Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουλίου 2024

“Στο σφυρί τα σπίτια”. “Ξεπαγώνουν” οι πλειστηριασμοί

Στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες

Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που  δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων θα  κινδυνεύσουν να χάσουν τα σπίτια τους  και να βρεθούν  στο δρόμο την επόμενη χρονιά. Από την 1η Ιανουαρίου οι τράπεζες και οι άλλοι πιστωτές θα έχουν πάλι τη δυνατότητα να κινήσουν διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών, που είχαν απαγορευθεί τα τελευταία χρόνια με  διαδοχικές νομοθετικές πράξεις και υπουργικές αποφάσεις. Η απαγόρευση λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους  και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν πρόκειται να παραταθεί.

Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας που είχε απλωθεί  για τους οικονομικά αδύναμους,  θα αποσυρθεί υπό την πίεση των τραπεζών και της τρόικας, που ζητούν να ισχύσουν  και σ’ αυτή την περίπτωση οι «άγριοι» κανόνες της ελεύθερης αγοράς – και ο… σώζων εαυτόν, σωθήτω.

Κάποια μέριμνα θα ληφθεί πάντως για ορισμένες κατηγορίες οφειλετών,  καθώς  εκτιμάται ότι αν δεν  επιβληθούν περιορισμοί στις κατασχέσεις σπιτιών θα υπάρξει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, με ανάλογο πολιτικό κόστος για τους κυβερνώντες.

Με την ισχύουσα ρύθμιση, απαγορεύονται η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός σπιτιών για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ σε τράπεζες. Απογορεύεται επίσης ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για χρέη προς τρίτους.

Πριν λήξη η απαγόρευση στις 31 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία θα καταθέσει  στη Βουλή νέα  νομοθετική  ρύθμιση, με την οποία θα επιτρέπονται  κατασχέσεις-πλειστηριασμοί, αλλά υπό ορισμένους όρους – που δεν θα αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία οφειλετών.

Παράλληλα, θα τεθούν περιορισμοί με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε στην ουσία να καθίσταται σχεδόν αδύνατη η κατάσχεση σπιτιών πολυτέκνων με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, ανέργων, αναπήρων, υπερηλίκων με χαμηλές συντάξεις κλπ.

Οι περιορισμοί αυτή δεν πρόκειται να αποτρέψουν ένα κύμα κατασχέσεων-πλειστηριασμών, που θα προκαλέσει σοκ στην κοινωνία και παράλληλα θα αλλάξει  τα δεδομένα στην κτηματαγορά.

Δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα, σπίτια και επαγγελματικά ακίνητα θ’αλλάξουν χέρια σταδιακά μέσω πλειστηριασμών, σε τιμές προφανώς  πολύ χαμηλές.

Οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων θα ενταθούν και οι τιμές θα υποχωρήσουν αρκετα χαμηλότερα την επόμενη διετία.

Ποιοι υα είναι ωφελημένοι; Αυτοί που οι τράπεζες τους έχουν βαφτίσει ήδη «μαυραγορίτες ακινήτων»:  Εισοδηματίες και μεγαλοκαταθέτες που μπορούν να επενδύσουν  χρήμα αγοράζοντας  ακίνητα μισοτιμής, για να  το «ξεπλύνουν» και να αποκομίσουν μεγάλο κέρδος μεσοπρόθεσμα.

ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Σαμαράς: “Θα σεβαστούμε βεβαίως την υπογραφή και τις υποχρεώσεις της χώρας” – Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Γκέοργκ Στράιτερ : “Εμμένουμε σε ό, τι έχει συμφωνηθεί”

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ δήλωσε ότι δεν είναι η στιγμή για εκπτώσεις προς την Ελλάδα και πρόσθεσε […]

Aλέξης Τσίπρας στο Facebook: “Δεν είναι οι αγορές αυτές που θα καθορίσουν το δικαίωμα ενός λαού στην αξιοπρέπεια”

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα  στην Κρήτη για τον τουρισμό Κυρίες και Κύριοι,Αγαπητοί προσκεκλημένοι,Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστώ τους […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights