Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
12 Μαΐου 2021

Επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου

Η επιβάρυνση αυξάνεται γεωμετρικά αν ο ιδιοκτήτης κατέχει ταυτόχρονα και άλλο ακίνητο –

Σε όλη τη χώρα αναμένεται να επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών και ειδικότερα σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται, όπως τα αγροτεμάχια και οι εκτός σχεδίου οικισμοί, με αποτέλεσμα το 2013 να φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Σε πρώτη φάση, θα ενταχθούν όλες οι περιοχές στο σύστημα. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να γίνουν οι αναπροσαρμογές των αξιών, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα οδηγήσουν και σε μεγάλες αυξήσεις.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος κατέχει αγροτεμάχιο έκτασης 20 στρεμμάτων, η αξία του οποίου εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού είναι 20.000 ευρώ.

Αν η έκταση ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι τουλάχιστον 50 ευρώ και η νέα τιμή θα προσδιοριστεί στις 100.000 ευρώ περίπου.

Μέχρι σήμερα ο ιδιοκτήτης δεν φορολογούνταν για το αγροτεμάχιο, η ένταξή του όμως στο σύστημα θα επιφέρει επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 100 ευρώ.

Η επιβάρυνση αυτή αυξάνεται γεωμετρικά αν ταυτόχρονα κατέχει και άλλο ακίνητο.

Αν, για παράδειγμα, έχει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ και ένα αγροτεμάχιο με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, η συνολική επιβάρυνση από το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων θα φτάσει τα 450 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα θα ήταν μηδενική με το αφορολόγητο για τον ΦΑΠ να προσδιορίζεται στις 200.000 ευρώ.

Το γεγονός είχε επιβεβαιώσει και σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Όπως είπε, η Διεύθυνση Κεφαλαίου του υπουργείου θα εντάξει μέσα στο 2013 όλες τις περιοχές της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. «Στόχος μας είναι αυτό να γίνει μέσα στο 2013», δήλωσε.

ΠΗΓΗ : newpost.gr

Σχετικά

Θα ισχύει και για αγροτεμάχια ο νέος ενιαίος φόρος για τα ακίνητα από το 2013

Ενιαίος προοδευτικός φόρος ακινήτων και για τα αγροτεμάχια

Τι γίνεται με τα τεκμήρια για ημιυπαίθριους, αυθαίρετα, αγροτεμάχια

Τώρα φορολογούνται τα αγροτεμάχια …;

«Δεν θα μπει φόρος στα αγροτεμάχια»

Mόνιμη έκτακτη εισφορά και στα αγροτεμάχια

Φρένο στον τεμαχισμό οικοπέδων κάτω από τα 8 στρέμματα. Τι αλλαγές κυοφορεί όμως η νέα ρύθμιση για τα νησιά;

ΦΑΠα. Ένταξη και των εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *