Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα φορολογικά μέτρα-σοκ για την περίοδο 2011-2015

Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ που θα κινείται στο επίπεδο του 20%-23%, ψαλίδι στην απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τους φόρους μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, μείωση του αφορολογήτου ορίου του φόρου ακίνητης περιουσίας και ευρείας έκτασης περικοπές και καταργήσεις των μειώσεων φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπουν τα μυστικά σχέδια της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν την περίοδο 2011-2015 για εξοικονόμηση ποσού ύψους άνω των 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίες, τα μέτρα που σχεδιάζει να εντάξει στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπουν:

  1. Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα που θα προκύψουν από την κατάργηση των συντελεστών αυτών μπορεί να υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ.
  2. Κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που ισχύει σήμερα για τα βιβλία, τα περιοδικά, τα εισιτήρια των θεάτρων, τις εφημερίδες, τα φάρμακα και τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα. Ο συντελεστής αυτός θα αυξηθεί στο επίπεδο του 13%. Τα έσοδα που αναμένεται να προκύψουν από την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ.
  3. Εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος θα καθοριστεί σε επίπεδο μεταξύ 20% και 23%. Η επιβολή του ενιαίου συντελεστή θα επιδιωχθεί με τη σταδιακή αύξηση του μειωμένου συντελεστή 13% στα επίπεδα του 20%-23%. Αποτέλεσμα θα είναι τα προσεχή έτη να ακριβύνουν κατά 10%-20% τα τρόφιμα, τα είδη που σερβίρονται σε εστιατόρια και σε λοιπά καταστήματα μαζικής εστίασης, τα εισιτήρια των μεταφορικών μέσων, τα κόμιστρα των ταξί, οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, οι υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, οι ιατρικές εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κλπ.
  4. Μείωση των αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, δωρεών, γονική παροχή ή κληρονομιά. Τα όρια αυτά ανέρχονται σήμερα σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Προσαυξάνονται δε κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και για καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Εξετάζεται τα όρια αυτά να μειωθούν στα επίπεδα των 100.000-150.000 ευρώ για κάθε άγαμο και στα επίπεδα των 150.000-200.000 ευρώ για κάθε έγγαμο.
  5. Μείωση του αφορολογήτου στον φόρο ακίνητης περιουσίας. Το αφορολόγητο του ΦΑΠ, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 400.000 ευρώ για όλους τους ιδιοκτήτες ανεξαρτήτως της οικογενειακής κατάστασης, εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 200.000-350.000 ευρώ. Εναλλακτικά, εξετάζεται το ενδεχόμενο της υιοθέτησης αφορολόγητου ορίου διαμορφούμενου στα επίπεδα των 200.000-250.000 ευρώ για κάθε άγαμο και στα επίπεδα των 250.000-300.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ιδιοκτήτη, με προσαυξήσεις ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
  6. Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι από τον φόρο εισοδήματος κάθε πολίτη εκπίπτει το 20% του καταβληθέντος μισθώματος για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών των τέκνων του τα οποία φοιτούν σε αναγνωρισμένα σχολεία ή σε σχολές του εσωτερικού, εφόσον αυτά τον βαρύνουν και εφόσον οι κατοικίες που μισθώνονται βρίσκονται στην πόλη που έχει την έδρα της η σχολή ή το σχολείο που φοιτούν τα τέκνα του και αυτός ή τα τέκνα του δεν έχουν άλλη κατοικία σε αυτή την πόλη. Το όριο της δαπάνης μέχρι το οποίο αναγνωρίζεται η έκπτωση αυτή είναι τα 1.200 ευρώ, δηλαδή η μείωση του φόρου που επωφελείται ο φορολογούμενος λόγω των ενοικίων που καταβάλλει για τα σπουδάζοντα τέκνα του δεν μπορεί να υπερβεί τα 240 ευρώ (το 20% των 1.200 ευρώ) για κάθε τέκνο.
  7. Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι από τον φόρο εισοδήματος εκπίπτει το 20% της ετήσιας δαπάνης για παράδοση κατ’ οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή για φροντιστήρια μαθημάτων ή ξένων γλωσσών, την οποία καταβάλλει ο φορολογούμενος για κάθε τέκνο που τον βαρύνει ή για τον ίδιο. Το όριο της δαπάνης μέχρι το οποίο αναγνωρίζεται η έκπτωση είναι τα 1.200 ευρώ, δηλαδή για κάθε τέκνο ή και για τον ίδιο τον φορολογούμενο αναγνωρίζεται μείωση φόρου έως 240 ευρώ λόγω διδάκτρων.
  8. Μείωση από 20% σε 10% του ποσοστού κατά το οποίο εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος η ετήσια δαπάνη του φορολογούμενου για ενοίκια κύριας κατοικίας του ιδίου και της οικογένειάς του. Το όριο της δαπάνης μέχρι το οποίο αναγνωρίζεται η έκπτωση αυτή είναι τα 1.200 ευρώ, δηλαδή η μείωση φόρου που αναγνωρίζεται λόγω ενοικίων κύριας κατοικίας δεν μπορεί να υπερβεί τα 240 ευρώ (το 20% των 1.200 ευρώ).
  9. Ένταξη των δαπανών για ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και κατ’ οίκον μαθημάτων σε αυτές που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η αύξηση του ορίου των δαπανών για τις οποίες ο φορολογούμενος μπορεί να μαζέψει αποδείξεις από τις 15.000 στις 20.000 ευρώ για κάθε άτομο και από τις 30.000 στις 40.000 ευρώ για τους συζύγους. Προωθείται επίσης νέα διάταξη που θα προβλέπει ότι, για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ από όσους έχουν εισόδημα πάνω από το όριο αυτό, θα πρέπει η αξία των αποδείξεων να καλύπτει το 10% των πρώτων 12.000 ευρώ του εισοδήματος και το 40% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ. Σήμερα προβλέπεται ότι η αξία των αποδείξεων θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% των πρώτων 12.000 ευρώ του εισοδήματος και ποσοστό 30% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ.
  10. Επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ.

Ορισμένες από τις παραπάνω επαχθέστατες ρυθμίσεις είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν από φέτος, προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα, προς όφελος του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Άλλωστε, όπως είναι ήδη γνωστό, η κυβέρνηση αναζητά απεγνωσμένα νέα έκτακτα μέτρα για να εξασφαλίσει άλλο 1,74 δισ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου τού φετινού προϋπολογισμού για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από τα 22 δισ. ευρώ που -υποτίθεται ότι- ήταν στο τέλος του 2010 στα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους. Οι περισσότερες, ωστόσο, από τις παραπάνω ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από το 2012 και μετά.

Ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές ακόμη και για δαπάνες νοσηλείας

Μείωση του ποσοστού 20% κατά το οποίο εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος η ετήσια δαπάνη του φορολογούμενου για νοσοκομειακή περίθαλψη του ιδίου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσοστό 20% προβλέπεται να μειωθεί στο 10% για όσους δηλώνουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και στο 4% για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 35.001 έως 100.000 ευρώ. Για όσους δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ δεν θα ισχύει έκπτωση δαπανών για νοσοκομειακή περίθαλψη.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (παράγραφος 3 του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), “ως έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται:

α) Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή σε ιδιωτικές κλινικές, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών.

β) Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι.

γ) Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη, καθώς και η δαπάνη για την αγορά ή την τοποθέτηση στο σώμα του ασθενούς οργάνων, τα οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

δ) Τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης των τέκνων που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό 6.000 ευρώ και πάσχουν από ανίατο νόσημα, καθώς και η δαπάνη για την περίθαλψη με οποιονδήποτε τρόπο των τυφλών, κωφαλάλων ή διανοητικά καθυστερημένων τέκνων του φορολογουμένου, όπως και η δαπάνη για δίδακτρα ή τροφεία που καταβάλλονται για αυτά τα τέκνα σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές ή θεραπευτήρια.

ε) Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων οι οποίες λειτουργούν νόμιμα. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης των προσώπων που συνοικούν με τον φορολογούμενο και παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση και έχουν αποκτήσει ετήσιο εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ.
Για όλες αυτές τις δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης θα ισχύουν πλέον σημαντικά μειωμένα ποσοστά έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος.

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
ΠΗΓΗ : Μακεδονία, 13/03/2011

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *