Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
4 Οκτωβρίου 2023

Αυξημένες αγροτικές εισφορές – Τί θα πληρώσουν οι ελαιοπαραγωγοί του Μεγανησίου


του Γεράσιμου Περ. Πάλμου

Καπέλο στις εισφορές των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών . Καλούνται στο σύνολο τους να πληρώσουν 160 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ οι μη επαγγελματίες αγρότες που έχουν γεωργικό εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 Ευρώ καλούνται να πληρώσουν 15 εκατομμύρια Ευρώ.

Οι νέες αγροτικές εισφορές καθορίστηκαν από τον ΕΛΓΑ και θα κληθούν να τις πληρώσουν υποχρεωτικά από το επόμενο καλοκαίρι. Στην αντίθετη περίπτωση της μη πληρωμής μετατάσσονται στην κατηγορία των φοροφυγάδων. Οι εισφορές είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι από 30% έως 80%. Ο υπολογισμός των νέων εισφορών έγινε με τιμές και στρεμματικές αποδόσεις ανά προϊόν και ανά καλλιέργεια την τελευταία πενταετία. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (4/2/11) την οποία υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Με απλά λόγια από φέτος τα ατομικά χρέη στον ΕΛΓΑ θα βεβαιώνονται πλέον στην εφορία. Ο μόνος τρόπος να γλιτώσει κάποιος από τις αυξημένες εισφορές είναι να μην κάνει δήλωση στον ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) . Εάν προχωρήσει κάποιος σε αυτή τη λύση χάνει την ενιαία κοινοτική ενίσχυση.
Ως προς το ύψος των εισφορών αυτές καθορίζονται σε ποσοστά : 4 % για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής , πλην ελιάς 3% , 0,75% για το ζωικό κεφάλαιο και 0,5% για προϊόντα που παράγονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον (θερμοκήπια) .
Επίσης προβλέπονται και επιπλέον εισφορές που όλως έχουν προαιρετικό χαρακτήρα στην περίπτωση που οι αγρότες θέλουν επιπλέον ασφάλιση και αποζημίωση ( π.χ. για απώλεια εισοδήματος από διακυμάνσεις τιμών) . Η πρόσθετη αυτή ασφάλιση θα εφαρμοσθεί από το 2012.
Για τους ελαιοπαραγωγούς του Μεγανησίου η εισφορά για τις Επιτραπέζιες Ελιές είναι 10,9 (Ευρώ / στρέμμα) , για τις Ελαιοποιήσιμες Ελιές η εισφορά είναι 3,9 (Ευρώ / στρέμμα).
Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν όλες οι ασφαλιστικές εισφορές ανά παραγόμενο προϊόν.

Πιέστε στην εικόνα να τη μεγενθύνετε

Ο Γεράσιμος Περ. Πάλμος είναι Γεωπόνος  Γ.Π.Α.

M.Sc. Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων και Κτιρίων

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights