Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
28 Μαρτίου 2024

Πρόταση για ανεξάρτητη αρχή ελέγχου του ελληνικού χρέους

Εντείνονται οι πιέσεις για την συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου του ελληνικού χρέους αναφέρεται σε άρθρο του Leigh Phillips στο euobserver, αναφερόμενο στην έκκληση που απεύθυναν περισσότεροι από 200 διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου, εκδότες, δημοσιογράφοι, μουσικοσυνθέτες, συγγραφείς, σκηνοθέτες, επιστήμονες, μέλη κοινοβουλίων από τον ελληνικό και το διεθνή χώρο για τη δημιουργία διεθνούς και ανεξάρτητης επιτροπής λογιστικού ελέγχου (ΕΛΕ) με βασικό στόχο να εξετάσει το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Η ιδέα αυτή βασίζεται σε προηγούμενη πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ισημερινού (Εκουαδόρ), η οποία αποφάσισε τη δημιουργία αντίστοιχης επιτροπής (2007), τα συμπεράσματα της οποίας απέδειξαν ότι τα δάνεια της χώρας είχαν συναφθεί υπό αθέμιτους όρους, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο Πρόεδρος Rafael Correa για να απαλείψει ορισμένες διατάξεις και να γλυτώσει δισεκατομμύρια δολαρίων για την αποπληρωμή του χρέους.

Την πρόταση αυτή υποστηρίζουν και μέλη ιρλανδικών οργανώσεων που αντιτίθενται στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας τους, ενώ ελπίζουν να «εξαπλωθεί» και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους (Ισπανία, Πορτογαλία).

Αποστολή της ΕΛΕ θα είναι η εξακρίβωση των αιτιών του ελληνικού δημόσιου χρέους και η αξιολόγηση των όρων υπό τους οποίους διαμορφώθηκε το πρόγραμμα διάσωσης. Η ΕΛΕ θα πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση σε έγγραφα και πληροφορίες που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις διάφορες συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Επίσης, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να καλέσει ενώπιον της δικαιοσύνης δημόσιους λειτουργούς για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις οικονομικές τους συναλλαγές.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες είναι οι κύριοι δανειστές του ελληνικού δανείου, ενώ εκφράζονται φόβοι για εξάπλωση της ανησυχίας στις αγορές, αν αποδειχθεί ότι το ελληνικό δάνειο συνάφθηκε υπό απεχθείς όρους και ως εκ τούτου «μηδενιστεί» από την ελληνική κυβέρνηση.

Μερίδα Ελλήνων βουλευτών αναμένεται να ταχθεί στο πλευρό της κίνησης αυτής, ενώ η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη βλέπει επίσης την κίνηση αυτή με συμπάθεια, σημειώνει ο συντάκτης.

Η εφημερίδα El País από την πλευρά της αναφέρει ότι «εκατό περίπου οικονομολόγοι, νομικοί και εξέχουσες προσωπικότητες έχουν υπογράψει αίτηση όπου ζητούν τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το ελληνικό χρέος, με στόχο να εξεταστούν οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα έφτασε να έχει το παρόν χρέος και τους όρους υπό τους οποίους συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση αυτού του χρέους».

«Επισημαίνεται ότι το ελληνικό χρέος αυξήθηκε από 290 δις το 2009 σε 362 δις το 2010. Την αίτηση υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές Κώστας Λαπαβίτσας, Robin Blackburn, Noam Chomsky, Álvarez, Buendía, Medialdea, Reis, Harnecker και Jeffers».

ΠΗΓΗ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ο δολοφόνος με το σμόκιν. Η νέα πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική περίπτωση

Γράφει ο Μανώλης Μαυροζαχαράκης, Κοινωνιολόγος –Πολιτικός Επιστήμονας – Η διεθνής πολιτική ατζέντα που διαμορφώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα χαρακτηρίστηκε αφενός […]

Nigel Farage: Έχετε τρεις μερικής απασχόλησης δικτάτορες, που λένε στον ελληνικό λαό τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί απόσπασμα, από την χθεσινή συγκλονιστική ομιλία του Nigel Farage στο Ευρωκοινοβούλιο. Απίστευτες και συγκλονιστικές κατηγορίες […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights