Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Μαΐου 2021

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργούνται τα Επιμελητήρια όλης της χώρας

Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται με ψήφισμα που εξέδωσε το μεγαλύτερο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της χώρας, εκείνο των Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα το ψήφισμα αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, συνεδρίασε στις 17 Δεκεμβρίου 2012 και εξέτασε την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Επιμελητήρια μετά την έκδοση από την Κυβέρνηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Τεύχος Α, ΦΕΚ 240/12 Δεκεμβρίου 2012) με την οποία «καταργείται από 1η Ιανουαρίου 2015 η υποχρεωτική εγγραφή στα Εμπορικά Επιμελητήρια».

Το Δ.Σ. του ΒΕΑ αφού συζήτησε διεξοδικά το θέμα, κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα:

1. Καταγγέλλουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ουσιαστικά ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ τα ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ που ιδρύθηκαν το 1914 και σήμερα διέπονται από το Ν. 2081/92, αφού πλέον είναι αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας τους χωρίς θεσμοθετημένους οικονομικούς πόρους. Μια τεράστια συμβολή ενός θεσμού στην υπηρεσία της Εθνικής Οικονομίας και των επιχειρήσεων παύει να υφίσταται.

2. Γίνεται ακατόρθωτη η άσκηση από τα Επιμελητήρια των αρμοδιοτήτων όπως η τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, η έκδοση των πιστοποιητικών μεταβολών των επιχειρήσεων, η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, Υπηρεσία μιας Στάσης κ.ά., με αποτέλεσμα τις υπηρεσίες αυτές να τις επωμισθεί αναγκαστικά το κράτος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των δαπανών για το Δημόσιο, αλλά και για τις επιχειρήσεις που θα υποχρεούνται να εξυπηρετηθούν.

3. Οι συνδρομές των 5 ως 12 ευρώ το μήνα στα Επιμελητήρια ανταποδίδονται από αυτά με έργο στο πολλαπλάσιο προς τις επιχειρήσεις. Προφανώς η κατάργηση της συνδρομής κάπου αλλού στοχεύει και όχι στην οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, όπως ισχυρίζονται.

4. Οι θέσεις εργασίας του υπηρετούντος προσωπικού καθίστανται επισφαλείς και δεν αποκλείεται να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ανέργων.

5. Φορείς όπως η Κ.Ε.Ε.Ε., η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., η Ε.Σ.Ε.Ε. και συνδικαλιστικές Οργανώσεις, που στηρίζονται οικονομικά από τα Επιμελητήρια οδηγούνται σε σταδιακή αποσύνθεση και υποβάθμιση.

6. Θεωρούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση και την τρόικα για το ατόπημα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

7. Καταγγέλλουμε την αδράνεια της ηγεσίας της ΚΕΕΕ και ιδιαίτερα του προέδρου της ο οποίος ευνόησε σιωπηρώς το πέρασμα του μέτρου.

8. Καταγγέλλουμε μεγάλα συμφέροντα επιχειρήσεων και πολυεθνικών εταιρειών που επιδιώκουν τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αποδιοργάνωση των φορέων υπεράσπισης τους, όπως τα Επιμελητήρια.

ΖΗΤΑΜΕ

– Απόσυρση και μη ψήφιση από την Βουλή της συγκεκριμένης διάταξης.

– Συνάντηση με τους υπ ουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για να εκθέσουμε τις θέσεις μας

Πηγή : ΒΕΑ

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *