Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Ηλίας Ιωακείμογλου: «Εσωτερική υποτίμηση και συσσώρευση κεφαλαίου: Μια κριτική προσέγγιση» – Βίντεο: Συνέντευξη για την ελληνική οικονομική και πολιτική πραγματικότητα

Μπορείτε να “κατεβάσετε” το βιβλίο εδώ.

Η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει καταστήσει επίκαιρη και αναγκαία την κριτική διερεύνηση του θεωρητικού σχήματος στο οποίο βασίζεται η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης. Στη μελέτη αυτή επιχειρείται μια τέτοια κριτική διερεύνηση, δείχνοντας ότι η εσωτερική υποτίμηση δεν έχει αναγκαστικά τις δυνατότητες να οδηγήσει την οικονομία σε ένα νέο επίπεδο ισορροπίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη διάρκεια της ύφεσης αναπτύσσονται διαδοχικοί κύκλοι αποεπένδυσης, οι οποίοι είναι σε θέση να παρεμποδίζουν −οριστικά ή πρόσκαιρα− την προσαρμογή της οικονομίας για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν οι διορθωτικοί μηχανισμοί της αγοράς την επαναφέρουν σε ισορροπία, δηλαδή στο επίπεδο της παραγωγής που ορίζεται από το ποσοστό ανεργίας σταθερού πληθωρισμού (nairu). Οι διαδικασίες αυτές, οι οποίες απομακρύνουν την οικονομία από το nairu και έχουν γίνει γνωστές στη βιβλιογραφία με τον όρο της υστέρησης, μπορούν να παραγάγουν ασθενή ή ισχυρά αποτελέσματα ανάλογα με τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας.

Σύντομη παρουσίαση του συγγραφέα

O Ηλίας Ιωακείμογλου, είναι επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ από το 1993 έως σήμερα. Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης της ΟΤΟΕ, του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου της ΠΕΟ (2003-2011) και ιδιωτικών μελετητικών γραφείων. Ασχολείται με την μακροοικονομική ανάλυση, τα ζητήματα της αγοράς εργασίας και τους μετασχηματισμούς του παραγωγικού συστήματος. Αποφοίτησε από το ΕΜΠ το 1975 και από το Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστήμιου της Grenoble το 1976. Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών, άρθρων και βιβλίων για την κρίση και την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, για τους μισθούς, την μακροοικονομική πολιτική, την απασχόληση και την ανεργία. Υπήρξε τακτικός αρθρογράφος των οικονομικών εφημερίδων Ημερησία και Κέρδος (1991-1998) στις οποίες δημοσίευσε περισσότερα από χίλια άρθρα για την ελληνική οικονομία. Εργάστηκε επίσης ως ερευνητής αγοράς εργασίας στο Πειραματικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης του ΟΑΕΔ από το 1995 έως το 1997.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα:
μακροοικονομική ανάλυση, αγορά εργασίας, ανταγωνιστικότητα, συσσώρευση κεφαλαίου

Video

 

 
Video, ΠΗΓΗ : left.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights