Οι αναλυτές της τράπεζας στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τη «ζημιογόνο» επιλογή της να λέει «όχι» στις απολύσεις, αλλά και στην τρόικα επειδή «αμφισβητεί ανεδαφικά» τις παρεμβάσεις που προτείνονται για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, επιμένοντας σε υφεσιακά μέτρα.
Πιο αναλυτικά η Alpha Bank συνιστά στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη ζημιογόνο πολιτική του τύπου «δεν θα απολυθεί κανείς στον δημόσιο τομέα».
Το σκεπτικό που αναπτύσσουν τα στελέχη της τράπεζας είναι πως, αν οι απολύσεις παραμείνουν ταμπού και δεν απομακρυνθεί κανείς, τότε θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα τόσο πολύ, που πολλοί εργαζόμενοι θα τον εγκαταλείψουν μόνοι τους.
«Η διαφορά θα είναι ότι ενώ στην πρώτη περίπτωση θα απολυθούν όσοι είναι υπεράριθμοι, στη δεύτερη περίπτωση θα φύγουν οι καλύτεροι. Αυτοί που έτσι κι αλλιώς είναι σε θέση να βρουν εργασία τόσο στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο δελτίο.
Προστίθεται δε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει και με το παραπάνω τη δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται και θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση ήδη από το 2012, παρά τη μεγάλη ύφεση στην οποία έχει περιπέσει η ελληνική οικονομία.
Παρ΄ όλα αυτά, όπως σημειώνει η Alpha Bank, η τρόικα συνεχίζει να αμφισβητεί, σε μεγάλο βαθμό ανεδαφικά, την απόδοση των μέτρων που έχει εξειδικεύσει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την περαιτέρω κωλυσιεργία με τη συνεχή προβολή απαιτήσεων για λήψη νέων μέτρων.
Η στάση αυτή της τρόικας συμβάλλει στην επιμήκυνση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και είναι άκρως επικίνδυνη.
«Εάν η τρόικα επιμένει να αρνείται την αποτελεσματικότητα των μέτρων ή την ανάγκη ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αυτό που υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον, δεδομένων των ισορροπιών που διαμορφώνονται. Διότι στη ζωή δεν υπάρχει ‘δεν μπορώ’. Μόνον ‘δεν θέλω’», προστίθεται.
Λιγότερα μέτρα
Μάλιστα όσον αφορά το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, σημειώνεται πως τελικά μπορεί να χρειαστούν λιγότερα μέτρα.
Η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012 δείχνει καθαρά ότι τα μέτρα που απαιτούνται για τη δημιουργία των αναγκαίων πρωτογενών πλεονασμάτων της το 2013 και το 2014 μπορεί να είναι ίσως λιγότερα από εκείνα που στηρίζονται στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της τρόικας.
Οι αναλυτές υπολογίζουν πως με βάση τα έως τώρα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 2013 θα ξεκινήσει με πρόσθετους πόρους 6 δισ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις των δανειστών.
ΠΗΓΗ : ethnos.gr