Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Σεπτεμβρίου 2020

Στη Βουλή τα υποβρύχια

 

Την αποστολή από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της δικογραφίας για τα τέσσερα υποβρύχια τα οποία προμηθεύθηκε το δημόσιο αναμένουν στη Βουλή.

 

Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστεί στις αμέσως επόμενες ημέρες, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η δικογραφία που αφορά στην υπόθεση των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 τα οποία προμηθεύθηκε το Δημόσιο για το Πολεμικό Ναυτικό.

Η Εισαγγελία αποστέλλει τη δικογραφία ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών στην υπόθεση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, επί θητειών του οποίου ελήφθη η απόφαση για την εν λόγω προμήθεια πολεμικού υλικού και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση.

Πάντως, από την αξιολόγηση των στοιχείων της εισαγγελικής έρευνας και του ΣΔΟΕ, οι Εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος και η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, έκριναν ότι η δικογραφία θα πρέπει να σταλεί στην Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα και να κριθεί εάν θα πρέπει να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός.

Το έργο της κατασκευής των υποβρυχίων, ανέλαβαν οι γερμανικές εταιρίες HDW και Ferrostaal και τα Ελληνικά Ναυπηγεία, με απόφαση για απευθείας ανάθεση που ελήφθη το 1998 και σύμβαση που υπογράφηκε το 2000.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών σε αυτή την φάση της διερεύνησης της υπόθεσης έχει επικεντρωθεί στο διάστημα από το 1998 έως το 2002 που υπογράφηκαν συμβάσεις για αντισταθμιστικά οφέλη. Και τα 37 πρόσωπα που έχουν κληθεί ως ύποπτοι για την διάπραξη τριών κακουργηματικών αδικημάτων, έχουν εμπλακεί αυτό το χρονικό διάστημα στην υπόθεση, ενώ και άλλοι ύποπτοι που αναμένεται να κληθούν, θα λογοδοτήσουν επίσης για το επίμαχο διάστημα.

Στην υπόθεση πλην των τριών βασικών εταιριών, εμπλέκονται περίπου δέκα ακόμη εταιρίες που έχουν εμπλακεί, είτε ως υπεργολάβοι στο σκέλος των έργων των αντισταθμιστικών ωφελημάτων είτε ως σύμβουλοι.

ΠΗΓΗ: news 247.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *