Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
1 Ιουνίου 2023

Αύξηση ρεκόρ 45,2% μέσα σε ένα χρόνο! Πρωταθλητές οι νέοι

Δραματική η κατάσταση για τους νέους, αφού στο 39% έφτασε η ανεργία στις ηλικίες 15 – 24 ετών. Προγράμματα ανακύκλωσης της ανασφάλειας ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Απο πρόσφατη κινητοποίηση για την προστασία των ανέργων στο Περιστέρι
Επιτακτικά μπαίνει πλέον στην εργατική τάξη το θέμα της οργάνωσης για την προστασία των ανέργων, αλλά και για σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, καθώς από τη μία πλευρά αυξάνονται εφιαλτικά όσοι μένουν χωρίς μεροκάματο κι από την άλλη ενισχύονται οι εκβιασμοί της λαϊκής οικογένειας, ώστε, όχι μόνο να μην αντιπαλεύει αλλά και να χειροκροτεί την πριμοδότηση …«ευκαιριών» προσωρινής απασχόλησης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και οι χτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης, την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε νέα εκτόξευση της επίσημης ανεργίας, αφενός για θέσεις 5μηνης απασχόλησης σε υπηρεσίες κοινωφελούς χαρακτήρα, αφετέρου για τη δημιουργία «κοινωνικών επιχειρήσεων». Κι όλ’ αυτά όταν ετοιμάζεται το πετσόκομμα των εξευτελιστικών επιδομάτων ανεργίας μέσω επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ ακόμα και σήμερα το παίρνει μια μειοψηφία από όσους δεν έχουν εργασία.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, μεγαλώνουν τα αδιέξοδα για τους χιλιάδες ανέργους που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή το Δεκέμβρη του 2010 έφτασαν τους 733.645 (ποσοστό 14,8%). Αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 228.535 (σε ποσοστό 45,2%) σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2009, οπότε και οι άνεργοι ήταν 505.110 (ποσοστό 10,2%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η πραγματική ανεργία είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς, σύμφωνα με τα κριτήρια μέτρησης της ΕΛΣΤΑΤ, απασχολούμενος θεωρείται όποιος τη βδομάδα της καταγραφής έχει εργαστεί έστω και μια ώρα! Σημειώνεται ότι τον ίδιο μήνα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ήταν 804.597.

Από τα πρώτα «θύματα» αυτής της άγριας επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβερνητικής πολιτικής είναι και οι νέοι, καθώς το Δεκέμβρη η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών έφτασε το 39%. Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για πρώτη φορά – τουλάχιστον από το 2005 – ο αριθμός των απασχολουμένων (4.233.764) είναι μικρότερος από αυτόν των οικονομικά μη ενεργών (4.353.148). Εκτός, βέβαια, από τους νέους, άγριο χτύπημα δέχονται και οι γυναίκες όπου το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβρη του 2010 έφτασε το 18,7%, από 14,8%, ενώ άλμα έκανε και το ποσοστό ανεργίας των ανδρών που έφτασε το 11,9% από 6,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Μάλιστα, το ποσοστό των ανδρών έπιασε διψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 2005.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στους νέους 25 έως 34 ετών έφτασε στο 21% (από 13,7%), στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 44 ετών στο 12,2%, στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 54 ετών στο 9,2% και στην ηλικιακή ομάδα 55 έως 64 ετών στο 7,1%. Τέλος, άνοδος στα ποσοστά ανεργίας εμφανίζεται σε όλες τις Περιφέρειες.

Κοινωνική … κοροϊδία

Από τη μεριά της, η υπουργός Εργασίας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, έκανε λόγο για προγράμματα – «στήριξης της εργασίας» και «ανάχωμα στην ανεργία». Ωστόσο, αυτά που εξήγγειλε αφορούν τα γνωστά προγράμματα ανακύκλωσης ανέργων και κατά βάση χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, με τα οποία επεκτείνεται και καθαγιάζεται η «ευκαιρία» σε προσωρινή απασχόληση.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την τοποθέτηση 55.000 ανέργων για 5 μήνες σε θέσεις «κοινωνικής εργασίας» για την οποία θα τους καταβάλλεται το «επίδομα κοινωνικής εργασίας» που θα ανέρχεται μόνο μέχρι το ποσό των 625 ευρώ καθαρά, με κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών από το κράτος. Στο πρόγραμμα αυτό θα εμπλακούν εκτός από την τοπική διοίκηση, Εργατικά Κέντρα, Επιμελητήρια, αλλά και ΜΚΟ και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι επιδοτούμενοι θα εργάζονται σε υπηρεσίες κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως σε έργα για το περιβάλλον, σε κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμΕΑ, σε κοινωνικά παντοπωλεία, οδική ασφάλεια μαθητών, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές κ.λπ. Υπηρεσίες και τομείς, δηλαδή, όπου αναδεικνύεται ακόμα πιο καθαρά η ανάγκη εξασφάλισης σταθερού και με πλήρη δικαιώματα απασχολούμενου προσωπικού.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση, και την ώρα μάλιστα που απολύει κατά χιλιάδες εργαζόμενους σε αντίστοιχες υπηρεσίες σε δήμους και δημόσιο, προσωρινά επιδιώκει να τοποθετήσει εκεί μερικές χιλιάδες ανέργους, οι οποίοι μετά τη λήξη του προγράμματος θα καταλήξουν και πάλι άνεργοι. Ταυτόχρονα, εγκαινιάζει ένα νέο τύπο εργασίας και εργαζόμενου της «κοινωνικής εργασίας», με κύριο χαρακτηριστικό την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, αφού το μόνο που τους εξασφαλίζεται είναι η αμοιβή στο ύψος περίπου του κατώτερου βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ!

Προσωρινές θέσεις εργασίας και εμπειρίας, κατάρτισης και επιμόρφωσης είναι αυτές που προβλέπονται και με τα Τοπικά Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) στις 13 περιφέρειες της χώρας, σε μια προσπάθεια να δοθούν «προίκα» στους περιφερειάρχες και στη νέα διοικητική δομή της χώρας. Παράλληλα, συνεχίζονται και για το 2011 τα προγράμματα με τα οποία ενισχύονται αδρά οι μεγαλοξενοδόχοι με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για την εποχική πρόσληψη ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Αναγκαία όσο ποτέ τα μέτρα προστασίας και ανακούφισης

Απέναντι στη λαίλαπα της σφοδρής επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι επιβάλλεται χωρίς καμία καθυστέρηση να συσπειρωθούν να δώσουν τη μάχη για μέτρα ανακούφισης και ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Να παλέψουν, ανάμεσα σε άλλα, για:

– Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
– Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.

– Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

– Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

– Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.

– Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσον καιρό κάποιος είναι άνεργος.

– Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.

– Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

– Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας (Ν. 3655/2008) να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσής της μετά την άδεια.

– Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.

– Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών.

– Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς. Να χορηγηθούν 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων από 100 που ισχύει σήμερα.

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Δημόσιο τέλος σε 13ο και 14ο

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: ΤΕΤΡΑΠΛΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΑΠΟΔΟΧΩΝ Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ Τετραπλό «κούρεμα» έως και 30% στα ρετιρέ του Δημοσίου, στους 300.000 υπαλλήλους […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights