Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Ιανουαρίου 2021

Την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ μέσω των «πράσινων» δημάρχων ονειρεύεται ο Βενιζέλος

Μέσω υπουργείου Εσωτερικών και του «κόμματος των πράσινων δημάρχων» θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να αναγεννήσει το ευρισκόμενο «στην εντατική» ΠΑΣΟΚ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Εσωτερικών με αναπληρωτή υπουργό τον πιο στενό του συνεργάτη και βαθύ γνώστη του χώρου της Αυτοδιοίκησης, Πάρι Κουκουλόπουλο.

Το σχέδιο Βενιζέλου για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ μέσω των πολλών (και ικανών σε αρκετές περιπτώσεις) στελεχών που διαθέτει το κόμμα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης δεν είναι τωρινό: Είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2011, όταν ο ίδιος ανέλαβε αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπανδρεόυ και ο Π. Κουκουλόπουλος, υφυπουργός Εσωτερικών. Τότε, ο στενός του συνεργάτης, μπροστά στη διαφαινόμενη πτώση του Γ. Παπανδρέου και την ανάληψη της αρχηγίας από Β. Βενιζέλο, που έγινε 9 μήνες μετά (το Μάρτιο του 2012), επιχείρησε να προσεταιριστεί δεκάδες «πράσινους» δημάρχους οι οποίοι ήταν πολιτογραφημένοι ως «παπανδρεϊκοί».

Και πράγματι, ελλείψει διάδοχης κατάστασης του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, ο Π. Κουκουλόπουλος τα κατάφερε: η πλειονότητα των «παπανδρεϊκών» δημάρχων μετεξελίχθηκαν σε «βενιζελικοί» και ήταν και αυτός ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που ο Β. Βενιζέλος το Μάρτιο του 2012 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χωρίς αντίπαλο, όπως δηλαδή, ήταν και το αρχικό σχέδιο.

Κοιτούν αλλού οι «πράσινοι» Αυτοδιοικητικοί

Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολα. Με το ΠΑΣΟΚ να έχει χάσει στην (τελευταία) κάλπη του Ιουνίου σχεδόν το 1/4 της δύναμης του σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 (από σχεδόν 44 σε 12,2%), και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να κυμαίνεται ανάμεσα στο 5 και το 8%, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι «πράσινοι» δήμαρχοι (αλλά και οι εφτά περιφερειάρχες που εξελέγησαν με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ το 2010) βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, με αποτέλεσμα να αναζητούν εδώ και καιρό την (πολιτική) τύχη τους αλλού:

Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι άλλοι στη ΝΔ ή στο νέο «φιλοευρωπαϊκό» σχήμα που υπόσχονται ο Α. Σαμαράς και ορισμένα δημοσιεύματα ΜΜΕ μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων.

Τα «κουκιά» της Ιπποκράτους

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ιπποκράτους το «κόμμα των πράσινων δημάρχων», πανελλαδικά, έχει μια δύναμη πάνω από 200 εκλεγμένους αιρετούς. Ωστόσο, το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr τους έχει «μετρήσει» λιγότερους: Πρόκειται για 160 δημάρχους, οι οποίοι μαζί με τους 17 «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ, φθάνουν τους 177. Αναλυτικότερα, από αυτούς:

– οι 89 είχαν το επίσημο χρίσμα, (ανάμεσα τους όμως είναι δήμαρχοι όπως, για παράδειγμα, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης, που δεν ανήκουν στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ και, βεβαίως, δεν πρόκειται να πάρουν μέρος σε μια «ανασυγκρότηση» του).

– οι 34 είχαν την ανεπίσημη στήριξη του Κινήματος,

– οι 37 είναι ανεξάρτητοι ΠΑΣΟΚ, και

– οι 17 είναι «πασοκογενείς»· προέρχονται από τα «σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ, αλλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές κατέβηκαν ως «αντάρτες» και εξελέγησαν ενάντια στον επίσημο υποψήφιο του Κινήματος, όπως: ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, που κέρδισε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Βλαχόπουλο, ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος που άφησε πίσω του τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Παντελή Πατερέλλη, ή ακόμη και ο δήμαρχος Κω Κώστας Καΐσερλης που κέρδισε το Γιώργο Κυρίτση.

Η τελευταία περίπτωση για το «διαπραγματευτή» Π. Κουκουλόπουλο είναι ενδεικτική τού τι έχει να ανατιμετωπίσει ο στενός συνεργάτης του Β. Βενιζέλου: ο δήμαρχος Κω έχει στενή πολιτική φιλία με το διαγραφέντα Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος είναι βέβαιον ότι δε θα κάτσει σπίτι του…

ΠΗΓΗ : aftodioikisi.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *