Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Ιανουαρίου 2021

“Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται” – Την Πρέβεζα θέλει ο Μπερίσα!!!

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την ανεξαρτησία της Αλβανίας. Ο Σαλί Μπερίσα, σε ομιλία του έκανε λόγο για μεγάλη Αλβανία και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε αλαβανικά εδάφη από το Πρέσοβο μέχρι την Πρέβεζα. Δηλώσεις σαν αυτές, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, δεν συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας, καθώς και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα.

Στα Τίρανα όπου κορυφώνονται, οι εκδηλώσεις για τα 100χρονα από την ανεξαρτησία της Αλβανίας, βασικό ιδεολόγημα των εκδηλώσεων αποτελεί η εξιδανίκευση του παρελθόντος και η καλλιέργεια ενός εθνικού μύθου, ο οποίος διέπεται από την ιδέα της εθνικής Αλβανίας.

Η πράξη της ανεξαρτησίας το 1921, αναφέρει σε περγαμηνή του προς το Μουσείο της Αυλώνας, ο πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα ήταν «… ανεξαρτησία της εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα». Βασικό ηθικό στήριγμα το γεγονός ότι «σήμερα οι Αλβανοί είναι ελεύθεροι στα εδάφη τους» όπως ανέφερε, σε όλες τις ομιλίες της, η πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής, Γιοζεφίνα Τοπάλι.

ΠΗΓΗ : ert.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *