Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Μάι 2021

Η ομιλία του Προέδρου της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων κ. Τρεπεκλή στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, με χαρά σήμερα έχουμε τον Υπουργό μας κοντά, αλλά θα έπρεπε να ήταν ο Υπουργός που μας δημιούργησε το σοβαρό πρόβλημα στις καταλήψεις και την αδικία και την γκάφα την οποία οργάνωσε απέναντι στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θα έπρεπε να ήταν και ο Υπουργός Οικονομικών, για να λύσουμε τα προβλήματα και να κατανοήσει την αγωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι, κύριοι συνάδελφοι, εδώ δεν είναι να παραιτηθούμε εμείς. Μπορούμε να το κάνουμε. Παραιτείται ο θεσμός από την λειτουργία. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να καταλάβει ο Υπουργός Οικονομικών, ότι χωρίς τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις, δεν μπορεί να έχει τύχη και μέλλον ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τους εργαζόμενους. Είναι το εργαλείο που κρατάει ζωντανή τη λειτουργία του θεσμού μας. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα, που έχει σχέση με την γραφειοκρατία και πώς εμείς αγκαλιάζουμε, αν θέλετε, την προσπάθεια των εργαζομένων. Πήραμε μία απόφαση τον Ιανουάριο για το εποχιακό προσωπικό στην Καθαριότητα. Υλοποιήθηκε η απόφαση, κύριοι συνάδελφοι, τον Ιούλιο, 20 Ιουλίου. Με 75 εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας, κρατήσαμε την λειτουργία ζωντανή σε όλο το νησί μας. Δεχόμαστε 1,5 εκατομμύριο τον χρόνο, κύριε Υπουργέ, τουρίστες, συν 110.000 που είμαστε. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ποια είναι η στενή συνεργασία, όταν οι εργαζόμενοι δούλευαν σχεδόν μετά το ωράριό τους εθελοντικά.

Οι χρηματοδοτήσεις έχουν αφυδατώσει τον θεσμό και την λειτουργία μας. Θέλω να ξέρετε ότι μόνοι μας όλοι οι αυτοδιοικητικοί βάλαμε ψαλίδι στα έξοδά μας. Ο Δήμος της Κέρκυρας, μέχρι και τον Ιούλιο, ήμασταν συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις μας από μόνοι μας. Το οργανώσαμε με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Από εδώ και πέρα, με τη νέα μείωση, δεν θα είμαστε συνεπείς στο μέλλον, που σημαίνει, πώς θα στηρίξω το συσσίτιο το οποίο έχω αναλάβει και ακόμα και στην τουριστική περιοχή, που είναι η Κέρκυρα, έρχονται κάθε μέρα και αυξήθηκαν 150% οι συμμετέχοντες οι ωφελούμενοι στο συσσίτιο; Πώς θα κρατήσουμε τις προνοιακές μας δομές; Σε ποιους θα επιβάλλουμε φόρους, αυτό που ζητάει το Υπουργείο Οικονομικών, στους απολυμένους, στους συνταξιούχους; Που έρχονται να κάνουν ρύθμιση, κύριε Υπουργέ, σε 150 € στην ΔΕΥΑΚ. Τι να τους πεις; Και εμένα η δυνατότητά μου είναι να δώσω 20 €. Καταλαβαίνετε ότι εμείς δεν μπορούμε να πάμε στους συμπολίτες μας. Είναι 13 εκατομμύρια τα βεβαιωμένα και φέτος δίνουμε μάχη, μέχρι σήμερα έχουμε, αν θέλετε, εισπράξει 600.000 €. Η κοινωνία δεν μπορεί να πληρώσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλα βήματα.

Για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι πρέπει η κυβέρνηση να ανοίξει ουσιαστικό και χρήσιμο διάλογο και διαρκή, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γνωρίζω ότι είσαστε σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, αλλά πρέπει να πειστεί και η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ότι εμείς κατανοούμε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, αλλά υπάρχει και η κόκκινη γραμμή, που δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω διότι ακυρώνεται ο θεσμός, ακυρώνεται η λειτουργία.

Συμφωνώ με την εισήγηση του Προέδρου  της ΚΕΔΕ, όπως ακούστηκε, δεν είναι λύση οι παραιτήσεις, αλλά εδώ είμαστε να δουλέψουμε, να σώσουμε τον θεσμό, να τον κρατήσουμε σε λειτουργία και πάνω από όλα, κύριε Υπουργέ, γνωρίζω τις προθέσεις σας να δώσετε μάχη να λυθεί το πρόβλημα με τους εργαζόμενους. Να μην ακολουθήσουμε την πολιτική δύο ταχυτήτων.

Όλοι μαζί λοιπόν, μπορούμε να δώσουμε τύχη και μέλλον στον θεσμό και να αποφύγουμε την ταπείνωση των πολιτικών στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σας ευχαριστώ.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *