Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Οκτωβρίου 2022

Κ.Ε.Π. ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ: Ενότητα στη δράση ή διχασμός

Πολλά τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία του Μεγανησιού. Είναι σε όλους, λίγο πολύ, γνωστά και απασχολούν τη Δημοτική Αρχή την Αντιπολίτευση, τους κατοίκους του νησιού, τους Μεγανησιώτες όπου και εάν κατοικούν, τα ΜΜΕ και τους επισκέπτες του νησιού.

Αρκετά από αυτά αναφέρονται στα κείμενα της ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της καθημερινής δράσης της Δημοτικής αρχής και όλων των Μεγανησιωτών.

Επί πλέον στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η Χώρα τα προβλήματα διογκώνονται, συνεχώς προστίθενται νέα και η λύση τους γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.

Είναι προφανές ότι για την λύση τους απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση, το καλύτερο δυνατό κλίμα στις σχέσεις μας και κυρίως Ενότητα στην πράξη, στην καθημερινή μας δράση.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μάλλον όχι. Τα μηνύματα που περνάνε σε όλους μας είναι μάλλον σε διαφορετική κατεύθυνση:

 • Οι Μεγανησιώτες εμφανίζονται διχασμένοι υπέρ το δέον ή πάνω από το αναμενόμενο ή από αυτό που γνωρίζαμε από την εμπειρία του παρελθόντος.
 • Υπάρχει αδυναμία, ή τέλεια έλλειψη, συνεργασίας Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης. Αυτό πάει και παρακάτω σε όλους τους Μεγανησιώτες όπου φαίνεται η πόλωση μεταξύ των οπαδών της πλειοψηφίας και αυτών της αντιπολίτευσης οι οποίοι επί πλέον θεωρούν ότι η Δημοτική Αρχή ευνοεί ρουσφετολογικά τους ψηφοφόρους της και βρίσκει σοβαρό έλλειμμα ισονομίας.
 • Παρουσιάζονται σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ των χωριών για έργα, επί μέρους μη ανάπτυξη η υπερανάπτυξη, που οδηγούν σε διάρρηξη των δεσμών μεταξύ μας και αδυνάτισμα των κοινών προσπαθειών μας ως Μεγανήσι.
 • Μικροσυμφέροντα και ρουσφέτια φαίνεται ότι παίζουν σοβαρό ρόλο στις σχέσεις μας και στις απόψεις μας.
 • Υπάρχουν άραγε ακόμη στις μέρες μας τα  αλήστου μνήμης «πράσινα, γαλάζια, κόκκινα» καφενεία, (bar στις μέρες μας), όπως πολλοί καταγγέλλουν, όπου οι θαμώνες τους χαρακτηρίζονται από την ομογενοποιημένη παραταξιακή τους τοποθέτηση; Δεν θα θέλαμε ούτε να περνάει από το μυαλό μας κάτι τέτοιο.
 • Η θέση αρκετών συντοπιτών (εννοείται όχι της πλειοψηφίας των Μεγανησιωτών) και ιδιαίτερα αυτών που παρεμβαίνουν με απόψεις, κρίσεις, κριτικές στα ΜΜΕ του Μεγανησιού, (αρκετές φορές με οξύ ύφος) εξαρτάται απολύτως από την παραταξιακή τους τοποθέτηση. Στις εξελίξεις ή στην έλλειψη εξελίξεων – λύσεων, παρεμβαίνουμε (πανηγυρίζουμε ή αναλόγως μεμψιμοιρούμε) ανάλογα με την κακώς εννοούμενη παραταξιακή ή ακόμα χειρότερα κομματική μας αρχική τοποθέτηση, και όχι εάν οι εξελίξεις ή μη εξελίξεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Στόχος είναι να κράξουμε στον «αντίπαλο»: εμείς πάντα σας τα λέγαμε!
 • Κείμενα και απόψεις της Κίνησης μας και άλλων (η άποψη των «άλλων») λοιδορούνται, ή γίνεται προσπάθεια περιθωριοποίησης και δίκης προθέσεων.
 • Η μονομερής και χαμηλή συμμετοχή στις γιορτές της Αποκριάς στο νησί επιβεβαιώνει κατά κάποιο τρόπο τα παραπάνω.

Ειλικρινά ελπίζουμε ότι αυτά που αναφέρουμε να είναι υπερβολές. Είναι όμως; Μάλλον είναι κοντά στην πραγματικότητα.

Η Κίνησή μας θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην βελτίωση του κλίματος που περιγράφεται παραπάνω. Δεν το παίζουμε αναμάρτητοι και λιθοβολούμε τους υπόλοιπους ούτε υπεράνω και συμβουλεύουμε τους άλλους. Πρέπει η κατάσταση που επικρατεί στο Μεγανήσι να βελτιωθεί και εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να συμβάλλουμε στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε αμέσως μετά από εκλογές είναι στοιχείο που μπορεί να αποφορτίσει την κατάσταση.

Είναι προφανές ότι για πολλά θέματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι αυτονόητο. Ιδιαίτερα στα σοβαρά θέματα. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι σε κάτι ή να έχουμε τις ίδιες απόψεις για την ανάπτυξη του νησιού ώστε να διατηρούμε τις καλές μεταξύ μας σχέσεις. Όμως στην πλειοψηφία των θεμάτων – προβλημάτων προτείνουμε όλοι παρόμοιες λύσεις. Εκεί γιατί να μην πάμε με την μέγιστη δυνατή συμπόρευση; Οι δύσκολοι καιροί το απαιτούν. Δεν είναι δυνατόν για το κλείσιμο μιας λακκούβας σε ένα δρόμο στο Κατωμέρι (φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει διαφωνία από κανένα ότι πρέπει να κλείσει) να δημιουργείται εντονότατη αντιπαράθεση μέσα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ Συμβούλου και δημοτών.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με κοινή δράση εκεί που γενικά συμφωνούμε ή μπορούμε να βρούμε λύσεις που συσπειρώνουν την πλειοψηφία των Μεγανησιωτών. Θεωρούμε ότι στην πλειοψηφία των θεμάτων μπορούμε να πάμε έτσι. Σε αυτά που διαφωνούμε, ο καθένας από μας θα αγωνιστεί να πείσει – περάσει την άποψή του, αλλά και να ακουστεί η άλλη άποψη. Ίσως έτσι καταλήγουμε σε μια καλύτερη κοινή θέση. Φυσικά η πλειοψηφία (η Δημοτική Αρχή) θα προχωρεί με βάση την αποφάσεις της, όμως μέσα σε καλύτερο κλίμα, σεβασμού, χωρίς την καχυποψία της μειοψηφίας. Μπορούμε να κρατήσουμε τις αντιπαραθέσεις μας σε πολιτισμένο πολιτικό επίπεδο, που κατά παράδοση βιώναμε στο νησί μας.

Ενότητα στη δράση λοιπόν, και επικοινωνία – συζήτηση οι οποίες δε θα εξαφανίσουν από μόνες τους τις αντιθέσεις και δε θα εξασφαλίσουν την 100% σύμπνοια (δεν υπάρχει τέτοια άλλωστε), όμως μπορούν να μειώσουν τις άσκοπες αντιπαραθέσεις και θα επιτρέπουν να βγει η καλύτερη δυνατή θέση διεκδίκησης ακόμη και εάν τελικά πρόκειται για την άποψη των «άλλων».

Πως όμως μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά;

Εδώ νομίζω ότι τον πρώτο λόγο τον έχει η πλειοψηφία του ΔΣ και κυρίως ο ίδιος ο Δήμαρχος που πρέπει να παίξει τον ενωτικό θεσμικό του ρόλο. Είναι Δήμαρχος όλων μας και όχι κάποιας πλειοψηφίας. Ξέρει πολύ καλά τη σημασία της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης για το νησί και έχει την εμπειρία και την δυνατότητα να αλλάξει ριζικά το κλίμα στη σωστή κατεύθυνση στην βάση της ισονομίας και της δίκαιης σχέσης του με όλους.

Και η νέα Αντιπολίτευση μπορεί να συμβάλλει. Περιμένουμε δείγματα γραφής.

Και ο ΜΕΝΤΗΣ παίζει ένα θετικό ρόλο εδώ μόνο και μόνο επειδή μας μαζεύει όλους στους ίδιους χώρους. Μπορεί να πάρει και άλλες πρωτοβουλίες.

Και όλοι οι υπόλοιποι μαζί, Παρατάξεις, Κινήσεις, Ενώσεις Επαγγελματιών, άλλοι Σύλλογοι.

Μπορούμε να κάνουμε άλματα προς την σωστή κατεύθυνση; Ίσως όχι αμέσως ή πολύ γρήγορα, αλλά ας δοκιμάσουμε να κάνουμε κάποια σωστά βήματα. Νομίζουμε ότι όλοι θα νοιώσουμε καλύτερα.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του  Meganisi News και της διαχείρισης  και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν για να διαγραφούν.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

 1. Για να αποφύγω ερωτήσεις του είδους “τι είστε? σύλλογος? ομάδα? έχετε καταστατικο?” ή “ποιος είσαι εσύ” κάποιων Ανώνυμων (ακούγεται ειρωνικό, όμως το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για όσους μπορούν να δουν λίγο παραπέρα), δηλώνω ότι είμαι μέλος της Γραμματείας της Κίνησης και επομένως υπογράφω και το παραπάνω Κείμενο.
  Προσωπικά ελπίζω και εύχομαι το Κείμενό μας να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Να μην αφορά το νησί μας και να πρόκειται για αποκύημα φαντασίας ή παραπληροφόρησης ή να είναι υπερβολές κάποιων. Με αυτό το πνεύμα ακριβώς είναι γραμμένη και η Παρέμβασή μας. Περιμένουμε σχόλια, παρεμβάσεις από όλες τις πλευρές, από αυτούς που ζουν καθημερινά τα προβλήματα, ΔΣ, Αντιπολίτευση, κατοίκους του νησιού, και ειλικρινά θα παρακαλούσα να αποδειχθεί ότι έχουμε κάνει λάθος.
  Όμως εάν έστω κάποια από αυτά που αναφέρουμε είναι σωστά, τότε έχουμε όλοι υποχρέωση να κάνουμε κάτι για να αλλάξει το κλίμα προς την σωστή κατεύθυνση, όπως το νησί μας αξίζει και απαιτεί.
  Μάκης Κατωπόδης του Αριστείδη

 2. Οι τελευταίες Δημοτικές Εκλογές υπήρξαν πιο αμφίρροπες από ποτέ.
  Οι υποψήφιες Δημοτικές Αρχές , προεκλογικά , γνωρίζοντας ότι πάνε για οριακή εκλογή , νομίζω ότι δυναμιτίσαν μάλλον επικίνδυνα το κλίμα στο νησί προσπαθώντας να πετύχουν την μέγιστη δυνατή συσπείρωση γύρω από τον συνδυασμό τους .
  Τέσσερεις μήνες αργότερα το κλίμα δεν έχει αποφορτηστεί με αποτέλεσμα να παρατηρούντε προτόγνωρες , για τα Μεγανησιώτικα δεδομένα , καταστάσεις.
  Καταρχήν η πολιτική διαμάχη , έχει περάσει πλέον και σε προσωπικό επίπεδο , πράγμα απαράδεκτο κατά την προσωπική μου άποψη.
  Ως Μεγανησιώτικη κοινωνία θεωρώ πως θα έπρεπε να διακατεχόμαστε από έναν πολιτικό πολιτισμό , ικανό να μας κάνει να διαχωρίζουμε ρόλους και καταστάσεις. Δεν πρέπει τις όποιες πολιτικές μας αντιπαραθέσεις να τις αφήνουμε να περνάνε στις προσωπικές μας σχέσεις.Πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι άλλο πράγμα η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο πράγμα η Μεγανησιώτικη παρέα και η κοινωνική υπόσταση του καθενός.
  Ένα δεύτερο αρνητικό αποτέλεσμα που παρατηρείται από την πόλωση στο νησί , είναι η δυστακτικότητα πολλών Μεγανησιωτών , που αγαπάνε και έχουν θέση και άποψη για το νησί , να εκφράσουν αυτά που σκέφτονται και πιστεύουν δημόσια .Έχουν τρομοκρατηθεί , μάλλον , από το κλίμα στο νησί και δεν τολμούν να τοποθετηθούν στα διάφορα ζητήματα , επιλέγοντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Φοβούνται μήπως και χαρακτηριστούν κάπως και κρύβονται στο καβούκι τους περιμένοντας να περάσει η μπόρα .Κατά πόσο όμως μπορεί μία κοινωνία να προοδεύσει όταν οι πολίτες της έχουν τέτοια συμπεριφορά ; Πρέπει νομίζω όλοι οι πολίτες να έχουν το θάρρος της γνώμης και να με τις απόψεις τους να συμβάλλουν στην πρόοδο του τόπου που αγαπάνε.
  Ελπίζω και εύχομαι στο μέλλον να πέσουν οι τόνοι , να αποφορτιστεί το κλίμα στο νησί και να επιστρέψει σε μία κατάσταση πολιτισμένη και ομαλή , όπου αφενός οι προσωπικές σχέσεις θα εξομαλυνθούν , αφετέρου θα μπορεί ο καθένας να εκφράζει άφοβα τις θέσεις του και τις απόψεις του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.