Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Αυγούστου 2019

Έρχεται ανάπτυξη! Στο άρθρο 99 και τα “Sprider stores” , υπό τον φόβο των απολύσεων 1200 εργαζόμενοι

«Η υποβολή της αίτησης κατέστη αναγκαία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας, την εξασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων της και την προστασία της έναντι των πιστωτών της». Με αυτά τα λόγια η διοίκηση της «Sprider Stores» γνωστοποίησε χθες την απόφαση της να προσφύγει στις 8 Ιανουαρίου 2013 στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακάμψει και να αποφύγει το «λουκέτο».

Η ίδια εκτιμά ότι μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης, θα πετύχει την αναδιάρθρωση των οφειλών της και την ομαλή συνέχιση της εταιρείας. Αυτό εύχονται και οι περίπου 1.200 εργαζόμενοι της, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον, βλέποντας την άλλοτε κραταιά αλυσίδα με παρουσία εντός και εκτός συνόρων να λυγίζει υπό το βάρος της κρίσης.

Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι που οδήγησαν μια εταιρεία με ιδιόκτητη εφοδιαστική αλυσίδα και υπερσύγχρονο κέντρο logistics να ζητήσει την αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99; Καταρχάς, η κατακόρυφη κάμψη της κατανάλωσης στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης τα τέσσερα τελευταία χρόνια και η δραματική έλλειψη ρευστότητας.

Η εταιρεία, έχασε σε διάστημα τριών χρόνων (από το 2009 έως το εννεάμηνο του 2012) πάνω από το μισό του τζίρου της καθώς από τα 163,8 εκατ. ευρώ το 2009 έφθασε να εμφανίζει στο εννεάμηνο του 2012 κύκλο εργασιών 57,2 εκατ., ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 6,6 εκατ. Καταλυτικό ρόλο, σύμφωνα με πληροφορίες έπαιξε και η αδυναμία της εταιρείας να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση με τις πιστώτριες τράπεζες για το διακανονισμό του τραπεζικού δανεισμού της, ο οποίος στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 ανέρχονταν σε 53,3 εκατ. εκ των οποίων τα 51,1 εκατ. ευρώ ήταν βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για υποτίμηση του μεγέθους και της διάρκειας της κρίσης, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα άμυνας, ενώ άλλοι κάνουν λόγο και για ατυχείς επιχειρηματικές κινήσεις, με χαρακτηριστικότερη τη συμφωνία συνεργασίας με δημοφιλή τραγουδιστή, ο οποίος «υπέγραφε» σειρά ρούχων που φιλοξένησε στα καταστήματά της. Αυτό που την καταλογίζουν είναι ότι ως μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της οικονομικής μόδας δεν εκμεταλλεύτηκε επαρκώς τη στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερα προϊόντα. Ανεξάρτητα με την κριτική για τους χειρισμούς της, η εταιρεία δεν κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες να αντιστρέψει την εις βάρος της κατάσταση, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα.

Εξυγίανση
Η εταιρεία αποφάσισε ήδη από το 2010 να αποχωρήσει από τις αγορές της Πολωνίας και της ΠΓΔΜ, ενώ στα μέσα του 2012 αποσύρθηκε και από τη Ρουμανία όπου διατηρούσε 13 σημεία, πουλώντας την τοπική θυγατρική της στην Naqua Investments έναντι 640.000 ευρώ. Στο εσωτερικό, έκλεισε αρκετά ζημιογόνα σημεία και συμφώνησε με τους εργαζομένους στη μείωση των αποδοχών τους. Η συζήτηση για την υπαγωγή της εταιρείας σττο άρθρο 99 ορίστηκε για τις 25 Φεβρουαρίου 2013 ενώπιον τους Πολυμελούς Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό η εταιρεία έλαβε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύονται τα μέτρα ατομικής αναγκαστικής εκτέλεσης. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας κατηγορούνται για προσχεδιασμένο εμπρησμό κτιρίου των εγκαταστάσεων της εταιρείας στην Ανθούσα, τον Φεβρουάριο του 2012, με σκοπό την είσπραξη του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Διάβημα της Τουρκίας για την απάλειψη από το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού του “Συνωστισμού της Σμύρνης”!

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη χώρα μας, προχώρησε η Τουρκία, επειδή ο πρώην υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης αποφάσισε την αντικατάσταση […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *