Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Ολοκληρώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στα Κύθηρα. Ο δήμαρχος Μεγανησίου κ. Ευστ. Ζαβιτσάνος στην επιτροπή Αυτοδιοίκησης

Σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν στα Κύθηρα –

Στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο συμμετείχαν δεκάδες δήμαρχοι μικρών νησιών από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, οι Έλληνες ευρωβουλευτές Γεώργιος Σταυρακάκης  αντιπρόεδρος της επιτροπής της περιφερειακής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Σπύρος Δανέλλης μέλος των επιτροπών μεταφορών και τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο  Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Δημήτριος  Κατσικάρης, ο περιφερειακός Σύμβουλος Νήσων Αττικής Σπ. Σπυρίδων, εκπρόσωποι της οικονομίας της κοινωνίας,  πανεπιστημιακοί, κοινωνικοί και ιδιωτικοί φορείς  και πλήθος κόσμου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και το αφιέρωμα του Συνέδριου στο Δήμαρχο του Αιγαίου Τάσο Αλιφέρη. Περισσότεροι από 50 Ομιλητές, ανάμεσα τους και οι:  Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο Πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστήμιου Γρηγόρης Τσάλτας, ο καθηγητής Γ. Κασσιμάτης, η  εκπρόσωπος του Συνδέσμου εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών πρακτόρων, η Χρύσα Παλάσση και ο Τάσος Γκόβας με θέματα πού άπτονται της Διεθνής κρουαζιέρας και των Υδροπλάνων. Συζητήθηκαν επίσης θέματα  Βιώσιμης  περιβαλλοντικής διαχείρισης των ακτών και ανάπτυξης πολιτιστικών πόρων των νησιών μας.

Οι δεκάδες Δήμαρχοι κατά το τριήμερο της παραμονής τους στα Κύθηρα συζήτησαν και διαβουλεύτηκαν και με την τοπική κοινωνία σε θέματα αρμοδιότητας τους και αποφάσισαν τη δημιουργία υποεπιτροπών, οι οποίες και συντάσσοντας τις προτάσεις τους, θα τις καταθέσουν στα αρμόδια Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Όργανα.

Για το λόγο αυτό ορίσθηκαν οι Επιτροπές:

ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: Μέλη της οποίας είναι οι: Ελευθέριος Σ Κεχαγιόγλου Πρόεδρος ΕΔΜΝ, Μπενέτος Σπύρου Δήμαρχος Λειψών, Θεόδωρος Κουκούλης Δήμαρχος Κυθήρων, Φώτιος Σώλλος Αντιδήμαρχος Καλάμου και ο Γεράσιμος Δαμουλάκης Δήμαρχος Μήλου.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Μέλη της οποίας ορίσθηκαν οι Μπενέτος Σπύρου Δήμαρχος Λειψών, Ευστάθιος Ζαβιτσάνος Δήμαρχος Μεγανησίου, Αντώνιος Δεμένεγας Δήμαρχος Κέας, Φώτιος Σώλλος Αντιδήμαρχος Καλάμου και Σπύρος Αργυρός Αντιδήμαρχος Διαποντίων Κέρκυρας.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:  Με μέλη  τους: Γεράσιμος Δαμουλάκης Δήμαρχος Μήλου, Σπύρο Μπογδάνο Δήμαρχο Παξών, Φώτη Σώλο Αντιδήμαρχο καλάμου, Σπύρο Φαρδέλλο Αντιδήμαρχο Σπετσών Ελένη Παναγή τ. Δήμαρχο Χάλκης κ Αντιδήμαρχο Δονούσας.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή συνεδρία για το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των μικρών Νησιών του αργοσαρωνικού με τον Αντιπεριφερειαάρχη Νήσων Αττικής Δημήτρη Κατσικάρη και στη συνέχεια ο  Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με όλους τους δήμαρχους του Αργοσαρωνικού για το συντονισμό και καλύτερο σχεδιασμό των δράσεων για την επίλυση του ακτοπλοϊκού.

Ακόμη συζητήθηκαν προτάσεις συνεργασίας ανάμεσα στα νησιά και στους συμμετέχοντες φορείς με στόχο την κοινή κατάθεση και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων κλπ.

Να σημειώσουμε ότι όλες οι επιτροπές θα ολοκληρώσουν εντός 10 ημερών τις προτάσεις τους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δημόσια παρουσίαση των θέσεων των μικρών νησιών με ταυτόχρονη ενημέρωση των αρμόδιων Υπουργών και συντελεστών του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για το Λόγω αυτό το ΕΔΜΝ σχεδιάζει άμεσα επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( Commission ) και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το ΕΔΜΝ έχει ξεκινήσει την πρωτοβουλία της κατάθεσης στα εθνικά και Ευρωπαϊκά όργανα των προτάσεων του για την αντιμετώπιση του προβλήματος του Αργοσαρωνικού. Διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί εντώς του έτους 2012.

Το συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα και Χορηγία της Περιφέρειας Αττικής –  Π.Ε. Νήσων Αττικής.

(Δελτίο Τύπου)

Φωτ.: adelinfm.gr via kithiraikanea.blogspot.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights