Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Σεπτεμβρίου 2020

Κ. Αραβανής και Ξεν. Βεργίνης για την ακυρωτική Απόφαση της αύξησης των δημοτικών τελών στη Λευκάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

του Δημάρχου Λευκάδας για την ακύρωση της με αριθμ. 378/19-11-2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

Σας παραθέτουμε το σκεπτικό της ακύρωσης της με αριθμ. 378/19-11-2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και επισημαίνουμε για εκείνους που επιχαίρουν τα παρακάτω:
1.  α) Αναφέρεται στην ακύρωση ότι «δεν παρατίθεται ούτε προκύπτουν από το περιεχόμενό τους τα κριτήρια που καθιερώθηκαν 4 ζώνες για τα δημοτικά τέλη».
Αλήθεια δεν υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι ώστε στον Άγιο Ηλία και στην Εγκλουβή τα δημοτικά τέλη να είναι 0,60€/m2;
β) Επίσης αναφέρεται ότι «από τους ειδικούς συντελεστές που καθι-ερώθηκαν για τις τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.α. δεν αναγράφεται το ποσό των εσόδων που θα εισπραχθεί».
Αλήθεια πως είναι δυνατόν να απαιτείται κάτι τέτοιο και να εκφράζεται με απόλυτη λογιστική ακρίβεια; Δεν είναι δίκαιο να επιβάλλεται μεγαλύτερο τέλος σ’ αυτή την κατηγορία για να ελαφρυνθούν οι άλλες κατηγορίες και τα νοικοκυριά;
2. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ασκεί έλεγχο νομιμότητας όπως ρητά ορίζεται και όχι έλεγχο σκοπιμότητας, γεγονός που έχει συμβεί και στο παρελθόν με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στη εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.
3. Ο ανέξοδος αντιπολιτευτικός λόγος, χωρίς την ευθύνη για την διοίκηση και την επίλυση των προβλημάτων είναι εύκολος. Το δύσκολο είναι να μας πουν πώς θα πληρωθούν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες (ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση), όταν τα έσοδα δεν ισοσκελίζουν τα έξοδα, και ποιά θα είναι η απάντηση στους δημότες όταν αδυνατούμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια, να ηλεκτροφωτίσουμε, να αποκαταστήσουμε τις βλάβες και να λειτουργούμε την ύδρευση, την αποχέτευση και τους βιολογικούς καθαρισμούς; θα τους λέμε ότι φταίνε οι άλλοι;
Πρέπει να απαντήσουν υπεύθυνα πώς θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των υπηρεσιών και πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι σ΄ αυτές. Τα δημοτικά τέλη ψηφίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο και είναι αναγκαία για την πληρωμή και λειτουργία των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Δεν είναι το χαράτσι στη ΔΕΗ, ούτε τα επιβάλει η Τρόικα, για τα οποία είμαστε αντίθετοι.
4. Με τις αποφάσεις μας αίρονται αδικίες εις βάρος των μισών και πλέον δημοτών, όταν το νερό θα χρεώνεται λιγότερο κατά 10% (από 0,44 €/m3 σε 0,40€/m3), και η αποχέτευση θα επιβαρύνει με βάση τη χρήση του δικτύου και όχι με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.(Σήμερα κλειστά σπίτια πληρώνουν χωρίς να την χρησιμοποιούν.)  Γιατί αυτό το αποκρύπτουν;
Τέλος, αν δεχόμαστε τις προτάσεις τους και τον στείρο και λαϊκίστικο λόγο τους, ο Δήμος μας θα είχε βάλει λουκέτο προ πολλού.
Αντιστεκόμαστε όμως, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, σε περικοπές πάνω από 60% από το κεντρικό κράτος, σε χρέη που μας άφησαν οι πρώην Δήμοι περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ, σε δικαστικές αποφάσεις δέσμευσης, απλήρωτους εργολάβους και προμηθευτές για πάνω από 8 χρόνια. Και όμως παλεύουμε και έχουμε ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία στην αγορά και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε για το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών μας.

Κώστας Α. Αραβανής
Δήμαρχος Λευκάδας

______________________________________________

Δήλωση Ξεν. Βεργίνη με αφορμή την ακύρωση της απόφασης του Δ.Σ για αυξήσεις στα τέλη ηλεκτροφωτισμού – καθαριότητας

Λυπάμαι γιατί για μια φορά ακόμη δικαιώνομαι. Η ακύρωση της απόφασης 378/19-11-2012 του Δημοτικού Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που αφορά στις αυξήσεις Τελών σε ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία δουλεύει και εισηγείται η Δημοτική Εξουσία προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τόσο σοβαρά θέματα. Φοβάμαι μήπως και η απόφαση του ΔΣ 379/19-11-2012 που αφορά στις αυξήσεις σε ύδρευση και αποχέτευση πιθανόν να έχει την ίδια τύχη. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Ενεργών Πολιτών» θα συνεχίσουν να ενεργούν με γνώμονα την νομιμότητα και το συμφέρoν των κατοίκων του Δήμου Λευκάδας. Θυμίζω ότι η παράταξη μας προσέφυγε στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ακύρωση των δύο αυτών αποφάσεων.

Ξενοφών Βεργίνης

Σχετικά

Κ. Δρακονταειδής: «Μια δεύτερη μεγάλη νίκη για τους πολίτες της Λευκάδας: Ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της απόφασης του Δ.Σ. Λευκάδας για αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού»

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Σημειολογικά στην Ιόνιο Βουλή η επίσημη παρουσία της Επτανησιακής Αναγέννησης

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΟ ΒΟΥΛΗ 27-4-2014 ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ,ΣΑΡΛΗΣ,ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ,ΜΕΣΑΡΗΣ,ΓΡΩΠΠΑΣ, Λίβερη,Μαυρωνάς, Βραδής, Καψοκαβάδης, Περατικού,Αυγερινός,Γερογιάννης,Τεμπονέρα,Προσαλέντη,Μέξας,Μιχαλάς,Θεοτόκης,Σπιτιέρης, Σπίγγου, […]

‘‘Δεν δικαιώνεις την ιστορία σου όταν γίνεσαι άδικος’’

Απάντηση του Προέδρου του Π.Σ. στον κ. Καλούδη-   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 11 Ιουνίου 2013 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                        ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *