Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Σεπτεμβρίου 2023

Χάρισαν με εγκύκλιο το ΕΣΠΑ στους Γερμανούς και αποκλείουν την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις επιχορηγήσεις

Σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα  “Το Χωνί” με μια εγκύκλιο η κυβέρνηση Σαμαρά αποκλείει την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση από τις επιχορηγήσεις και στερεί από τους ελληνικούς δήμους και το δημόσιο ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξή τους. Επιλέξιμοι  για χρηματοδότηση απ΄ότι φαίνεται θα είναι μόνο οι ξένοι. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε και την αντίδραση των δημάρχων μας στα σχέδια της κυβέρνησης.  Δείτε την εγκύκλιο:

Αρ. πρωτ.: 53513/10.12.2012

Παροχή οδηγιών για τη συμμετοχή αλλοδαπού Δημοσίου σε επενδυτικά σχέδια

Αθήνα 10 Δεκεμβρίου 2012

Αρ. πρωτ.: 53513

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Νίκης 5-7, Αθήνα

Ταχ. Κώδικας: 105 63

Πληροφορίες: Ν. Μπιτούνη

Τηλ.: 210 3332273

Εγκύκλιος

ΘΕΜΑ: Παροχή Οδηγιών για τη συμμετοχή αλλοδαπού Δημοσίου σε επενδυτικά σχέδια.

Αναφορικά με τη φύση φορέα που ανήκει σε αλλοδαπό Δημόσιο ή συνδέεται με αυτό, ο οποίος συμμετέχει σε επενδυτικά σχέδια, καθώς και τη διαμόρφωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου, εφαρμογή έχουν τα ακόλουθα:

Κατά τις διατάξεις της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ν. 3299/2004 (Α’ 261) όπως ισχύει καθώς και της περίπτωσης α. της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν. 3908/2011 (Α’8) όπως ισχύει αναφορικά με τα υπαγόμενα στο παραπάνω θεσμικό πλαίσιο επενδυτικά σχέδια, προβλέπεται ότι δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων των νόμων αυτών, μεταξύ άλλων και επενδυτικά σχέδια δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και των θυγατρικών εταιρειών τους, στους οποίους συμμετέχουν το Δημόσιο ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ή οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού (ΟΤΑ) με ποσοστό μεγαλύτερο του 49% του μετοχικού τους κεφαλαίου ή λαμβάνουν τακτική ή έκτακτη επιχορήγηση από τους φορείς αυτούς, η οποία υπερβαίνει το 50% των ετήσιων εσόδων τους.

Κατ’ ερμηνεία των παραπάνω διατάξεων, ως Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού νοούνται το ελληνικό Δημόσιο, ΝΠΔΔ αυτού και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού αυτού.

Κατά τελολογική ερμηνεία άλλωστε συνάγεται ότι, σκοπός της εισαγωγής των ανωτέρω διατάξεων ήταν να ενισχυθεί κυρίως η ιδιωτική επιχειρηματικότητα, σε σχέση με την εν στενή αλλά και εν ευρεία έννοια επιχειρηματικότητα του Δημοσίου και των φορέων του.

Κατά τα παραπάνω, σε περιπτώσεις συμμετοχής σε επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των ν. 3299/2004 και 3908/2011 όπως ισχύουν, αλλοδαπού Δημοσίων ή φορέων αλλοδαπού Δημοσίου, το αλλοδαπό Δημόσιο καθώς και οι κατά τις εν λόγω διατάξεις φορείς τους αντιμετωπίζονται ως ιδιώτες, το δε μετοχικό κεφάλαιο αυτών δεν αθροίζεται σε τυχόν μετοχικό κεφάλαιο και εφόσον συμμετέχουν, του Ελληνικού Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. αυτού και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού αυτού, δεδομένου ότι οι ως άνω αλλοδαποί φορείς λειτουργούν, ως προς το ελληνικό Δημόσιο, αναπτύσσοντας επιχειρηματική δραστηριότητα ως ιδιώτες.

 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

 

ΠΗΓΗ

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Οικονομοτεχνική μελέτη για τη σύσταση του Επτανησιακού Ιδρύματος για τη Μουσική και τον Πολιτισμό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 26 Ιουνίου  2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                        ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού                    49100, Κέρκυρα                                         Τηλ: […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights