Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
4 Αυγούστου 2021

Κατάληξη Βιολογικού Ελλομένου, ένα οικολογικό έγκλημα σε βάρος και του τουρισμού. Το Μεγανήσι έχει κάθε λόγο ως άμεσα θιγόμενο ν’ απαιτήσει την τήρηση των συμφωνηθέντων

Στο εσωτερικό αρχιπέλαγος του Μεγανησίου, σε μια περιοχή που

α) έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Νatura (δείτε εδώ, α/α 179), απαράμιλλης και μοναδικής από κάθε άποψη ομορφιάς και στο πιο αβαθές σημείο,

β) ως τόπος Κοινοτικής Σημασίας (δείτε σχετικά εδώ),

αποφασίστηκε  η προσθαλάσωση του αγωγού του βιολογικού Ελλομένου, στο Αλαμανάτο, 800 περίπου μέτρα από το σημείο που αρχικά είχε προβλεφθεί. Σύμφωνα με την προκήρυξη  του διαγωνισμού για το έργο:

«ΤΜΗΜΑ II: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

II.1) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

II.1.1) Ονομασία που δόθηκε στη σύμβαση από την αναθέτουσα αρχή:

Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.

II.1.2) Είδος της σύμβασης και τόπος των έργων, τόπος παράδοσης ή παροχής:

(α) Έργα.
Σχεδιασμός και εκτέλεση.

Κύριος τόπος των έργων: Το έργο θα εκτελεστεί στα Δ.Δ. Νεοχωρίου, Βλυχού, Κατωχωρίου και Πόρου του Δήμου Ελλομένου Νομού Λευκάδας στην Ελλάδα Κωδικός NUTS: GR224.

II.1.3) Η προκήρυξη αφορά: Δημόσια σύμβαση.

II.1.5) Σύντομη περιγραφή της σύμβασης ή της αγοράς (των αγορών): Το έργο αφορά την οριστική μελέτη και κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων δυναμικότητας 20000 ατόμων με προοπτική λειτουργίας 40 ετών και την οριστική μελέτη και κατασκευή αγωγού διάθεσης των λυμάτων, υπόγειου συνολικού μήκους 9762 m και υποβρύχιου υσυνολικού μήκους 687 m. Ο αγωγός διάθεσης θα εκβάλλει σε θαλάσσια περιοχή του Δήμου Ελλομένου.”

Που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αλλά και την περιγραφή του έργου που γίνεται στην σύμβαση συγκεκριμένα για την περιοχή:

” ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Η ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Τ.Υ.Δ.Κ. Λευκάδας, στην τεχνική επίβλεψη του έργου “Αποχέτευση παραλιακών οικισμών Δήμου Ελλομένου” και συγκεκριμένα των δύο βασικών υποέργων 1) “Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων” και “Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης”. ώστε να διασφαλιστεί η άρτια, έντεχνη, εμπρόθεσμη και άνευ οικονομικών υπερβάσεων περαίωση του αντικειμένου των ανωτέρω εργολαβιών.

Το 1ο υποέργο αφορά:

1. Τη μελέτη-κατασκευή Μονάδας Ε.Λ.δυναμικότητας 20 000 ατόμων σε θέση πλησίον του οικισμού Νυδρίου.

2. Την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς και διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στο θαλάσσιο χώρο του όρμου Καλαμάκι.”

Και μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αλλά και την  υπηρεσία επιθεώρησης αποχετεύσεων:

“Το 1ο υποέργο αφορά:

1. Τη μελέτη-κατασκευή Μονάδας Ε.Λ.δυναμικότητας 20 000 ατόμων σε θέση πλησίον του οικισμού Νυδρίου.

2. Την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς και διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στο θαλάσσιο χώρο του όρμου Καλαμάκι.”

Και που μπορείτε όλη να την διαβάσετε εδώ.

Τι σημαίνει για την  ευρύτερη περιοχή η αλλαγή θέσης κατάληξης του βιολογικού από Καλαμάκι σε Αλαμανάτο;  Δυστυχώς ημέρα με νύχτα.

Καθημερινά την περιοχή από τα ηλεκτροφόρα καλώδια (Καλαμάκι)  και μέσα την επισκέπτονται εκατοντάδες μικρά σκάφη ενοικιαζόμενα ή και ιδιόκτητα με τους τουρίστες ν’ απολαμβάνουν τις αμμώδης  κοντινές παραλίες  δεξιά κι αριστερά από το Αλαμανάτο, σημείο  κατάληξης του βιολογικού Ελλομένου.

Το μέγιστο βάθος στην περιοχή είναι40 μέτρα, με την θάλασσα να συμπεριφέρεται ωσάν σε κλειστό κόλπο (άπνοια έως ελαφρύ αεράκι από νότια). Αποτέλεσμα, ο Αη –Γιάννης, η Θηλιά, του Στραβουνάμου, τα Τραφιά, αλλά και η Φτέρη και  το Δεσίμι να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο  σε περίπτωση κακής λειτουργίας ή εμπλοκής του εργοστασίου επεξεργασίας.

Πότε αποφασίστηκε η αλλαγή του σημείου κατάληξης του αγωγού; Μήπως το Δεκέβρη του 2011; Όπως μας πληροφορεί η Αποκενρωμένη Διοίκηση που μόλις πρίν λίγες ημέρες ενέκρινε επεμβάσεις στον αιγιαλό και παραλία της περιοχής;  Δείτε όλο το έγγραφο εδώ.

 Τι μας είχε πει ο δήμαρχος κ. Ευστ. Ζαβιτσάνος, όταν έγκαιρα  τον ενημερώναμε στο Δημοτικό  Συμβούλιο:

Αντίθετα, το Καλαμάκι συν 600 μέτρα υποβρυχίου, σημαίνει βάθος 100 μέτρων κι άνω και  βρίσκεται έξω από τον φυσικό κόλπο της περιοχής. Η αρχική περιβαντολογική μελέτη ποιό σημείο τελικά υποδεικνύει ως καταληλότερο;  Το Μεγανήσι έχει κάθε λόγο ως άμεσα θιγόμενο ν’ απαιτήσει την τήρηση των συμφωνηθέντων και η Λευκάδα πρέπει να το ξανασκεφθεί, γιατί πρόκειται για το μέλλον της, τώρα πριν στην πράξη αποδειχθεί αργά.

Δείτε σχετικά:  Στο Αλαμανάτο θα καταλήγει ο βιολογικός του Νυδριού

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *