιών που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

ΠΗΓΗ

Φωτ.: paratiritis-news.com

Σχετικά

Συνάντηση μεγαλοστελέχους της ΝΔ με παράγοντες του Μεγανησίου μετά «μυστικού δείπνου»

Ετοιμάζουν δημάρχους στηριζόμενους σε «ευρύτερες συναινέσεις», στα πρότυπα της συγκυβέρνησης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights